Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Συνέντευξη του Γιώργου Σιδέρη στο Reader.gr: Οι πέντε Δήμοι με κομμουνιστή Δήμαρχο, δείχνουν τον δρόμο


Κ. Σιδέρη είστε υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιστέρι. Πώς θα ιεραρχούσατε τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης;
Στο Περιστέρι τα προβλήματα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι πολλά και πιεστικά γιαυτό οποιαδήποτε ιεράρχηση δεν θα απέδιδε πιστά την πραγματικότητα. H ανεργία, το μικρό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, η αδυναμία πρόσβασης στις δομές υγείας, το δυσοίωνο μέλλον των παιδιών είναι θέματα που προβληματίζουν τους εργαζόμενους και αφορούν τα μνημόνια, την ΕΕ και όλη την αντιλαική πολιτική στην οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. 
Σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου δηλώνει ότι “δεν είναι στις αρμοδιότητες της” ενώ στηρίζει την πολιτική που τα γεννάει. Η ίδια πολιτική έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος Περιστερίου ως οργανισμός να προχωράει ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις σε εργολάβους διάφορων υπηρεσιών όπως στο πράσινο, τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, αυτεπιστασίας, επισκευής οχημάτων καθώς και στις κοινωνικές δομές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. 
Αυτή η πολιτική φταίει και για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο. Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι το 2010 ήταν 1150 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 750. Οι συμβασιούχοι σήμερα στο Δήμο ξεπερνούν το 35% του συνόλου των εργαζομένων. Σε κάποιους τομείς όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς το νούμερο αυτό είναι πάνω 50%. Αυτά εννοούμε εμείς όταν μιλάμε για Δήμο.
Είναι επιτυχημένος δήμαρχος ο κ. Παχατουρίδης;
Μπορείς να θεωρείσαι επιτυχημένος όταν το 55% των εσόδων του δήμου να προέρχεται από φόρους του λαού του Περιστερίου; Ή όταν οι οφειλές στα δημοτικά τέλη ανέρχονται στα 8 εκ. € και δηλώνεις "αδυναμία" να εισπράξεις από εταιρείες-μεγαλοοφειλέτες; Ή είναι επιτυχία να μένουν εκτός παιδικών σταθμών 265 παιδιά από αυτά που έκαναν αίτηση την ίδια ώρα που στο Χαιδάρι, στην Καισαριανή και εκεί που υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι να μην μένει ούτε ένα και μάλιστα με προϋπολογισμούς πολύ μικρότερους;
Σίγουρα πάντως δεν μπορείς να περηφανεύεσαι που ούτε ένα έργο δεν έχει συνοδευτεί από αντιπλημμυρικό, αντισεισμικό, αντιπυρικό σχεδιασμό. Βλέπετε αυτά τα έργα δεν είναι ανταποδοτικά, δεν έχουν κορδέλες να κόψεις, ούτε είναι διόδια για να εισπράττεις εσύ σα Δήμος ή άλλοι εργολάβοι και ιδιώτες όπως γίνεται με την 1η παιδική χαρά και το αναψυκτήριο του Άλσους.
Χωρίς να μηδενίζουμε τα πάντα και λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες που έθεσε η διοίκηση Παχατουρίδη λέμε ότι είναι πέρα για πέρα επιτυχημένος για τα συμφέροντα επιχειρηματικών κύκλων που κλήθηκε να υπηρετήσει και από τους οποίους λαμβάνει την αμέριστη πολιτική στήριξη. Η μεγάλη εκλογική δύναμη που πήρε ξοδεύτηκε για να εφαρμοστεί και σε τοπικό επίπεδο η πολιτική των μνημονίων και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι για να γίνει δύναμη διεκδίκησης για τις ζωτικές ανάγκες των κατοίκων. 
Αν ήθελε θα διεκδικούσε τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, του Κέντρου Πρόληψης Οδοιπορικό ή τις ανάγκες σε οχήματα και προσωπικό του 10ου Πυροσβεστικού σταθμού που εδρεύει στο Περιστέρι και καλύπτει όλη σχεδόν τη Δυτική Αττική. Δεν τον εμπόδισε κανένας. Έχει άλλες πολιτικές δεσμεύσεις και προτεραιότητες.
Για την παρουσία των άλλων υποψηφίων ποια γνώμη έχετε;
Καταρχήν στο Περιστέρι ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι και αυτοδιοικητικοί δεν υπάρχουν. Όλοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα, μα πάνω από όλα σε πολιτικές. Ο κ. Παχατουρίδης διεκδίκησε το χρίσμα του Περιφερειάρχη από τη ΝΔ και τα στελέχη της παράταξης του προέρχονται από αυτό το χώρο. Δεν του έκατσε. Επέλεξαν τον Πατούλη. Παρόλα αυτά όπου πηγαίνει τον ακολουθούν καμιά εικοσαριά υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο εκφράζεται άτυπα και η εγκληματική Χρυσή Αυγή εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται με τον κ. Καποτά, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κολλητό του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, πρώην πρόεδρο του Ταμείου Επικουρικών Συντάξεων με πρόσφατο επίτευγμα του την περικοπή τους κατά 80%. Μόνο αν δείτε ποιοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα καταλάβετε πολλά. Βίτσας, Μουζάλας, Τσόκας, Καφαντάρη, Ρήγας έως και ο ανεκδιήγητος Τζουμάκας. Αυτό είναι το νέο αυτοδιοικητικό πρόσωπο; Αυτή είναι καραμπινάτη κυβερνητική παράταξη και ως τέτοια πρέπει να τιμωρηθεί.
Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γίνεται το εξής τραγελαφικό. Ο προηγούμενος επικεφαλής τους είναι πλέον Δημοτικός Σύμβουλος του Παχατουρίδη (κ. Πλέστης). Ο νέος επικεφαλής τους (κ.Βαθιώτης) ήταν δημοτικός σύμβουλος με τον Παχατουρίδη! Δηλαδή έφυγε ένας και ήρθε ένας άλλος. Μάλιστα στη μία και μοναδική συνεδρίαση που πήρε το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για να αντιδικήσει με το δήμαρχο για αθέτηση υποσχέσεων και να αναφέρει τον αριθμό των like που έλαβε η ιστοσελίδα του. Επίσης από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ τρείς ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι προσχώρησαν στη παράταξη του δημάρχου.
Αναδεικνύουμε αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές όχι για να κάνουμε προσωπική αντιπαράθεση αλλά για να δείξουμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η ουσιαστική συμφωνία τους με την αντιλαϊκή του δήμου, της κυβέρνησης και της ΕΕ ενώνει εύκολα τους υποτιθέμενους αντιπάλους, είναι αυτή που δεν κάνει καθόλου δύσκολη τη μεταγραφή από τον ένα συνδυασμό στον άλλο.
Τι θα μπορούσε να κάνει σήμερα ένας δήμαρχος εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση ;
Όποιος εκλεγεί και δεν τα βάλει με την κυβέρνηση, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την Περιφέρεια δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για το λαό. Απλά θα διαχειριστεί τη μιζέρια. Άλλωστε, για όποιον δεν το ξέρει, τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, κάθε προϋπολογισμός δήμου, κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα, καταρτίζεται με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που στέλνονται με εγκυκλίους και Υπουργικές Αποφάσεις από την κυβέρνηση.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει πλεόν ένα παράδειγμα. Πέντε Δήμοι που είχαν κομμουνιστή Δήμαρχο. Τι έγινε εκεί; Μείωση δημοτικής φορολογίας, απαλλάχθηκαν από δημοτικά τέλη ανάπηροι, πολύτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι, όλα τα παιδιά πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς με τροφεία 0€ ή μειωμένα κατά 80%, έλεγχος της πλειοψηφίας των παιδικών χαρών και των σχολείων, άνοιξαν τα γήπεδα και αποδόθηκαν σε αθλητικά σωματεία, αυξήθηκαν κατά χιλιάδες οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου σε ρεύμα και νερό, διεκδικήθηκαν και καταλήφθηκαν δημόσιοι χώροι που έγιναν πάρκα από σκουπιδότοποι που ήταν πριν, παιδικές κατασκηνώσεις δωρεάν για χιλιάδες παιδιά και άλλα πολλά.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα προβλήματα των εργαζόμενων στο δήμο και το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τις ελλείψεις σε υποδομές Υγείας και Παιδείας, ειδικά στο "ΑΤΤΙΚΟ", το μοναδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα αλλά και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την προστασία των νοικοκυριών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση των γειτονιών μας, την μεταφορά της υγειονομικής βόμβας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που βρίσκεται εγκατεστημένος μέσα στο πάρκινγκ της Υπηρεσίας Καθαριότητας, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Σε αυτές τις τριπλές εκλογές θα ψηφίσουν περισσότεροι νέοι . Γιατί να επιλέξουν το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ;
Η νεολαία των αγώνων έχει βγάλει ένα πολύ όμορφο σύνθημα που λέει “η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά”. Οι νέοι και οι νέες, ειδικά εκείνοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά, έχουν λοιπόν την ευκαιρία µε την ψήφο τους στο ΚΚΕ να καταδικάσουν ότι τους μαυρίζει τη ζωή και τα όνειρα, δηλαδή την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όλους εκείνους που βασανίζουν τη ζωή των οικογενειών τους και καταστρέφουν το δικό τους μέλλον.
Η νεολαία πρέπει να ψηφίσει αντισυστημικά, αγωνιστικά, αντιφασιστικά. Να αναρωτηθεί αν οι «αξίες» και τα «ιδανικά» της ΕΕ που διδάσκονται στα σχολικά βιβλία ανταποκρίνονται στη ζωή τους. Οι πόλεμοι, η Παιδεία-εμπόρευμα, η εργασιακή περιπλάνηση, η ανασφάλεια, η προοπτική της μετανάστευσης, η καλλιέργεια της ναρκωκουλτούρας, η αθώωση του φασισμού και των νεοναζί, η στρατιωτική θητεία σε συνθήκες εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ευρωνατοϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι μια πραγματικότητα που δεν τους αξίζει και πρέπει να παλέψουν για κάτι καλύτερο.
Στην εποχή µας, με τη μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας οι νέοι πρέπει και μπορούν να ζουν καλύτερα και όχι χειρότερα από ό,τι ζούσαν οι γονείς τους.