Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

 


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, σήμερα 18 Απρίλη, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Στο Περιστέρι υπάρχουν σημαντικές τοποθεσίες, που αφορούν στη νεότερη ιστορία της πόλης μας, από το 1924 που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες (και οι εσωτερικοί μετανάστες αργότερα), τους αγώνες τους για επιβίωση, την Αντίσταση, τόπους που συνδέονται άμεσα με το εργατικό-λαϊκό κίνημα.
  • Τέτοιοι τόποι είναι: ο χώρος του Μπλόκου στο Λόφο Αξιωματικών (6 Ιούλη 1944), ο χώρος της μάχης της Παλιάς Αγοράς (28 Ιούνη 1944), ο χώρος της μάχης του Ελαιώνα (16 Σεπτέμβρη 1944), το λιγνιτωρυχείο της Ανθούπολης (Κάρβουνο), το εργοστάσιο «Λαναρά»… τόποι όπου γράφτηκε με αγώνες και με αίμα η ιστορία του Περιστερίου.
  • Υπάρχουν μνημεία στην πόλη μας σχετικά με την πλούσια αντιστασιακή ιστορία της. Αυτά είναι: το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (στην ομώνυμη πλατεία), το μνημείο του Μπλόκου στο Λόφο, η αναμνηστική πλάκα για τη μάχη της Παλιάς Αγοράς και η τιμητική πλάκα για την Άννα Παρλιάρου. Αυτά στήθηκαν με πρωτοβουλία μαζικών φορέων της πόλης μας, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου, αγωνιστών και απογόνων τους.
  • Εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση είναι το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που στήθηκε με τον ίδιο τρόπο και λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια με την εθελοντική δουλειά δεκάδων νέων και παλαιών αγωνιστών και με τη στήριξη των οργανωμένων μαζικών φορέων. Ο ρόλος του Μουσείου, του μοναδικού στην πόλη μας, είναι σημαντικός για την ενημέρωση, τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την ανάδειξη ιστορικών τοποθεσιών του Περιστερίου.
  • Η Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου προσπαθεί να απαξιώσει το Μουσείο ιδιαίτερα με την τοποθέτηση στην είσοδό του ενός περίπτερου, που εντελώς αυθαίρετα το μετακίνησε από την προηγούμενη θέση του. Το περίπτερο αποκρύβει το Μουσείο, δυσκολεύει την επικοινωνία του με το λαό, τη διοργάνωση εκδηλώσεων ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, δυσκολεύει την πρόσβαση σχολικών τάξεων και ομάδων που επισκέπτονται το Μουσείο. Αυτή η επιλογή της Διοίκησης του Δήμου ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών από αγωνιστές, απογόνους, μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, προκάλεσε κατακραυγή του περιστεριώτικου λαού και ευρύτερα. Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου να μην παρεμποδίζει τη λειτουργία του Μουσείου, να μην δείχνει ασέβεια στην ιστορική μνήμη, να μην προσβάλλει την αισθητική και τον πολιτισμό. Να μετακινήσει τώρα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου.
  • Η Διοίκηση του Δήμου γιορτάζει τα 90χρονα του Δήμου “ξεχνώντας” την ιστορική πορεία της πόλης μας, τους αγώνες των προσφύγων, την Αντίσταση, τους ιστορικούς τόπους και μνημεία, τα τοπόσημα της πόλης μας.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου, φέτος που συμπληρώνονται 80 χρόνια από σημαντικά γεγονότα της πόλης μας (Μπλόκο, μάχες), αγωνίζεται να αναδείξει ιστορικούς τόπους, να στήσει μνημεία, να προβάλλει το παράδειγμα της Αντίστασης, που αποκάλυψε τη δύναμη του οργανωμένου λαού, να μεταφέρει την πολύτιμη πείρα στους εργαζόμενους και στη νεολαία σήμερα.
Η Διοικούσα Επιτροπή