Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ομιλία του Γιώργου Σιδέρη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών- H κατάσταση στην υγεία αποτελεί βασικό κριτήριο ψήφου και δράσης για τους νέους επιστήμονες


Εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, ειδικευόμενο γιατρό, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οργάνωσαν την Πέμπτη 14/03 στην Ιατρική σχολή οι Οργανώσεις Σχολών Υγείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση είχε θέμα «ΕΕ vs Υγεία, η πρόταση του ΚΚΕ» και την παρακολούθησαν φοιτητές από τις σχολές της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής, ενώ μετά το τέλος της ακολούθησε συζήτηση.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Σιδέρης χαρακτηριστικά σημείωσε ότι:
Μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας της οδηγίες της ΕΕ και κατά την προσφιλή της τακτική, με διαδικασίες fast track ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας. Εκτός από επιμέρους πλευρές θέλουμε να προσέξετε τα εξής δύο σημεία:

Το πρώτο είναι ότι στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός ο οποίος θα σημαδεύει το γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης. Ετοιμάζουν ζούγκλα και αθλιότητα: Δημιουργούν «φίλτρα» ώστε να διαμορφώνεται το μεγάλο τμήμα των γιατρών που θα έχει βασικές γνώσεις, με περιορισμένες δυνατότητες στην πράξη και περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στις εργασίες και του οποίου η εκπαίδευση θα στοιχίζει πιο φθηνά. Ταυτόχρονα να διαμορφώνεται ένα πιο μικρό τμήμα γιατρών, υψηλής ειδίκευσης και με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας. Αυτή η διαφοροποίηση θα υπάρχει αντίστοιχα και ανάμεσα στις μονάδες υγείας, στα ερευνητικά κέντρα και αλλού.

Το δεύτερο είναι ότι το Υπουργείο Υγείας για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς αφού σε όλες τις συναντήσεις είχε δεσμευτεί ότι πριν να νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί για αυτό έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή, τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Αντιλαϊκή πολιτική μαζί με ψευτιά. Αυτό που τόσα χρόνια κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε και τώρα. Σήμερα το σύγχρονο και αναγκαίο είναι να πάρουν όλα τα μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο», με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, που μπορεί και αξίζει να έχει ο λαός μας. Είναι αναχρονισμός και οπισθοδρόμηση οι πολλές ώρες δουλειάς, η απλήρωτη εργασία λόγω των υπεράριθμων εφημεριών το μήνα, η έκθεση σε ευθύνες που τις περισσότερες φορές δεν σου αναλογούν, η λάτζα, η αδιαφορία και οι απειλές από τους διευθυντές όταν διεκδικήσεις τα δικαιώματά του.  Αυτό και μόνο πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου για τους νέους συναδέλφους.

(...)

Για να καταννοήσουμε "τι παίζεται" πρέπει να έχουμε μπροστά μας το “μεγάλο χάρτη”. Για να τον καταννοήσουμε αρκεί να δούμε τι λέει ο Κανονισμός της ΕΕ για το “Τρίτο Πρόγραμμα δράσης για την Υγεία 2014 -2020” είναι αποκαλυπτικός.

Αναφέρει ότι “εάν οι άνθρωποι παραμείνουν υγιείς και ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα και αν τους παρέχονται οι δυνατότητες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους, το γεγονός αυτό θα έχει συνολικά θετικές συνέπειες στην υγεία, μεταξύ των οποίων μείωση των ανισοτήτων σε θέματα υγείας και θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ συγχρόνως θα μειωθούν οι πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Η αιτία, αυτή η στρατηγική δεν αμφισβητείται από κανέναν παρά την κοκορομαχία που διεξάγεται στη Βουλή κάθε τρεις και λίγο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, Άδωνι-Πολάκη, με αφορμή υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα.

Όλοι γνωρίζουν ότι και οι δύο συμφωνούν και υλοποιούν τις “περιορισμένες κρατικές παροχές”, τον “εξορθολογισμό του συστήματος υγείας – πρόνοιας”, όποιος αναλάμβανε πάντα είχε ως “ένα το κρατούμενο” τα αντιλαϊκά μέτρα του προηγούμενου.

Οι επιμέρους διαφορές έχουν να κάνουν με το ποιος θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ποιος θα έχει τη στήριξη του κεφαλαίου και της ΕΕ. Στο χώρο της υγείας το κεφάλαιο έχει ονοματεπώνυμο: είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είναι οι τεράστιες αλυσίδες που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε χρυσοπληρώσει, είναι τα αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία που θέλουν να φτιάξουν και η εξαγορά τμήματος επιστημόνων που συναρτούν το συμφέρον τους με αυτό του νοσοκομείου επιχείρησης είτε επίσημα (μέτοχοι) είτε ανεπίσημα (φακελάκι και μίζα).

(...)

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο της ΕΕ που εξειδικεύει η κάθε ελληνική κυβέρνηση και οδηγεί στα τραγικά, επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή προβλήματα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας στους άλλους τομείς των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας έχουν να μετράνε μόνο για φέτος: Την κατά 65 εκατομμύρια λιγότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, το εξοντωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, τα ράντζα, το παρατεταμένο κλείσιμο νοσοκμείων που ποτέ δεν άνοιξαν, την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών έως και στο 80% της λιανικής τιμής κάποιων φαρμάκων, την κοροϊδία της κυβέρνησης προς το 1,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που το κονδύλι που σπαταλά φτάνει ίσα-ίσα για τα δύο εποχικά εμβόλια, το τσεκούρωμα σε φυσικοθεραπείες και τις λογοθεραπείες, αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, το σφαγείο των ΚΕΠΑ, τη συρρίκνωση που ετοιμάζουν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής αφού έκλεισαν ήδη 6 από αυτά και την παράδοση υπηρεσιών της ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ και ιδιώτες. Αυτά έχουν τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, των “προοδευτικών” και των “συντηρητικών”.

(...)

Αυτό είναι καθαρό πως πρέπει να αλλάξει. Για αυτό πρέπει να πρωτοστατούμε στον αγώνα μέσα στα νοσοκομεία για εργασιακά δικαιώματα, επιστημονική γνώση μακριά από εξαρτήσεις.
Να πρωτοστατήσουμε σε αγώνες για κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα, ενάντια σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια της ειδικότητας ή την χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής αποτελεί το πτυχίο.
Να απαιτήσουμε ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Να είναι αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Να δουλεύουμε σαν άνθρωποι με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασια, με 6ωρο- 5θημερο- 30ωρο για όλους τους γιατρούς και μία εφημερία την εβδομάδα.
Η πρότασή του ΚΚΕ αφορά σε ενιαίο, καθολικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Με πλήρη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις και ένταξη όλων των επιστημόνων και των εργαζόμενων υγειονομικών σε αυτό. Με κεντρικό σχεδιασμό και αποκλειστικά κρατική οργάνωση και λειτουργία.
Η πρότασή του ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να προάγει την λαϊκή Υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας στο επίπεδο που απαιτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αποτελεί αναγκαιότητα του σήμερα. Απαντάει στις αντιφάσεις που καθημερινά συναντάνε τόσο οι εργαζόμενοι ως ασθενείς, όσο και οι υγειονομικοί ως επιστήμονες και λειτουργοί υγείας. Έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, με την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα τις οποίες υπηρετούν οι πολιτικές ΕΕ-κυβερνήσεων-Περιφερειών και Δήμων. Για αυτό πρέπει να τιμωρηθούν σε όλες τις κάλπες με ισχυρό ΚΚΕ.