Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ο Γιώργος Σιδέρης στο dikaiologitika.gr για την κατάσταση στο νοσοκομείο "Αττικόν"

 

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχοντας απορρυθμιστεί πλήρως εξαιτίας των εισαγωγών περιστατικών Covid19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Αττικό Νοσοκομείο» το οποίο στην τελευταία εφημερία εμφάνιζε την εικόνα που αποκαλύπτουν σήμερα τα Dnews.

Τα ράντζα με τους ασθενείς έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του μεγάλου διαδρόμου των έκτακτων περιστατικών ενώ σύμφωνα με  πληροφορίες, ανάλογος συνωστισμός, με δεκάδες νοσηλευόμενους σε ράντζα, επικρατεί σε όλες τις κλινικές που αντιμετωπίζουν επείγουσες ανάγκες. 

Υποστελέχωση και εξουθενωμένο προσωπικό 

Ένας από τους γιατρούς πρώτης γραμμής του «Αττικόν», ο χειρούργος ΩΡΛ Γ. Σιδέρης αναφέρει ως αιτίες του προβλήματος την υποστελέχωση του νοσοκομείου, την αιφνίδια αναστολή  πολλών ιατρικών πράξεων που δεν μπορούν να γίνουν αλλού, την έλλειψη προσωπικού και την περαιτέρω μείωση  γιατρών και νοσηλευτών, λόγω των αναστολών που επιβλήθηκαν από τον Σεπτέμβριο. 

Συγκεκριμένα, δηλώνει:   

«Το Αττικό από την έναρξη της πανδημίας ενώ ήταν ένα νοσοκομείο που εξυπηρετούσε όλο τον κόσμο της Δυτικής Αθήνας, κόσμο που δεν έχει να πάει σε ιδιωτικές δομές, ορίστηκε ως κέντρο αναφοράς. Αυτό σημαίνει από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε μια δραστική μείωση κλινικών πράξεων, εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων.

Το πρόβλημα με τα ράντζα το θεωρούμε κομβικό όπως όπως και το θέμα της υποστελέχωσης. Πριν τη πανδημία είχαμε τόσες κενές οργανικές θέσεις πόσο μάλλον τώρα που με τις έκτακτες αυτές ανάγκες μεταφέρουν προσωπικό σε εμβολιαστικά κέντρα σε άλλες δημόσιες δομές υγείας και ειδικά αυτή την περίοδο που είναι πολύ μεγάλη η διασπορά covid στο προσωπικό. Υπολογίζουμε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν νοσήσει σχεδόν 200 εργαζόμενοι.

Άλλο ένα ζήτημα είναι πως έχουν αναστείλει ιατρεία, χειρουργικές πράξεις οι οποίες δεν μπορούν γίνουν αλλού διότι το νοσοκομείο έχει ένα υψηλό επίπεδο στο επιστημονικό δυναμικό. Για παράδειγμα μόνο τον πρωτο χρόνο της πανδημίας έγιναν χίλια τακτικά χειρουργεία λιγότερο.

Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο με οφειλόμενα ρεπο και βάρδιες. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι στο χιόνια που δούλεψαν τουλάχιστον 20 συνάδελφοι 16ωρο γιατί αποκλείστηκαν αυτοί που θα τους άλλαζαν δεν τους το αναγνωρίζουν ούτε ως αργία.
 
Όσον αφορά τις απολύσεις των υγειονομικών, ο κ. Σιδέρης αναφέρει «θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό και σχεδιασμένο καθώς έχουν βάλει πέντε ημέρες καραντίνα σε όποιον νοσεί και αν δεν έχεις συμπτώματα θα γυρίσεις στη δουλειά και με θετικό τεστ. Δηλαδή στο όνομα της έλλειψης προσωπικού βάζει μέσα τον συνάδελφο που είναι επιβεβαιωμένα θετικός να δουλέψει, άρα και επικίνδυνος για τους ασθενείς και ταυτόχρονα λέει στο συνάδελφο που είναι ανεμβολιαστος ότι εσύ είσαι ο φορέας του ιού ενώ θα μπορούσε από την αρχή να έχει πάρει μέτρα με testing και back office δουλειές. Το Αττικό έχει πρόβλημα στις γενικές εφημερίες την τελευταία δεκαετία κι θεωρούμε ότι εκτός των γενικότερων παραγόντων παίζουν ρόλο το κλείσιμο του Λοιμωδών και η αποδυνάμωση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μίλη