Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία Covid- 19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», που διοργάνωσε η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών - Περιστερίου της ΚΟΑ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιούνη στο Περιστέρι.
Την παρουσίαση έκανε ο Γιώργος Σιδέρης, γιατρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, οποίος αρχικά τόνισε ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε γιατί ο καπιταλισμός βρίσκεται στη δύση του, σαπίζει, καθώς από τη μία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεργάστηκε με γρήγορα επιστημονικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την άλλη το κέρδος μπήκε εμπόδιο ώστε αυτά τα επιτεύγματα να τα απολαύσουν οι λαοί.
Και επισήμανε ότι όλη αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ είχε τη δική του μεγάλη συμβολή για να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν μαζί με τα μέτρα προστασίας συνεχίζει να παλεύει, να αγωνίζεται, να οργανώνεται και ταυτόχρονα να μην υποκύψει στην οργανωμένη τρομοκρατία από το κεφάλαιο, τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ περί «ατομικής ευθύνης», ενώ δυόμισι χρόνια μετά είναι πολύ περισσότερο ορατό πως η πανδημία αξιοποιήθηκε για να ενταθεί η καταστολή απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.
Ακόμα ανέφερε ότι «οι μεγάλες αντιφάσεις φάνηκαν μέρα με τη μέρα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Άλλωστε, οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που όλες τους έγιναν παράδειγμα προς αποφυγήν. Στη χώρα μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για "εθνική ενότητα", ότι "είμαστε όλοι μαζί", ότι "είναι κοινός ο εχθρός", προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή "νεκροταφείου" ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε τον ΣΥΡΙΖΑ τού "θα λογαριαστούμε μετά", της "εθνικής συνεννόησης", του "πολιτικού μορατόριουμ", "των υπουργών κοινής αποδοχής"».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία».
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, πρώην Πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας ΓΝ «Ευαγγελισμός», η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα δέκα διακριτά άρθρα της έκδοσης είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, επεξεργασίας και επιμέλειας και αποτελούν το “καταστάλαγμα” μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων της πανδημίας όπου αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα από επιστημονικές μελέτες, δημοσιεύσεις, στατιστικά στοιχεία εγχώρια και διεθνή και που οδήγησαν στη διαμόρφωση θέσεων - στόχων και κατευθύνσεων σύμφωνα με τη δική μας επιστημονική, ιδεολογική και πολιτική αντίληψη των πραγμάτων».
Και πρόσθεσε ότι «Η πραγματική ουσία του προβλήματος βρίσκεται στην ανάδειξη της τεράστιας αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ατομικής ιδιοποίησής τους προς όφελος μερικών. Γιατί η υγεία δυστυχώς στην καπιταλιστική εποχή αντιμετωπίζεται όχι ως δικαίωμα του ανθρώπου και υποχρέωση του οργανωμένου κράτους αλλά ως εμπόρευμα και ως τέτοιο πρέπει να αποδίδει κέρδος για να αποκτά ενδιαφέρον».
Ενώ για το πώς αντιμετωπίστηκε η πανδημία από τα διάφορα συστήματα Υγείας ανέφερε: «Η ανισότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που καταγράφεται σε παγκόσμια κλίμακα ακόμα και σε χώρες με αναπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η ανεπάρκεια της ΠΦΥ στην Ελλάδα, η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στις περιφερειακές αλλά και κεντρικές δομές υγείας αναδείχτηκαν όπως ποτέ άλλοτε στην τωρινή πανδημία. Τα παραδείγματα των συστημάτων στη Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, που κατέρρευσαν από τους πρώτους μήνες της πανδημίας απεικονίζουν το αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσαν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις στο όνομα της μείωσης της σπατάλης για την υγεία… δόγμα γνωστό από χρόνια και στην Ελλάδα με το κλείσιμο ή και τις συγχωνεύσεις δομών, την μη πρόσληψη προσωπικού από όλες τις κυβερνήσεις. Η πανδημία επέφερε φτώχεια, ανεργία, νοσηρότητα, θανάτους αλλά και πολλά κέρδη και επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων στην ιδιωτική υγεία που όχι μόνο δεν στήριξε αλλά γύρισε την πλάτη στους ασθενείς με COVID-19 και στους συναδέλφους υγειονομικούς των δομών του ΕΣΥ, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τις δραστηριότητες τους μόνο σε κερδοφόρα πεδία (ρομποτική χειρουργική, μοριακούς ελέγχους, rapid test για τον SARS-COV-2). Ταυτόχρονα βέβαια η πανδημία διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που ιδιωτικοποιούν, εμπορευματοποιούν την όποια λειτουργία έχει απομείνει στο εθνικό σύστημα υγείας».