Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Μαζική Συγκέντρωση και πορεία στο Περιστέρι: «Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία - Δώστε λεφτά για τα νοσοκομεία»

 



«Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία - Δώστε λεφτά για τα νοσοκομεία», απαίτησαν σωματεία και φορείς από το Περιστέρι και τη Δυτική Αθήνα το μεσημέρι του Σαββάτου με κινητοποίηση που ξεκίνησε στην πλατεία Δημαρχείου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο Κέντρο Υγείας.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικό». Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν πλήθος φορέων, εργαζόμενοι, ΕΒΕ, συνταξιούχοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, οικογένειες που έδωσαν το «παρών» μαζί με τα παιδιά τους, παρά τον βροχερό καιρό. 

«Πρέπει ο λαός να πάρει την υπόθεση της υγείας στα χέρια του», τόνισε ο Πάρης Αναγνώστου, πρόεδρος του παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων, καταγγέλλοντας την εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί 2 - 2,5%, ενώ από την άλλη οι αστυνομικές κατασταλτικές δυνάμεις έχουν αυξηθεί κατά 6%», σχολίασε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει και συμπληρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα.

«Στο ζύγι βάζουν τις ζωές μας από τη μια και τα κέρδη από την άλλη», τόνισε ο Ηλίας Κολλιόπουλος, γραμματέας του παραρτήματος Δυτικών Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και κατήγγειλε την Υγεία - εμπόρευμα που πουλιέται πανάκριβα στα «ράφια» των ιδιωτικών κλινικών. 

«Η κυβέρνηση κρατεί κλειστά τα σχολεία γιατί δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους», υπενθύμισε η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Έλλη Αλεξίου», αναφερόμενη στα αιτήματα για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης με απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας», τόνισε και κάλεσε στον αγώνα για υγεια, ζωή και μόρφωση με δικαιώματα.

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικό», κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό ενός χρόνου πανδημίας, σχολίασε ότι η κυβέρνηση προστατεύει μόνο «την οικονομία των ισχυρών», ενώ βάζει στο στόχαστρο την υγεία, αλλά και τη δουλειά, το εισόδημα, τα δικαιώματά του λαού. «Ακόμα και τώρα που οι νεκροί πλησιάζουν τους 8.000 αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για την υγεία του λαού, χωρίς κανένα «μορατόριουμ» με την αντιλαϊκή πολιτική. 

Δείτε εδώ βίντεο από τις ομιλίες. 

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές πήραν θέση πίσω από τα πανό τους σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία που γέμισε τους κεντρικούς δρόμους και μετέφερε το αγωνιστικό της μήνυμα «Επίταξη ιδιωτών και μέτρα στην Υγεία - Όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία». 

«Πάρτε μέτρα στους χώρους δουλειάς, Δώστε λεφτά σε Υγεία και Παιδεία», απαίτησε το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ «Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία» διεκδίκησαν η Ένωση Γονέων Περιστερίου και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαϊδαρίου. 

Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ διαδήλωσαν πίσω από το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και ξεκαθαρίζοντας πως δεν δέχονται να ρισκάρουν την υγεία τους για τα κέρδη των εργοδοτών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Συνδικάτο Φαρμάκου, η Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Έλλη Αλεξίου», σωματεία συνταξιούχων και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ από το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και την Αγία Βαρβάρα, το παράρτημα Δυτικών Συνοικιών της ΣΕΑΑΝ.

«Μ' αυταρχισμό και ΜΑΤ δεν χτίζεις ανοσία. Δώστε λεφτά για τα σχολεία», έγραψαν στο πανό πίσω από το οποίο διαδήλωσαν μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ μαζική συμμετοχή είχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των σχολών ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.