Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Εκδήλωση για την 79η επέτειο του Μπλόκου του Περιστερίου

 

Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές και τα θύματα του Μπλόκου του Περιστερίου, στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών).

Οι Γερμανοί ναζί, με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους, έστησαν το αιματοβαμμένο μπλόκο, στις 6 Ιούλη του 1944. Τότε, στον Λόφο Αξιωματικών σύρθηκε ο λαός της περιοχής με σκοπό να τον λυγίσουν για την αντίσταση που όρθωσε ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα. Εκεί φανερώθηκε ο αφάνταστος ηρωισμός, η αυτοθυσία, η πίστη στο δίκιο του λαού και η αγωνιστική αδιαλλαξία όλων των αγωνιστών που ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα. Από εκεί στάλθηκαν αιχμάλωτοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Γουδή, στο Χαϊδάρι, στη Γερμανία και πολλοί αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά δεν λύγισαν, στάθηκαν περήφανα και παλικαρίσια, δεν πρόδωσαν, δεν έκαναν βήμα πίσω.


Στην εκδήλωση για την 79η επέτειο του Μπλόκου Περιστερίου μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηλίας Χαϊντούτης, που αφού παρέθεσε ιστορικά στοιχέια για το μπλόκο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα αναδείξουμε αυτήν την αγωνιστική ιστορία του περιστεριώτικου λαού, που δείχνει "πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι", πώς το αδύνατο γίνεται δυνατό, ισχυρό παράδειγμα για το αγωνιστικό "σήμερα" του λαού. Για το πώς θα ανατραπεί η ζοφερή πραγματικότητα, που η αστική τάξη και τα κόμματά της, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει για το λαό του Περιστεριού και γενικότερα για τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας μας». Και πρόσθεσε ακόμα: «Έχουμε την πείρα της Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ. Αυτή η πείρα λέει ότι μπορεί ο λαός, με οργάνωση, με αγώνα, με ταξικό προσανατολισμό, να πετάξει από το σβέρκο του αυτούς που απομυζούν τον πλούτο του, αυτούς που εκμεταλλεύονται το μόχθο του. Μπορεί, ο λαός, να οικοδομήσει μια δίκαιη κοινωνία, που θα χρησιμοποιεί τις οικονομικές δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την καλυτέρεψη της ζωής του». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του)



Εκ μέρους των ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ μίλησε η Ασημίνα Παπαθανασίου, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανυποχώρητη στάση των συντρόφων μας μπροστά στα βασανιστήρια, τις διώξεις, τις εκτελέσεις. Η αφοβία και η αποφασιστικότητα να παλεύουν μπροστά σε εχθρούς που φάνταζαν μεγαθήρια. Είναι μάθημα ζωής για εμάς και αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν ο λαός το πάρει απόφαση, όταν επιλέξει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή, για τη ζωή που του αξίζει, τότε ακόμη και τα μεγαθήρια φαντάζουν μπροστά του μυρμήγκια». Και επισήμανε ακόμα ότι «δεν αρκεί να παλέψουμε μόνο για μια αξιοπρεπή ζωή σήμερα. Είναι αναγκαίο αλλά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και την πάλη μας σε αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στην πρόοδο της ανθρωπότητας, τους καπιταλιστές. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε να διεκδικήσουμε όλα τα οφέλη που μπορεί να μας δώσει η επιστήμη και η τεχνολογία σε όλους τους τομείς, γιατί όλα αυτά εμείς τα φτιάξαμε με τα χέρια και το μυαλό μας, για να τα εκμεταλλεύονται και να τα κάνουν εμπόρευμα μια χούφτα κηφήνες». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία της)


Χαιρέτισε επίσης ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιστερίου, που αφού αναφέρθηκε σύντομα στα γεγονότα του Μπλόκου τόνισε: «Για άλλη μια φορά οι δύο Ελλάδες συναντήθηκαν. Για άλλη μία φορά το Περιστέρι δεν ήταν ένα αλλά δύο. Ένα λιγοστό και μίζερο, αυτό του κέρδους, του ατομισμού και της ρουφιανιάς. Από την άλλη το μεγάλο και περήφανο Περιστέρι του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα. Εμείς ξέρετε με πιο είμαστε και πιο συνεχίζουμε να υπηρετούμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως στα σωματεία, στις γειτονιές, στο δρόμο του αγώνα, της φωτιάς και της ελπίδας». (Διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό του)

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων.