«(…)Τα δύσκολα την εργατική τάξη είναι μπροστά. Εκτός από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχουμε μπροστά άλλωστε, εκτός από τα τεράστια κύματα ακρίβειας, τα άλλα λαϊκά προβλήματα η πανδημία αποτέλεσε «όχημα» για το πέρασμα σειράς αντεργατικών μέτρων.
Τα δύσκολα είναι μπροστά και για την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, αφού η πολιτική και τα μέτρα που διαμόρφωσαν αυτό το άθλιο και επικίνδυνο σύστημα Υγείας για το λαό, παρουσιάζονται ως λύση.
Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζει από τα προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Το "νέο ΕΣΥ" που σχεδιάζει και προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για να κερδοφορεί περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας, λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασφαλισμένων, ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων, ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασθενών, μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μονάδων Υγείας (…)
Το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα και τη διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά τον ΕΟΠΥΥ, την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-προέκταση της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017, που και αυτός με τη σειρά του μεταρρύθμισε τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία κλπ., ενταγμένες στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επεσήμανε:
«Το δεύτερο μέρος του ν/σ που αφορά την ΠΦΥ αφορά ρυθμίσεις για αντίστοιχες υπηρεσίες του επιπέδου "ότι να ναι" και "απ' όπου να ναι" αρκεί το "κόστος" του λαού σε τέτοιες υπηρεσίες να είναι εντός των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν ως "ένα το κρατούμενο" τη σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια ΠΦΥ, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς, την παντελή έλλειψη βασικών ειδικοτήτων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αυτήν την κατάσταση που οδηγεί σε αδυναμία παροχής ακόμα και στοιχειωδών υπηρεσιών στις λαϊκές οικογένειες δεν την αντιμετωπίζει με την ανάπτυξη υποδομών, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών για τη στελέχωσή τους, με τον αναγκαίο εξοπλισμό τους για να υπάρχει πλήρης κάλυψη όλες τις ώρες της ημέρας και όλο το χρόνο σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Αντίθετα ρυθμίζει το θεσμό του "προσωπικού γιατρού" με τον οποίο πρέπει να συνδεθούν όλοι, ψάχνοντας από ένα συνονθύλευμα "σημείων ΠΦΥ" από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΚΥ - ΤοΜΥ - Ιδιώτες κλπ.), υπονομεύοντας τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας.
Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι τα λαϊκά στρώματα, θα "απολαύσουν" ένα "ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας καθολικές και ισότιμες για όλους". Η "καθολικότητα" και η "ισότιμη πρόσβαση" που ισχυρίζεται ότι εξασφαλίζει η κυβέρνηση δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι καθολικά και ισότιμα τα λαϊκά στρώματα θα έχουν δωρεάν, ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες ΠΦΥ (…)
Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση των ΚΥ, των ΤοΜΥ, αλλά και της αξιοποίησης των ιδιωτών, μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνιους πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα».
Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Παρεμβάσεις έγιναν από τους Βρύσαλη Δημήτρη νοσηλευτή στη μονάδας εντατικής παρακολούθησης καρδιοπαθών στο ΠΑΓΝΗ και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Διακάκη Καλλιόπη ειδικευόμενη ψυχιατρικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Κεχαγιαδάκη Δημήτρη, νοσηλευτή κλινικής COVID στο ΠΑΓΝΗ, Κούδα Βασίλη, ψυχίατρο, διευθυντή ΕΣΥ ψυχιατρικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, Λενακάκη Γιώργο, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, Μανιού Μαρία, νοσηλεύτρια στο ΚΑΠΗ του Δ. Αρχανών Αστερουσίων, Μανουσάκη Νίκη, νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού τμήματος στο ΠΑΓΝΗ, και τους Βασιλάκη Αμαλία και Αθανασόπουλο Δημήτρη, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο.