Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Εκδήλωση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ομιλητή τον Γ. Σιδέρη


Εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνικό δικαίωμα ή ατομική ευθύνη;», διοργάνωσε το Σάββατο 2 Φλεβάρη ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου της ΟΓΕ.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», γιατρός στο «Αττικό» Νοσοκομείο. 
Ο Γιώργος Σιδέρης, μεταξύ άλλων σημείωσε: 
«Το τελευταίο διάστημα είναι στην επικαιρότητα άλλη μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που αφορά τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον θεσμό των ΤΟΜΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς.
Η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν κοσμογονία, ενώ η ΝΔ την κατηγορεί για κρατισμό! Επί της ουσίας μιλάμε για κόφτες, για φράχτες προς το δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών για πρόληψη, περίθαλψη και αποκατάσταση υψηλού επιπέδου.
Στο Περιστέρι μέχρι στιγμής υπάρχουν 3 ΚΥ και 2 ΤΟΜΥ: Όλες μαζί οι 5 αυτές μονάδες: Δεν έχουν Οφθαλμίατρο και Δερματολόγο. Έχουν από 1-2 ΩΡΛ, Γενικούς Χειρουργούς, Πνευμονολόγους, Γαστρεντερολόγους, Ορθοπαιδικούς και προφανώς Γυναικολόγους. Να μη μιλήσουμε για τις ελλείψεις σε προσωπικό εργαστηρίων, αντιδραστηρίων. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε οικογενειακός γιατρός να έχει 2250 (!) κατοίκους υπό την επίβλεψή του, ενώ σήμερα σε όλο τον δήμο έχουμε σύνολο 24 οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή 1/12.000 κατοίκους.
Στην Πρωτοβάθμια η κυβέρνηση διαφημίζει ότι έχει δώσει 35 εκατομμύρια παραπάνω, ενώ έχει κόψει 65 εκατομμύρια από τα νοσοκομεία, οι νέοι γιατροί που προσλαμβάνει είναι επικουρικοί, ενώ προβλέπεται και το αστρονομικό νούμερο προσλήψεων του 1,3 γιατρού ανά Κέντρο Υγείας. Δηλαδή στο Περιστέρι θα έρθουν 2,5 γιατροί!!!
Αυτή είναι η κοσμογονία στο Περιστέρι που χειροκροτά και υποστηρίζει η Διοίκηση Παχατουρίδη που κάθε τρεις και λίγο φωτογραφίζεται και κόβει κορδέλες δίπλα σε υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και μηχανήματα που δεν έχουν κόσμο να τα δουλέψει.
(...)
Αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί σε αυτό που ζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας στους άλλους τομείς των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας: Την κατά 65 εκατομμύρια λιγότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που στο "Αττικό" έχει σαν αποτέλεσμα το μπλακ-άουτ του στεφανιογράφου, το εξοντωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, τα ράντζα, το παρατεταμένο κλείσιμο του "Λοιμωδών". Την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών έως και στο 80% της λιανικής τιμής κάποιων φαρμάκων. Την κοροϊδία της κυβέρνησης προς το 1,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που το κονδύλι που σπαταλά φτάνει ίσα-ίσα για τα δύο εποχικά εμβόλια (Γρίπη και Πνευμονιόκοκκος). Το τσεκούρωμα σε φυσικοθεραπείες και τις λογοθεραπείες, αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, το σφαγείο των ΚΕΠΑ. Τη συρρίκνωση που ετοιμάζουν στα κοντινά μας ψυχιατρικά νοσοκομεία και την παράδοση υπηρεσιών της ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ και ιδιώτες.
(...)
Αν λάβουμε υπόψιν ότι η ΕΕ στο "Πρόγραμμα δράσης για την Υγεία 2014-2020" αναφέρει ότι "εάν οι άνθρωποι παραμείνουν υγιείς και ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα ... θα μειωθούν οι πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς", καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι στην ΠΦΥ, όπως και στους άλλους τομείς, αντανακλάται η αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος και τις υπηρεσίες υγείας εμπόρευμα που κάποιοι πρέπει να κονομάνε, πουλώντας το, είτε το κράτος, είτε επιχειρηματικοί όμιλοι.
Και ως συνήθως η ελληνική κυβέρνηση εξειδικεύει αυτή την κατεύθυνση και λέει ότι στόχο έχει την: "Άμβλυνση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας" μέσω "της διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, των ελάχιστων διαμορφωμένων πακέτων κάλυψης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, των δικτύων ασφαλείας, της ενίσχυσης του εθελοντικού κινήματος". Δηλαδή, μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Να πώς ερμηνεύεται η νέα μόδα της Αυτοφροντίδας, το πρόγραμμα "Τοκετός στο Σπίτι", η Τηλεϊατρική, το δήθεν κίνημα του αντιεμβολιασμού. Μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω.
(...)
Αν συμφωνήσουμε ότι είναι σωστός ο ορισμός πως Υγεία είναι "η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας", τότε κατανοούμε εύκολα πως με τον όρο Υγεία δεν εννοούμε μόνο την περίθαλψη αλλά ένα σύνολο παραγόντων που σχετίζονται με τη φθορά της υγείας του λαού και έχουν σχέση με το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας, κατοικίας, την οικονομική και ταξική θέση.
Ας πάρουμε κάποια παραδείγματα:
Για τις αμβλώσεις: Μπορούν σήμερα να γίνονται αποκλειστικά δωρεάν σε δημόσιες μονάδες Υγείας, με επιστημονικό και ασφαλή τρόπο, όταν μόνο σε ένα νοσοκομείο σε όλη την Αττική προβλέπεται άμβλωση με δημόσια δαπάνη;
Για τον παιδικό πληθυσμό: Ποιος ασχολείται με το τμήμα της Δημόσιας Υγείας που αφορά τους μαθητές και την παρακολούθηση παιδικών ασθενειών, όπως λοιμώδη νοσήματα, μυοσκελετικά, παχυσαρκία;
Για τη Δημόσια Υγιεινή και Ασφάλεια: Παίζει ρόλο στην υγεία του λαού η Χωματερή στα Άνω Λιόσια και τη Φυλή, η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται από τον δήμο και οι όροι εργασίας στους υπαλλήλους των ΟΤΑ που παραβιάζονται συνεχώς; Παίζουν ρόλο οι μυοκτονίες που σε κάποιες συνοικίες του Περιστερίου με ευθύνη της Διοίκησης του δήμου δεν γίνονται ποτέ;
Για τον προγεννητικό έλεγχο: Πόσες γυναίκες έχουν πρόσβαση για Doppler, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, εξετάσεων για την πρόβλεψη της κυστικής ίνωσης;
Το συμπέρασμα και από εδώ είναι το ίδιο. Ότι η αντιλαϊκή στρατηγική δεν αμφισβητείται ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ. Παρά τους καβγάδες ή για άλλα που θα βγάλουν για να πείσουν ότι έχουν διαφορές.
Και οι δύο όμως συμφωνούν με τις περιορισμένες κρατικές παροχές, τον εξορθολογισμό της Υγείας - Πρόνοιας. Ο ένας γκρέμιζε πάνω σε αυτό που άφησε μισογκρεμισμένο ο άλλος.
(...)
Η θέση μας που είναι και κριτήριο αγώνα, ψήφου και καθημερινής στάσης αφορά την ανάπτυξη της ΠΦΥ, σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ.
Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Να είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Γυναικολόγοι, Οφθαλμίατροι, Ορθοπεδικοί, Ψυχίατροι, Μικροβιολόγοι, Ακτινολόγοι κ.ά), οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Να έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Να λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Οι μονάδες ΠΦΥ να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία. Με αυτήν την έννοια ο οικογενειακός γιατρός (Γενικός Γιατρός, Παθολόγος, Παιδίατρος) αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των ΚΥ και έχει ουσιαστικό και όχι περιορισμένο και αντιλαϊκό ρόλο, όπως κάνει η κυβέρνηση με τις ΤΟΜΥ.
Επειδή προτάσσουμε στον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης το Κέντρο Υγείας πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και ταυτόχρονα θα έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του. Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ). Το ΚΥ με την υπηρεσία "κατ’ οίκον νοσηλεία" μπορεί να αντιμετωπίζει ζητήματα, όπως την εκπαίδευση των λεχώνων για τις ανάγκες των νεογέννητων.
(...)
Το ΚΥ και το ΚΨΥ συνεργάζεται και συνδέεται με το Κέντρο Γυναίκας και Παιδιού, όπου ειδική επιστημονική ομάδα έχει την ευθύνη των οικογενειών με γονείς ασθενείς και παιδί με ψυχικά προβλήματα. Είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ατόμων υψηλού κινδύνου, την προγεννητική φροντίδα της ασθενούς μητέρας, την προετοιμασία για την επερχόμενη μητρότητα, την πλήρη στήριξη της οικογένειας με οικογενειακό προγραμματισμό και ψυχολογική ενίσχυση. Διασφαλίζεται η ύπαρξη ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων για τις κατηγορίες ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί ιατρική - νοσηλευτική φροντίδα και ειδικών μονάδων επανένταξης.
Αυτή η διεκδίκηση δεν μας εμποδίζει, ίσα-ίσα μας δίνει ώθηση να παλέψουμε πιο αποφασιστικά σήμερα για δημιουργία ΚΥ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, να υπάρχει ιατρείο με μόνιμη παρουσία νοσηλευτή και εκ περιτροπής γιατρού ή και μόνιμου στο σχολικό συγκρότημα της Χωράφας. Μας βοηθάει να παλέψουμε για να είναι δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες, όλος ο προγεννητικός έλεγχος για τις έγκυες και όλη η διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όλες οι υπηρεσίες συμβουλευτικής για τη μητέρα, το βρέφος και τον έφηβο (θηλασμός, εμβολιασμός, διατροφή, περιποίηση βρέφους).
Για αυτά αξίζει να παλέψουμε και να μας μείνει ένα συμπέρασμα: Ότι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Περιστερίου ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Και είναι καθήκον μας να τους ανατρέψουμε με ψήφο και με αγώνα».