Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Γ. Σιδέρης: Η λύση στα προβλήματα των νοσηλευτών απαιτεί ρήξη με την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και συστράτευση με το ΚΚΕ

 


Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του Γιώργου Σιδέρη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος, στις γραπτές ερωτήσεις που απέστειλε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού στα κόμματα πριν τις εκλογές.

Το περιεχόμενο των ερωτημάτων αντιστοιχεί στα διαχρονικά σοβαρά προβλήματα των νοσηλευτών και του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικά και τα οποία από κυβέρνηση σε κυβέρνηση γίνονται όλο και χειρότερα. Η αντιμετώπισή τους κατά τη γνώμη του ΚΚΕ και η οριστική λύση τους απαιτεί την οργάνωση και πάλη των νοσηλευτών και όλου του λαού που κριτήριό της θα είναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους. Απαιτεί ρήξη με την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιποί «πρόθυμοι». Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ πρωτοστατεί και η ενίσχυσή του και στις επερχόμενες εκλογές θα ενισχύσει τον αγώνα και τη διαμόρφωση των εξελίξεων υπέρ του λαού.

Είναι στο πρόγραμμά σας η δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού;

Θέση του ΚΚΕ αποτελεί ότι η Νοσηλευτική Επιστήμη είναι Ενιαία και δεν μπορεί να διαχωρίζεται σε κατηγορίες. Από αυτή τη θέση απορρέει η πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση της πολυδιάσπασης και τη δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας Νοσηλευτικής, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αυτό είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την παροχή σύγχρονης νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών. Οι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) νοσηλευτές να ενταχθούν στην κατηγορία (ΠΕ), δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν μετατραπεί σε ΑΕΙ. Ταυτόχρονα -στο πλαίσιο της αναβάθμισης των νοσηλευτικών υπηρεσιών- υποστηρίζουμε για όσους απόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) βοηθών νοσηλευτών το επιθυμούν, να τους δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην ΠΕ κατηγορία αφού φοιτήσουν στις δημόσιες ανώτατες σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες.

Την ίδια ώρα όμως βιώνουμε μία υποκρισία από τα κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιδιώκουν να καλλιεργήσουν «κούφιες» προσδοκίες στο νοσηλευτικό προσωπικό με την πρότασή τους για Ενιαίο Επαγγελματικό Κλάδο Νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί η ουσία της πρότασής τους αφήνει ανέγγιχτη την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, τις περικοπές μισθών, την αύξηση του χρόνου εργασίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων. Με απλά λόγια, όσοι κυβέρνησαν μιλούσαν για ενιαίο κλάδο και ίσα δικαιώματα, μόνο που τα δικαιώματα αυτά αφορούν τα ελάχιστα, τον πάτο. Δεύτερον, με την πολιτική που διαμόρφωσαν και υλοποίησαν, το «ενιαίο» πάει περίπατο από τη στιγμή που υπάρχουν 3 κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού, με διαφορετικά πτυχία, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τρίτον, γιατί η διαμόρφωση του «ενιαίου κλάδου» έχει ανοίξει τον δρόμο για να δικαιολογείται η «κάλυψη» των αναγκών με το υπάρχον προσωπικό σε βαθμίδα και σε αριθμό και έτσι να υπάρχουν παράνομες και εξοντωτικές βάρδιες. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη εμπειρία από το νέο νοσηλευτικό καθηκοντολόγιο το οποίο καλλιεργεί το «διαίρει και βασίλευε» και εντείνει την εκμετάλλευση και τους διαχωρισμούς σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού. Στην ουσία η θέση των κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ περί «Ενιαίου Κλάδου» αποσκοπεί στη «νομιμοποίηση» του «Όλοι για όλα» στη βάση των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό που από κοινού έχουν διαμορφώσει.

Τι ρυθμίσεις του προγράμματός σας αφορούν τη στελέχωση, τα κριτήρια πρόσληψης και τη θεσμοθέτηση ασφαλών, σύγχρονων αναλογιών Νοσηλευτών - ασθενών;

Το ΚΚΕ απαιτεί να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών τώρα, με επείγουσες διαδικασίες και να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές. Μοναδική προϋπόθεση για πρόσληψη να είναι το πτυχίο. Είναι τόσες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας και πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απαιτείται «ανοιχτή» προκήρυξη θέσεων και άμεση πρόσληψη όλων όσοι επιθυμούν και αποφοιτούν από τις νοσηλευτικές σχολές. Επομένως και το καθεστώς της μοριοδότησης δεν έχει καμία αξία, αφού αποτελεί μηχανισμό διατήρησης των σημερινών ελλείψεων, ενώ όλοι οι νοσηλευτές χρειάζονται.

Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας στη χώρα μας, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2021, είναι 39.101 νοσηλευτές και 5.895 βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 45.000 από τις οποίες πάνω από 20.000 κενές οργανικές ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και νοσηλευτές υπάρχουν και κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική που θα προσλάβει το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη, και αποκλειστική εργασία στο ΕΣΥ.

Έτσι θα αντιμετωπιστεί η επισφάλεια λόγω έλλειψης προσωπικού, έτσι θα αυξήσουμε τις αναλογίες νοσηλευτή/ασθενή πάνω από το 3,6 ανά 1000 κατοίκους που είναι σήμερα, έτσι θα στελεχώσουμε τις κλίνες ΜΕΘ, έτσι θα πράξουμε ότι είναι διεθνώς επιστημονικά αποδεκτό για την αναλογία νοσηλευτών/ασθενή στις ΜΕΘ, ότι δηλαδή 4 νοσηλευτές αντιστοιχούν ανά ασθενή κατ’ ελάχιστο και όχι 3 όπως ανακοίνωσε με την τελευταία του εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας. Έτσι θα απαντήσουμε και στις προσπάθειες για κλείσιμο κλινών ή συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ που σκοπεύουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και θα βελτιώσουμε την αναλογία 2 νοσηλευτών/40 ασθενείς που αυτή τη στιγμή αφορά την πλειοψηφία των κλινικών της χώρας.

Η επαρκής στελέχωση και η συνεχόμενη επιμόρφωση με ευθύνη του κράτους αφορά όχι μόνο τους νοσηλευτές αλλά κυρίως τους ασθενείς αφού έτσι μπορούμε να καταφέρουμε τη μείωση κινδύνου νοσηλευτικού λάθους, την αντιμετώπιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout) και να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας και εν τέλει να συμβάλουμε σε χαμηλότερη θνησιμότητα και μικρότερους χρόνους νοσηλείας.

Τι ρυθμίσεις του προγράμματός σας αφορούν την αποδοτικότητα των Οργανισμών και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών;

Για εμάς η αποδοτικότητα οργανισμών και η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών δεν είναι έννοιες «ουδέτερες». Όλες οι κυβερνήσεις είχαν και έχουν ως κριτήριο τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών τους. Με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αξασφάλιση των εσόδων τους από την πώληση των εργασιών τους. Σε αυτή τη βάση, της μείωσης του «κόστους» λειτουργίας, απαιτείται λιγότερο προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μειωμένες αποδοχές και κοινωνικά δικαιώματα πράγμα που βιώνουν και οι νοσηλευτές. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα -άμεσα και έμμεσα- προκειμένου να αντιρροπιστεί η δραστική κρατική υποχρηματοδότηση.

Για το ΚΚΕ η αποδοτικότητα των δημόσιων μονάδων υγείας και η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών κρίνεται από τη σκοπιά της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δηλαδή των εργαζομένων και των ασθενών. Δεν κρίνεται από τη σκοπιά των αναγκών του κεφαλαίου για μονάδες υγείας που θα λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρείες, με επιχειρηματικά κριτήρια. Για το ΚΚΕ η υγεία δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα προς όλους, γι' αυτό πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με υπηρεσίες ποιοτικές και υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Η έγκαιρη, σύγχρονη, ασφαλής και απολύτως δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας είναι το κριτήριο για την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών και των δομών Υγείας για αυτό πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας και σπουδών του λαού. Στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι η πρόταση του ΚΚΕ, δεν έχουν θέση οι ΜΚΟ, οι ιδιώτες και η επιχειρηματική δράση.

Ποια η θέση σας για το μισθολόγιο, για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του νοσηλευτικού προσωπικού;

Η δράση των μελών του ΚΚΕ στα σωματεία και με παρεμβάσεις του στη Βουλή αφορά την αύξηση των μισθολογικών απολαβών στο ύψος των αναγκών, με αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και άλλα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει.

Για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς το ΚΚΕ αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Για τον κλάδο Υγείας υποστηρίζουμε την άμεση κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων και τη χρηματοδότηση του από το κράτος και το κεφάλαιο. Είμαστε αντίθετοι με τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» -σε αντίθεση με όλα τα άλλα αστικά κόμματα- διότι βάζουν στο «τζόγο» τα χρήματα των εργαζομένων και με κίνδυνο την απώλειά τους, όπως πρόσφατα έγινε με την πτώχευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ των ασφαλισμένων που τα είχαν επενδύσει τα σχετικά «κοράκια».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι χρειάζεται άμεσα να γίνει ένταξη των Νοσηλευτών στα Βαρέα επαγγέλματα και μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

Την ίδια ώρα και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου είναι γυναίκες και μάλιστα νέες μητέρες χρειάζονται μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, με αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που θα αναλάβετε για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα τoυ νοσηλευτικού προσωπικού (εργασιακές υποδομές, ωράριο εργασίας κτλ);

Για να έχουμε υψηλού επιπέδου παροχές νοσηλευτικής φροντίδας δεν γίνεται να υπάρχουν εξοντωμένοι νοσηλευτές, άρα πρέπει να καταργηθούν οι διπλοβάρδιες και τα ελαστικά ωράρια. Είναι σήμερα ώριμο να δουλεύει ένας νοσηλευτής 6ωρο, 5θήμερο 30ωρο και έως μια νυκτερινή βάρδια την εβδομάδα. Να λοιπόν οι προσλήψεις που λέγαμε πριν.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών τις υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου με μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Γι' αυτό χρειάζεται ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που θα αναλάβετε για την ανάπτυξη της νοσηλευτικής εκπαίδευσης (προπτυχιακό ,μεταπτυχιακό επίπεδο, συνεχιζόμενη εκπαίδευση);

Το ΚΚΕ έχει χρόνια διαμορφώσει την πρότασή του για Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Παιδείας. Θεωρούμε ότι η αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση όλων των νοσηλευτών πρέπει να παρέχεται από τους δημόσιους φορείς της παιδείας και υγείας, με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων. Να σταματήσει αυτή η βιομηχανία επί πληρωμής μεταπτυχιακών που έχει γονατίσει οικονομικά και όχι μόνο, τη ζωή εκατοντάδων νοσηλευτών. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και με κλινικό εκπαιδευτή από την εκπαιδευτική δομή και όχι από το υπάρχον και ελλιπές προσωπικό. Θεωρούμε ότι η νοσηλευτική ειδικότητα πρέπει να είναι ενταγμένη σε προπτυχιακό επίπεδο και να υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των εισακτέων στις σχολές νοσηλευτικής, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας.