Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Άρθρο του Γιώργου Σιδέρη στο "Ποντίκι": Αυτοδιοίκηση για τις λαϊκές ανάγκες με στήριγμα τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Σε λίγες μέρες διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όποιος προσπαθήσει να ανιχνεύσει την πολιτική γεωγραφία αυτής της περιόδου θα διακρίνει δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο κόσμος της απροκάλυπτης σύμπλευσης και υποταγής και ο κόσμος του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες.

Στον ένα συνυπάρχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ σε ποικίλους συνδυασμούς υποψηφίων. Σε κάποιους έχουν τρυπώσει διάφοροι φασίστες που κρύβονται κάτω από την ομπρέλα του «ανεξάρτητου» και «αυτοδιοικητικού» ψηφοδελτίου. Με ανοιχτές συνεργασίες, συμφωνίες σιωπηρής ανοχής και μετεκλογικές υποσχέσεις (και για καρέκλες), είναι όλοι τους ευθυγραμμισμένοι στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής: ανταποδοτικότητα, φορολεηλασία, «πράσινη ανάπτυξη», αέναες αναπλάσεις, επιχειρηματικά σχέδια, ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών. Για του λόγου το αληθές…

Στις περιφέρειες: Σε τρεις Περιφέρειες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν κοινά περιφερειακά ψηφοδέλτια. Σε μία Περιφέρεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινό περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Στους δήμους: Από τα 207 ψηφοδέλτια σε Δήμους με επικεφαλής υποψήφιο της ΝΔ, τα 70 τα στηρίζουν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 55 τα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και 12 ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 39 ψηφοδέλτια με επικεφαλής υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, τα 28 τα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τα 7 η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ενώ δυο η ΝΔ. Από τα 61 ψηφοδέλτια σε δήμους με επικεφαλής υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, τα 48 στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα 39 ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί και 37 τα στηρίζει μόνη της η ΝΔ.

Ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελεί η παράταξη Παχατουρίδη στο Περιστέρι που ενσωμάτωσε στην διάρκεια της θητείας της 4 παρατάξεις, που υποτίθεται ότι θα ασκούσαν αντιπολίτευση. Η σημερινή επίσημη στήριξη του εκλεκτού της ΝΔ Παχατουρίδη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί και τυπική επιβεβαίωση. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια μαζί ψήφιζαν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, μοίραζαν αφειδώς εργολαβίες σε ιδιώτες και άφηναν ανενόχλητους τους μεγαλοοφειλέτες. 20,7 εκ. ευρώ θεωρεί η διοίκηση Παχατουρίδη «μη εισπράξιμα». Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης πληρώνουν θέλουν-δεν θέλουν, 44 ΑΦΜ στην πόλη πίνουν στην «υγεία των κορόιδων» χρωστώντας 8,5 εκ. ευρώ.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, που μια χαρά τα βρήκαν στο δήμο Περιστερίου, καλούν ο καθένας σε στήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη που έχει πάρει επίσημο χρίσμα από τα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Αν και εκεί χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα με τις μετακινήσεις στελεχών από τον έναν συνδυασμό στον άλλον, όπως στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδυασμό του κ. Σγουρού, στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο συνδυασμό του κ Χαρδαλιά, εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου με τον γραφικό ακροδεξιό Τζήμερο στο συνδυασμό του κ. Ιωακειμίδη που στηρίζεται επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κράτα με να σε κρατώ», λοιπόν, με τα επιχειρηματικά σχέδια να τρίβουν τα χέρια τους αφού θεωρούν εξασφαλισμένη την αφοσίωση του πολιτικού προσωπικού, είτε στη σοβαροφανή είτε στην πιο παρακμιακή του εκδοχή.

Υπάρχει όμως και η αντίπαλη πρόταση που έρχεται από τον κόσμο της δουλειάς, των αγώνων, των διεκδικήσεων και της αλληλεγγύης. Είναι τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε Δήμους και Περιφέρειες. Αποτελούνται από αγωνίστριες και αγωνιστές που παλεύουν μαζί με τον λαό. Δεν συμβιβάζονται με το ασφυκτικό πλαίσιο και μάχονται ενάντια σε καθετί που μπαίνει εμπόδιο στην ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και που μαζί του διεκδικούν αποφασιστικά όσα χρειάζονται, που δεν αφήνουν σε «χλωρό κλαρί» κυβερνήσεις και επιτελεία ή εκλεγμένους τοποτηρητές κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων. Ας σκεφτεί ο λαός το παράδειγμα των αντιπλημμυρικών έργων: Τι τοπικές αρχές και εκλεγμένους έχει ανάγκη; Τέτοιες που όταν απαιτεί έργα αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής προστασίας να του απαντούν ό,τι και οι κυβερνήσεις; Πως «οι πόροι δεν φτάνουν» και να του συστήνουν «ατομική ευθύνη» ως «αναρμόδιοι»; Στο Περιστέρι, που σε κάθε βροχή το ορεινό του τμήμα, η Τσαλαβούτα, και δεκάδες δρόμοι στις γειτονιές του πλημμυρίζουν εδώ και 21 χρόνια που διοικεί ο συνδυασμός Παχατουρίδη και δεν έχει γίνει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο. Την τεράστια δύναμη που έδωσε ο λαός στην τρικομματική διοίκηση Παχατουρίδη δεν την αξιοποίησε για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις, αλλά την αξιοποίησε για να βουλώσει το στόμα του, για “άρτο και θεάματα”, για να αθωώνει την όποια κυβέρνηση (άλλωστε τα πήγε περίφημα με όλες).

Μπροστά στις υποδομές – ρημαδιό που αφήνει πίσω της η πολιτική κόστους – οφέλους, έχουμε ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές που δείχνουν και στην πράξη ότι για να γίνουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, εκτός από χρηματοδότηση χρειάζεται και σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη και έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον χωροταξικό σχεδιασμό των επενδυτικών πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία δεν χωράνε έργα προς όφελος των κατοίκων. Ο λαός ή θα έχει εκλεγμένους που συμφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική και την εφαρμόζουν, οπότε θα παραμένε εκτεθειμένος σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους, ή θα έχει εκλεγμένους περισσότερους αγωνιστές για να μεγιστοποιεί την πίεση ώστε να πραγματοποιούνται τέτοια αναγκαία έργα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε συμπόρευση μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και γειτονιές. Να κάνουμε την έκπληξη στην Περιφέρεια Αττικής με την αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη. Πολλά περισσότερα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάλπη, περισσότεροι δήμαρχοι αγωνιστές που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της δημοτικής αρχής της Πάτρας, περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αγωνιστές, περισσότεροι στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα.