Την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, στις εκλογές και το λαϊκό κίνημα, συζήτησαν νέοι υγειονομικοί στη σύσκεψη της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μ. Λοϊζος» μίλησε ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό τομέα και γιατρός στο «Αττικόν».
Ο Γ. Σιδέρης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Άλλωστε υπάρχει η επεξεργασμένη στρατηγική της ΕΕ καθώς και οι διακηρύξεις όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για περαιτέρω αντιλαϊκές ανατροπές που αντικειμενικά απορρέουν από την ανάγκη του κεφαλαίου για ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη με βάση τον περιφερειακό και διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό αλλά και τη δυνατότητα διεύρυνσης της επιχειρηματικής δράσης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην υγεία.
Το κεντρικό ζήτημα είναι πως κάθε κυβέρνηση στην Υγεία είναι χειρότερη από την προηγούμενη και αυτό αποδεικνύεται αν δούμε όλες τις αποφάσεις των τελευταίων ετών.
Όλες οι αντιλαϊκές αποφάσεις και συγκλίσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων φάνηκαν με ακόμα πιο ορατό τρόπο στην πανδημία COVID-19 που ο λαός μας πλήρωσε με πολλούς τρόπους και με χιλιάδες νεκρούς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτούσε την αντίληψη του “εθνικού προβλήματος”, του “όλοι μαζί”, του “ρεαλισμού” της αποδοχής των ανεπαρκέστατων κρατικών μέτρων. Αρωγός της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με την πλειοψηφία των κυβερνητικών μέτρων και ο ΣΥΡΙΖΑ του “θα λογαριαστούμε μετά”, της “εθνικής συνεννόησης”, του “πολιτικού μορατόριουμ”, “των υπουργών κοινής αποδοχής”. Αυτό είναι κομβικό ζήτημα στην αντιπαράθεση που πρέπει να τονίζεται.
Το παράδειγμα των δημόσιων νοσοκομείων
Το καπιταλιστικό κράτος μέσω όλων του των κυβερνήσεων, οριοθετεί τη δυνατότητα των δημόσιων νοσοκομείων, στο σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών. Και ως διέξοδο εδώ και χρόνια, καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, εφάρμοσαν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενίσχυσαν τη λειτουργία τους ως "αυτοτελείς ανταγωνιστικές επιχειρηματικές μονάδες" που θα συνυπάρχουν με τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία-Πρόνοια και θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μη μας μπερδεύει η λέξη "δημόσιο" που χρησιμοποιούν όλοι: Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετικό πράγμα στο μυαλό τους από ό,τι καταλαβαίνει ο απλός κόσμος όταν ακούει τη λέξη "δημόσιο", αφού και οι τρεις μιλάνε για ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που στην ταμπέλα θα γράφει "δημόσιο" και μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κρατικά ή ιδιωτικά συμφέροντα. Το κυριότερο: Το "ΕΣΥ" του ενός ή του άλλου είναι κατ’ όνομα δωρεάν, αφού ο λαός μας το έχει χρυσοπληρώσει μέσω των άμεσων πληρωμών και συμμετοχών και έμμεσα μέσω των υπέρογκων εισφορών του στα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Κάποια παραδείγματα:
Από το 2013 έκλεισαν οκτώ δημόσια νοσοκομεία τα οποία όλες οι κυβερνήσεις κράτησαν κλειστά στο όνομα των δημοσιονομικών στόχων. Πέρα από τις μνημειώδεις εκφράσεις τύπου Ά. Γεωργιάδη "Μην κατηγορήσετε την τρόικα, εμείς κλείσαμε τα νοσοκομεία" εξίσου μνημειώδεις είναι και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι "νοσοκομείο που έκλεισε δεν ξανανοίγει". Μπροστά στο επερχόμενο κλείσιμο-συγχώνευση και περισσότερων δομών υγείας με το νέο υγειονομικό χάρτη που έχει προαναγγείλει η ΝΔ να τονίζουμε πως η συνειδητή υποβάθμιση τους (υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση ώστε τώρα το κλείσιμο τους να έχει "ωριμάσει") είναι συνειδητή πολιτική των κυβερνήσεων που πέρασαν
Τα απογευματινά ιατρεία - επί πληρωμή των ασθενών - στα δημόσια νοσοκομεία που φτιάχτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους χιλιάδες ασθενείς - πελάτες που τα επισκέφτηκαν (μόνο στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπονται περί τα 100.000.000 ευρώ έσοδα).
Με τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ εμβαθύνει και εφαρμόζει μια ακόμα πλευρά ιδιωτικοοικονομικής και εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, η οποία δεν είναι καθόλου νέα. Την είχε εξαγγείλει η ίδια το 2019 (τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού) αλλά είχε ήδη θεσμοθετηθεί από το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ που "ξέχασε" να την καταργήσει.
Όλες οι κυβερνήσεις προχώρησαν στη γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκτίναξε κοντά στο 30%) που τώρα είναι η επικρατούσα μορφή πρόσληψης. Ειδικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε το2017 τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και στη συνέχεια η ΝΔ προσπάθησε να το εφαρμόσει και σε άλλους κλάδους.
Το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών θα στείλει ακόμα περισσότερη πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας οι οποίες γιγαντώνονται σταθερά αφού όλα τα αστικά κόμματα πιστεύουν στη συνύπαρξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αναγνωρίζουν την Υγεία ως ένα πεδίο μπίζνας επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οι ΣΔΙΤ που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα είναι το πρότυπο με βάση το οποία θα φτιάχνονται και θα ανακαινίζονται οι νέες δομές υγείας δεν είναι κάτι νέο. Άλλωστε πριν την ίδρυση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης (επί ΣΥΡΙΖΑ)- του πρώτου νοσοκομείου- Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου
Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία και άλλα αιτήματα παράλληλα με την πραγματική λύση που αποτελεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.
Γι’ αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στις εκλογές και στο λαϊκό κίνημα, μπορεί να δώσει δύναμη στο λαό να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση των εξελίξεων με κριτήριο τις ανάγκες του».