Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Γιώργος Σιδέρης στον "Αθήνα 9.84": Ο αγώνας ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή θα συνεχιστεί (AUDIO)

 

Στις πρώτες μέρες εφαρμογής του απαράδεκτου κυβερνητικού μέτρου των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, αλλά και στους αγώνες που δίνουν εναντίον του οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλάι τους και τους ασθενείς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ Γιώργος Σιδέρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84.

Ο Γ. Σιδέρης, συγκεκριμένα, τόνισε πως επιτομή των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση νομιμοποιεί το φακελάκι, το οποίο, όμως, στο παρελθόν καταδικαζόταν. Επίσης, αποκάλυψε τα ψέματα της κυβέρνησης ότι δήθεν με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή θα μειωθούν οι λίστες αναμονής στα πρωινά χειρουργεία, λέγοντας πως αν ήθελε πραγματικά να τις μειώσει, τότε θα προχωρούσε σε προσλήψεις προσωπικού και θα άνοιγε τις χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για «κέρασμα» εκ μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης των πρώτων 50.000 απογευματινών χειρουργείων, τις χαρακτήρισε «προπαγανδιστικό πυροτέχνημα». 

Όπως εξήγησε, 60 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική σημαίνει ότι δεν γίνονται 40.000 χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο και σημείωσε πως η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να προσλάβει προσωπικό και κυρίως μόνιμο νοσηλευτικό, ακολουθώντας τα βήματα και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν ακριβώς το ίδιο και απογείωσαν τον θεσμό των συμβασιούχων και των επικουρικών. 

Μίλησε και για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν κατά των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, οι υγειονομικοί θα προχωρήσουν και σε νομική προσφυγή, τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει «πλήρης επίγνωση ότι το κύριο είναι ο αγώνας».

Είπε ότι θα αξιοποιήσουν και αυτόν τον τρόπο για να μπλοκάρουν τον συγκεκριμένο θεσμό, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν, οι γιατροί θα λαμβάνουν διαφορετικά εισοδήματα και θα γίνουν πολλών ταχυτήτων, αλλά και επειδή από τη στιγμή που η υγεία του καθενός θα μπαίνει σε σειρά προτεραιότητας εφόσον έχει τα χρήματα, καταπατιέται ένα βασικό, θεμελιώδες και ιδρυτικό σχετικά με το ΕΣΥ άρθρο που αφορά την ισότιμη πρόσβαση ασθενών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλες νομικές πλευρές, όπως τα ασφαλή όρια για τη χορήγηση αναισθησίας, η οποία έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές αναφορικά με τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού. 

Ο Γ. Σιδέρης μετέφερε μια εικόνα και από τις πρώτες μέρες διενέργειας απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στο Νοσοκομείο «Αττικόν», λέγοντας πως μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί χαμηλή συμμετοχή και υπογραμμίζοντας ότι χειρουργήθηκαν στη λογική του όποιος έχει λεφτά θα εξυπηρετείται και περιστατικά που ήταν εκτός λίστας αναμονής, ενώ χαρακτηριστική της κατάστασης αυτού του εξοργιστικού θεσμού ήταν ότι πλήρωσαν για την επέμβασή τους ακόμα και καρκινοπαθείς. Σημείωσε πως τέτοια περιστατικά θα προκύψουν σε όλη την Ελλάδα και δεσμεύτηκε πως θα υπάρχει ετοιμότητα για διαρκή κινητοποίηση, ώστε να καταγγέλλονται και να καταδικάζονται. 

Ακόμα, είπε πως παρά τους απαράδεκτους εκβιασμούς που δέχονται από διευθυντές και διοικήσεις νοσοκομείων οι ειδικευόμενοι και το νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ο θεσμός δεν προχωράει. «Θέλουμε να μη μακροημερεύσει και να καταργηθεί, δεν το κρύψαμε αυτό, ούτε το κρύβουμε», τόνισε. 

Τέλος, αναφέρθηκε στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας που είχαν σήμερα οι υγειονομικοί με απόφαση της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ και πάρα πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων και με τους ασθενείς στο πλάι τους: «Γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί και μέσα στα νοσοκομεία και στις πύλες τους και στο υπουργείο Υγείας».