Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα για τα μέτρα προστασίας του λαού (VIDEO)

 

Ήταν εκεί οι πάνω από 130 φορείς της Πάτρας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής της Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου της πόλης για μία μεγάλη διαδήλωση με κάθε μέσο προς την Αθήνα θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, κρατική χρηματοδότηση, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους 33.000 ανέργους της πόλης. Δεκάδες εργατικά σωματεία της Πάτρας, τα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Πατρέων που έδωσαν τον δικό τους τόνο με την παρουσία τους και τις διεκδικήσεις τους, οι εργαζόμενοι του δήμου με τα οχήματά τους παρά τη βροχή έφτασαν με το πείσμα και το δίκιο τους στην Αθήνα για να ενωθούν με τους εργαζόμενους της Αττικής.

Αυτά τα αιτήματα μετάφεραν με τους χαιρετισμούς τους ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σημειώνοντας πως «το δίκιο είναι με το μέρος μας! Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσοι μπουν εμπόδιο στην ευτυχία ενός αγωνιστή λαού, θα γνωρίσουν την οργή του. Η ζωή διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα, ανατροπή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι μοναδικός και θα 'ναι νικηφόρος!».

Ήταν εκεί με μαζική συμμετοχή και αποφάσεις τους 200 εργατικά σωματεία και συνδικάτα της Αττικής. Μέσα σε λίγα 24ωρα μετέτρεψαν την αγωνιστική υποδοχή της πορείας από την Πάτρα σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, για να μην ξαναζήσει ο λαός όσα έζησε στην πρόσφατη κακοκαιρία, διεκδικώντας  μέτρα προστασίας της ζωής, μέτρα που η απουσία τους έκανε κρότο στις παγωμένες γειτονιές και τα λαϊκά νοικοκυριά, στους χιλιάδες εγκλωβισμένους σε κρατικούς και ιδιωτικοποιημένους δρόμους κ.α. Εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής χαιρέτισαν στην κινητοποίηση ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Φτάνει πια. Δεν θυσιάζουμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. (...) Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η μεγάλη λαϊκή διαδήλωση που συγκροτήθηκε από εργαζόμενους όλων των κλάδων, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχούς ΕΒΕ, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές στο Σύνταγμα έδωσε το μήνυμα: «Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δεν θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων». Έξω από τη Βουλή, στον δρόμο του αγώνα, ακούστηκε η πραγματική «μομφή» σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Δίπλα στους διαδηλωτές για ακόμη μία φορά το ΚΚΕ. «Εδώ είναι το ΚΚΕ, μαζί με εκατοντάδες αγωνιστικά εργατικά σωματεία κι άλλους μαζικούς φορείς, απόντες είναι όλοι οι άλλοι για μία ακόμη φορά», σημείωσε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.



Τα συνθήματα, τα αιτήματα της κινητοποίησης για την προστασία της ζωής, της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του λαού διαλύουν τη σκόνη που σηκώνει η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που εναλλάξ και σε συνέχεια έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτο τον λαό για να θωρακίζει όλο και περισσότερο τα κέρδη των ομίλων.

Το μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων και των φορέων της Πάτρας και της Αθήνας έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Γιατί αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως μόνο «ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει «σωτήρες» και ουσιαστικές λύσεις έξω από τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της ταξικής πάλης, έξω από τον δρόμο της αλληλεγγύης.

Για να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων να εκτονωθεί ο θυμός απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική με χιλιοπαιγμένες κοκορομαχίες, για να εγκλωβιστεί η οργή σε παλιές και νέες αυταπάτες κυβερνητικής διαχείρισης.

Η δυναμική της αγωνιστικής πρωτοβουλίας ήδη προετοιμάζει τους νέους αγώνες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη με νέα συλλαλητήρια μέσα στο Φλεβάρη. Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δεν θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων. Η οργή να γίνει δύναμη: Οργάνωσης, διεκδίκησης και ανατροπής.