Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Σωματεία Δυτικής Αθήνας: κινητοποίηση υπεράσπισης του νοσοκομείου Αττικόν

 

Δεκάδες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι σωματείων, μαζικών φορέων της δυτικής Αθήνας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην πολιτική που θεωρεί κόστος την υγεία και τη ζωή τους απαιτώντας πλήρη και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό. Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Άγιος Αντώνιος», υπερασπιζόμενοι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, το «Αττικό», απαιτώντας μαζικές προσλήψεις, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κώστας Τριανταφύλλου, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. 

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Αττικόν, Μιχάλης Ρίζος, στηλίτευσε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που συνεχίζουν με βίαιο τρόπο την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της πρόληψης, της ΠΦΥ και του «Αττικού» λέγοντας ότι «αφορμή είναι η κατάσταση με τα ράντζα, τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας που οξύνονται παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Τα νούμερα μιλούν μόνα τους. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν δώσει 9,5 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που οι ανάγκες νοσηλείας έχουν αυξηθεί. Κρατούν κλειστό το λοιμωδών επικαλούμενοι νομικά κωλύματα, όταν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα μεγάλων συμφερόντων τα λύνουν σε μια ώρα, σε μια νύχτα».

Εκ μέρους της Σωματειακής Επιτροπής εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, ο Κώστας Υφαντής αναφέρθηκε στα «δεκάδες ιδιωτικά θεραπευτήρια, εργαστήρια που κατακλύζουν τους κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου και μόνο ένα ΙΚΑ καλείται να εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Η δημοτική αρχή Περιστερίου εδώ και χρόνια στερεί τις προληπτικές εξετάσεις των εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που μετράμε δεκάδες θανάτους από εργατικά ατυχήματα, όταν θερίζουν οι νεοπλασίες λόγω και της χωματερής».

Η Λίτσα Πεφάνη, εκ μέρους του συλλόγου δημοκρατικών γυναικών Περιστερίου κατήγγειλε τη συρρίκνωση της μοναδικής γυναικολογικής κλινικής και τη μετατροπή κρεβατιών της σε παθολογικά, όταν οι ανάγκες των γυναικών απαιτούν ακόμα περισσότερα κρεβάτια.«Εμείς οι γυναίκες της εργασίας και του μόχθου, είπε, δεν υποτασσόμαστε στην πολιτική των ιδιωτικών ιατρείων, η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Από την ΕΛΜΕ Περιστερίου, η Μαρία Τσαφάρα ανέδειξε το νήμα που συνδέει τις απεργίες των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών, απέναντι στη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια «μόνο με παλλαϊκή κινητοποίηση μπορεί να ανατραπεί η πολιτική της βαρβαρότητας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, της χυδαίας ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών», σημείωσε. Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Έλλη Αλεξίου» η Σοφία Κουμπή κατήγγειλε την εξευτελιστική εικόνα ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους. Σπάμε, είπε, «στην πράξη τη στάση αναμονής που καλλιεργούν ενόψει των εκλογών διάφοροι "σωτήρες" που ευθύνονται για το διαχρονικό έγκλημα όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων στην υγεία και την παιδεία».

Η Ιωάννα Σκαπέτη, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «όσο η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρά τόσο πιο σακατεμένοι βγαίνουμε από τα εξαντλητικά ωράρια, τους άθλιους μισθούς με την υγεία να είναι πανάκριβο προϊόν» ενώ από τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου ο Δημήτρης Κυπραίος μετέφερε την αγωνία από την επιδείνωση της κατάστασης καθώς, όπως υπογράμμισε, δε βρίσκουμε γιατρούς για φάρμακα, δεν μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις, όλα αυτά μας κάνουν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δυνάμωμα και τον συντονισμό του αγώνα».

«Από τις 40 κλίνες στη γυναικολογική κλινική του Αττικού έμειναν οι 15. Η αναμονή για εγχείρηση κοίλης ή χολής είναι τέσσερα χρόνια. Το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι. Το Αττικό έχει καθημερινά 120% πληρότητα και το λοιμωδών παραμένει ως υποτυπώδες εμβολιαστικό κέντρο» είναι η εικόνα που μετέφερε ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Αττικόν ενώ ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του Σωματείου εξήγησε την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για να εξαφανιστούν τα ράντζα. «Θα δώσουν εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο προκειμένου να παραχωρήσει 30 κλίνες στις οποίες θα υποδέχονται ασθενείς που θα είναι λίγο πριν το εξιτήριο. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις δε θα λύσουν το πρόβλημα των ράντζων, αλλά πριμοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα. Δε θα δούμε την παραμικρή βελτίωση αν δεν την επιβάλλουμε εμείς με τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του μοναδικού δημοσίου νοσοκομείου στη δυτική Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Με συνθήματα «Ασφάλιση, Υγεία, σύνταξη, δουλειά, δε θα χαρίσουμε στα αφεντικά», «τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία, δώστε λεφτά για τα νοσοκομεία», «εργάτη κάνε υπόθεση δική σου την υγεία και όλη τη ζωή σου», εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι 15 σωματείων και μαζικών φορέων πορεύθηκαν συμβολικά προς το ιδιωτικό κέντρο που αποφάσισε να χρηματοδοτεί η κυβέρνηση με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, μέσω και των ΚΕΝ που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού κέντρου να συστρατευθούν στον αγώνα καθώς «έχουμε τα ίδια συμφέροντα, κόντρα σε εκείνα των ιδιοκτητών. Είμαστε μαζί από κοινού στον αγώνα για πλήρη και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός των εργατικών σωματείων της δυτικής Αθήνας είναι στις 4 Μάρτη στην παιδεία Χαϊδαρίου, ενώ οι υγειονομικοί ανανεώνουν το ραντεβού τους για την πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, με πορεία από την πλατεία Μαβίλη στο Υπουργείο Υγείας.