Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα. Από νωρίς, εργαζόμενοι και νεολαία άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, για να περιηγηθούν στον χώρο με τα εκθέματα και να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Στέλιος Μπούσουλας, μέλος του γραφείου της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών- Περιστερίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της δημιουργίας του Μουσείου, που αποτέλεσε κατάκτηση του Περιστεριώτικου λαού. Τόνισε ότι το Μουσείο λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια χάρη στην προσφορά και εθελοντική δουλειά των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της περιοχής, καθώς και ευρύτερα ανθρώπων που συγκινούνται από το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον σύντροφο Θοδωρή Αυγέρο, στυλοβάτη, πρωτεργάτη, ψυχή του Μουσείου, που έδινε όλες του τις δυνάμεις για την ζωντανή λειτουργία του Μουσείου, αλλά και να γίνει όσο πιο πλατιά και γνωστή στον λαό της περιοχής η δράση του.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, ο οποίος με αφορμή και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στους μεγαλειώδεις αγώνες και την πείρα της δεκαετίας 1940- 1949, και τόνισε: « Αυτή η πείρα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση πολιτική εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον Σοσιαλισμό. Η πάλη των τάξεων είναι αντικειμενική και αυτή που σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης θα οδηγήσει σε Σοσιαλιστική Επανάσταση μόνο με την συνειδητή δράση της ιδεολογικής- πολιτικής και εργατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος.»

Συνέχισε λέγοντας: «Τα συμπεράσματα από αυτήν την δεκαετία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα, αφού οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ρωσία και των συμμαχιών τους είναι σε εξέλιξη, εγκυμονώντας νέες και ακόμα μεγαλύτερες και γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην διαλέξει στρατόπεδο ληστών, αλλά να παλέψει για την απεμπλοκή της χώρας από τους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟϊκών βάσεων, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα ο λαός να υπερασπιστεί την ζωή του από την μεγαλύτερη φτώχεια που φέρνει ο πόλεμος και η ακρίβεια».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θέμης Γκιώνης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες από Δευτέρα έως Κυριακή: Από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. (Τετάρτη κλειστά, δυνατότητα για επίσκεψη εκτός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης). Όποιος το επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αρχειακό υλικό, βιβλία, έντυπα της εποχής, φωτογραφίες, δικαστικές αποφάσεις, αποφυλακιστήρια, διάφορα κειμήλια και δημιουργήματα εξόριστων. Ακόμη στο ισόγειο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τον χώρο μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα γκρουπ όπως μαθητών και φοιτητών (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105730019).