Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Άρθρο του Γιώργου Σιδέρη στην Κυριακάτικη "Kontra News": Ο αγώνας συνεχίζεται σε κάθε δήμο και περιφέρεια

 


Το ΚΚΕ καλεί το λαό να συμπορευτούμε και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε όλη τη χώρα. Για να εκλεγούν περισσότεροι δήμαρχοι αγωνιστές, που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της δημοτικής αρχής της Πάτρας και περισσότεροι αγωνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα είναι δίπλα του στους αγώνες και όχι χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στις 8 Οκτωβρίου να χάσουν δυνάμεις τα αστικά κόμματα και τα ψηφοδέλτια που άμεσα ή έμμεσα στηρίζονται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και στα οποία βρίσκουν την καλύτερη “φωλιά” διάφορα φασιστικά φίδια (στο όνομα του “ανεξάρτητου”). Άλλωστε σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες αλληλοϋποστηρίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Περιστέρι, όπου η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον εκλεκτό της ΝΔ Παχατουρίδη είναι καραμπινάτη απόδειξη ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τα βρουν, αφού τους ενώνει η κοινή τους στρατηγική στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή του λαού. Η στήριξη στον Παχατουρίδη δηλώνει ότι ο Δήμος δεν είναι “υπεράνω κομμάτων” αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ υπηρετούν την ίδια στρατηγική στους Δήμους, το ρόλο και τη λειτουργία τους.

Το δίλημμα είναι σαφές: Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρειες, το ίδιο το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, αν όχι περισσότερους συμβούλους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, δημάρχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»; Υπάρχει περίπτωση οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι που προσκυνούν την ανταποδοτικότητα, δηλαδή τα χαράτσια, σε κάθε πλευρά της ζωής να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το κράτος; Ας πάρουμε πάλι το παράδειγμα του Περιστερίου. Πολλά χρόνια οι κάτοικοι έδωσαν μεγάλη δύναμη στη Διοίκηση Παχατουρίδη που δεν την αξιοποίησε για να δυναμώσουν οι αγώνες, η αντίσταση, οι διεκδικήσεις. Αντίθετα, την αξιοποίησε για να βουλώσει το στόμα του λαού του Περιστερίου, ο οποίος πληρώνει 20 εκατομμύρια κάθε χρόνο σε δημοτικά τέλη, και για να αθωώνει την όποια κυβέρνηση. Είναι αμίμητες, αλλά ενδεικτικές, οι φράσεις των στελεχών τους: “ο Δήμος είναι το αμορτισέρ της πολιτικής της κυβέρνησης”.

Ας σκεφτεί ο καθένας: Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες του λαού για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, απέναντι σε φυσικές καταστροφές; Οι δημοτικές αρχές που υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία θεωρεί μη επιλέξιμα και κοστοβόρα τα αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά έργα και την αντισεισμική θωράκιση; Για παράδειγμα η διοίκηση Παχατουρίδη διοικεί το δήμο 20 χρόνια. Πόσα αντιπλημμυρικά έχει φτιάξει από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής στο μόνιμα πλημμυρισμένο Περιστέρι; Κανένα!

Οι αγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης, με εκατοντάδες παρεμβάσεις την τετραετία που πέρασε, πάλεψαν για τις ανάγκες του λαού σε κάθε δήμο και περιφέρεια. Ο αγώνας συνεχίζεται, σε κάθε δήμο και περιφέρεια, για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, για τα προβλήματα των σχολείων και τη σχολική στέγη, για τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, για την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), για κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον αθλητισμό, για στήριξη του πολιτισμού, για όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά-αντισεισμικά-αντιπυρικά έργα, για την προστασία του πράσινου και των ελεύθερων χώρων, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΟΤΑ, για την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας που θα κάνουν την πόλη ανθρώπινη, ενάντια στη φορολεηλασία.

Για αυτά δεσμεύονται οι αγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης και με αυτήν την αγωνιστική διαδρομή έχουν τη δύναμη να σταθούν απέναντι σε κάθε μηχανισμό πίεσης, εξαγοράς και ενσωμάτωσης που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του.

 

Γιώργος Σιδέρης

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ & Υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου