Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ο Γιώργος Σιδέρης στον "Αθήνα 9,84": Η κυβέρνηση αναγκάζει τους υγειονομικούς να γίνουν κυνηγοί κεφαλών (AUDIO)

 

Την αντίθεση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), των υγειονομικών και των σωματείων τους εξέφρασε ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αττικόν» και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».  

Εξήγησε ότι δεν θα μειωθεί με αυτό το μέτρο η ήδη μεγάλη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις που εκκρεμούν από το 2019: «Όταν έχεις μια λίστα αναμονής 1.000 ατόμων σε μια κλινική και αυτή έχει 2 ή 3 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι αυτή η λίστα θα μείνει 1.000 εσαεί». 

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε γιατί δεν ανοίγουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ανέδειξε την έλλειψη προσωπικού και τόνισε πως «είναι παραμύθια της χαλιμάς» ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκει προσωπικό. Χαρακτήρισε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, καθώς δεν θα αρκέσουν με τα κενά που ήδη υπάρχουν και τις συνταξιοδοτήσεις που είναι προ των πυλών, ενώ μίλησε και για τα εξαντλητικά ωράρια, με τα οποία είναι αντιμέτωποι κυρίως οι νέοι γιατροί, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν ωράριο.

Σχετικά με τη σκέψη της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, έθεσε το ερώτημα «ποιος θα αντέξει», καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχουν ελεύθερο χρόνο. Προειδοποίησε ότι με όλα αυτά τα κυβερνητικά μέτρα θα αμεληθεί η πρωινή λειτουργία και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το σύστημα από έξω θα γράφει δημόσιο και από μέσα θα αλωνίζουν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επισήμανε τη διεκδίκηση νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών για γενναίες αυξήσεις κατά 20% στους μισθούς τους και σε αυτό το σημείο σημείωσε πως η κυβέρνηση αναγκάζει του υγειονομικούς να γίνουν «κυνηγοί κεφαλών» και να τα «αρπάξουν» από τους ασθενείς που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει για την υγεία τους μέσα από τη φορολογία και τις εισφορές τους.  

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εισφορές είπε πως το ΕΣΥ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται πιο ελκυστικά πακέτα εισφορών από ιδιωτικές ασφαλιστικές και για αυτόν τον λόγο «έχει πιάσει μια πολύ μεγάλη πρεμούρα» την κυβέρνηση και το υπουργείο να εφαρμόσουν τα «περιβόητα» DRG, ένα οικονομικό πακέτο που θα κοστολογεί κάθε πάθηση, όπως εξήγησε. 

Ο Γ. Σιδέρης, σχετικά με το «νόμιμο» φακελάκι, υπογράμμισε ότι το «εμπόριο στην Υγεία δεν ηθικοποιείται» και συμπλήρωσε: «Δεν απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν επιλέξει μια άλλη ηθική και έναν άλλον τρόπο σκέψης». Αντίθετα, όπως είπε, απευθυνόμαστε σε «ένα μεγάλο τμήμα που είναι συνάδελφοι που δεν κοιτούν τον ασθενή στην τσέπη». Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση που θα γίνει στο «Αττικό», την Τρίτη, στις 13:30.