Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Γ. Σιδέρης: Δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα με ευθύνη όλων όσων κυβέρνησαν (VIDEO)

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπάρχει ένα συνονθύλευμα υπηρεσιών τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, προσθέτοντας πως οι όποιες υπηρεσίες παρέχονται με τον μεγάλο αγώνα των επαγγελματιών υγείας.

Η παρέμβασή του έγινε σε διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Β. Ελλάδος με θέμα «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην κλίνη του Προκρούστη. Αλήθειες και ψέματα».

Ο Γ. Σιδέρης αναφερόμενος στις προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών σημείωσε ότι είναι 5.612 στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και οι απολύσεις είναι 11.871, δηλαδή 5.500 λιγότεροι μόνιμοι υγειονομικοί.

Τόνισε ότι η ΠΦΥ δεν πρέπει να είναι ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, αλλά χρειάζεται ένα άλλο σύστημα Υγείας που πυρήνας του θα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Κέντρο Υγείας θα υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Στηλίτευσε το γεγονός ότι οι γιατροί έχουν χάσει 6 μισθούς από το 2009, ενώ όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Υγείας, τόνισε ότι έχει υποστεί μειώσεις επί μειώσεων.

Επεσήμανε ότι η πανδημία έδωσε διδάγματα για τον παρασιτικό ρόλο των ιδιωτικών ομίλων υγείας, καθώς το 97% με 99% των κρεβατιών τους έμειναν covid free, κέρδισαν απίστευτα ποσά από την covid διαγνωστική και από την αντιμετώπιση της non covid νοσηρότητας, ειδικά της χειρουργικής.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό τόνισε ο Γ. Σιδέρης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει ούτε να πουλιέται, ούτε να αγοράζεται, κανένας ασθενής δεν πρέπει να είναι πελάτης. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και οι γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα υπηρετούν αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα υγείας με αξιοπρεπείς μισθούς.