Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Θοδωρής Σκολαρίκος: Για τα ψηφίσματα σε δήμους σχετικά με τον πόλεμο

Το προηγούμενο διάστημα έγινε συζήτηση και στα Δημοτικά Συμβούλια στην Αττική για το ζήτημα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο υπερψηφίστηκαν σχετικά ψηφίσματα από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού. Ενδεικτικά: Δήμος Αθήνας, ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Δήμος Πειραιά, ψήφισμα της δημοτικής αρχής Μώραλη που ψηφίστηκε από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Δήμος Περιστερίου, ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή Παχατουρίδη (ΝΔ). Δήμος Αχαρνών, ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και ακροδεξιών δημοτικών συμβούλων. Δήμος Νίκαιας, ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία αυτών των ψηφισμάτων; Καμία αναφορά στην εμπλοκή της χώρας μας και στις ευθύνες της κυβέρνησης. Καμία αναφορά στις αμερικανικές βάσεις στο έδαφος της Ελλάδας που στοχοποιούν τον λαό μας. Καμία αναφορά στα αίτια της πολεμικής σύγκρουσης. Επικλήσεις στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όραμα της «ευρωπαϊκής ειρήνης» και τον ΟΗΕ.

* * *

Θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει: Συνιστά είδηση η σύμπλευση των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και στην Τοπική Διοίκηση; Φυσικά όχι, είναι η απάντηση. «Μπλε», «ροζ» και «πράσινες» δημοτικές αρχές και δημοτικές παρατάξεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές τους, συνομολογούν τις βασικές κατευθύνσεις της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, που σταθερά αποδυναμώνει τις υπηρεσίες των δήμων, φορτώνει τα βάρη στους δημότες και ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες. Συμβάλλουν στο σχέδιο ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, μιας που οι δήμοι είναι ο αστικός θεσμός που είναι πιο κοντά στον λαό. Ομως, το ζήτημα του πολέμου είναι σαφώς εμβληματικό. Μπροστά στο «δόγμα» της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας, μπαίνουν στην άκρη «ανεξάρτητα» και «ακομμάτιστα» σχήματα και παρατάξεις, όλοι τους σηκώνουν το χέρι και ψηφίζουν «και τα σκυλιά δεμένα». Είναι τέτοια μάλιστα η πρεμούρα τους να ευθυγραμμιστούν με την κυρίαρχη πολιτική και προπαγάνδα, που σε καλλικρατικό δήμο της Δυτικής Αθήνας ακούστηκε από τον επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το εξής αμίμητο: «Εμείς για το ζήτημα του πολέμου περιμέναμε πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ)»...

* * *

Η στάση τους δεν ξαφνιάζει καμία και κανέναν. Είναι συνέχεια του χειροκροτήματος υπέρ των φασιστών του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή, των διαπιστευτηρίων στην Αμερικανίδα βοηθό ΥΠΕΞ, Β. Νούλαντ, του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ, των υποκλίσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της ρητορικής «τι θα απογίνουμε οι δύσμοιροι χωρίς το ΝΑΤΟ;». Σε τοπικό επίπεδο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν και προσαρμογές στα ψηφίσματα που προτείνουν, με βάση και την κοινωνική σύνθεση της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, πετάνε και μια πινελιά για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ρίχνουν μια πενιά για το ΝΑΤΟ, μήπως και συγκινήσουν κάποιον λαϊκό άνθρωπο. Δεν έχουμε όμως τόσο κοντή μνήμη για να ξεχάσουμε τον συστηματικό εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του στην περιοχή, το γεγονός ότι η επονομαζόμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» (μαζί με τους ...«αναγκαίους κακούς» ΑΝΕΛ) πρόσφερε «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ, νέες βάσεις, ενώ άνοιξε τον δρόμο και για την Αλεξανδρούπολη.

* * *

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που, παράλληλα με την καταδίκη της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής, ανέδειξαν την ανάγκη να καταδικαστούν από τον λαό μας ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά. Υπογράμμισαν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να μην πληρώσει για μια ακόμα φορά το μάρμαρο ο λαός. Η στάση αυτή είναι συνέχεια των παρεμβάσεών τους όλο το προηγούμενο διάστημα για τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Για την ανεργία και τη φτώχεια, για τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές Παιδείας και Υγείας, για τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, για το δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Και από το ζήτημα της στάσης των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στην Τοπική Διοίκηση για το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα: 1) Πίσω από τις κοκορομαχίες, τους υψηλούς τόνους και τη σκόνη που συχνά σηκώνεται και στα Δημοτικά Συμβούλια, απαιτείται να στεκόμαστε στην ουσία και στα κομβικά ζητήματα, όπου σημειώνεται συμφωνία. 2) Καλό το παραμύθι περί «αυτοδιοικητικών» παραγόντων αλλά δεν έχει δράκο... Οταν παραστεί ανάγκη υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση με αυτό που επιτάσσει ο σχεδιασμός της αστικής τάξης και πάνε ...περίπατο οι παράτες περί Τοπικής ...Αυτοδιοίκησης. 3) Δικαιώνεται πλήρως η ανάλυση του ΚΚΕ για τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης που ως κομμάτι του αστικού κράτους αποτελεί μοχλό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και εντάσσεται ενεργά στην προσπάθεια χειραγώγησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

* * *

Οι εργαζόμενοι που ζουν και κατοικούν στους δήμους της Αττικής έχουν πλέον την πείρα για τα «έργα και τις ημέρες» τοπικών αρχόντων και παραγόντων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που το πρωί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις «τοπικοκεντρικές» και «υπερκομματικές» τους προθέσεις και το απόγευμα μαζί και αντάμα ψηφίζουν από κοινού για τον πόλεμο, ψηφίζουν προϋπολογισμούς, τεχνικά προγράμματα κ.ά., λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει στο επίκεντρο τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στα Δημοτικά Συμβούλια αποτελούν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι μπροστά στους αγώνες με όλες τους τις δυνάμεις, αναδεικνύουν αιτήματα σωματείων και μαζικών φορέων στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των επιτροπών τους, παλεύουν για την ανακούφιση του λαού. Παράλληλα με την οργάνωση και την κινητοποίηση, προσπαθούν να φωτίσουν το νήμα που συνδέει τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα και την προοπτική για την οριστική τους αντιμετώπιση. Η στάση τους αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο το επόμενο διάστημα, όπου χρειάζεται να κριθούν πολιτικές και όχι βαρύγδουπες τοποθετήσεις και γυαλιστερά φυλλάδια, που με μπόλικη ...σάλτσα προσπαθούν να κρύψουν τη στοίχιση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ

Μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ