Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ: Τίμησαν τα 100 χρόνια του Ατρόμητου παρουσία πλήθους κόσμου και παλαίμαχων (VIDEO)

 

Με μία μαζική εκδήλωση, με έντονο το συναίσθημα της συγκίνησης, οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ τίμησαν την ιστορική ομάδα του Ατρόμητου που συμπλήρωσε 100 χρόνια. Δίπλα στο γήπεδο παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι και οπαδοί του Ατρόμητου, της ομάδας της πόλης της φτωχολογιάς, της γενιάς της παράγκας, των προσφύγων.

Παραβρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στη Δυτική Αθήνα Νίκος Καραγιάννης, Αλέκα Τσιρογιάννη και Στέλιος Μπούσουλας, οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Λεάνης και Νίκος Αγγελίδης, που είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Μίλησαν ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος - συγγραφέας και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ έκαναν παρεμβάσεις παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου.


«Η ιστορική πορεία του ποδοσφαίρου έχει παράλληλη τροχιά με την πορεία εμφάνισης της εργατικής τάξης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το ΚΚΕ συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με το πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο» σημείωσε ο Γιώργος Σιδέρης και τόνισε πως το ΚΚΕ δίνει τη δική του συμβολή στην ιστορία του Ατρόμητου, «καταθέτει τη δική του οπτική και μαρτυρία». Όπως είπε, «το ΚΚΕ και τα μέλη του έχουν όχι μόνο τέτοιο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση» και στάθηκε σε τρεις πλευρές.

Στη πρώτη πλευρά, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «αν θέλει κανείς με μια κουβέντα να περιγράψει τους παίκτες του Ατρόμητου προπολεμικά θα αρκεστεί σε λίγες γνωστές λέξεις. Παιδιά της φτωχολογιάς, η γενιά της παράγκας. Παίχτες που πλημμύριζαν τα σπίτια τους όταν έβρεχε, που φορούσαν δύο αριστερά παπούτσια αλλά ήταν τόσο φαρδιά που δεν ενοχλούσαν, κάποιοι που όταν έπαιρναν πριμ, τα έδιναν στον διπλανό τους συμπαίχτη που ήταν πιο φτωχός...».

Ως δεύτερη πλευρά, ο Γιώργος Σιδέρης ανέφερε πως «αρκετοί παίκτες του Ατρόμητου ήταν στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, οι περισσότεροι κρυφά, αρκετοί αξιοποιούσαν τον ποδοσφαιρικό τίτλο ως κάλυψη» και ότι «οι Χαρίκος, Κοντοβάγγελος και το μεγάλο αστέρι της εποχής Σαμπανίδης ήταν αποδεδειγμένα μέλη του ΕΛΑΣ και κάποιοι πυρήνων του ΚΚΕ».

Η τρίτη πλευρά που ανέφερε ήταν αυτή του πολιτικού διωγμού. Σημείωσε ότι «κάποιοι κόπηκαν από την Εθνική Νέων και άλλοι από την Εθνική Ανδρών επειδή οι πατεράδες τους ήταν κομμουνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό, εκτός από διάφορους παρευρισκόμενους σήμερα εδώ, είναι το παράδειγμα του Άγγελου Ράμφου, ίσως του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που πέρασε από την ομάδα της πόλης. Με την ευκαιρία λοιπόν δηλώνουμε για άλλη μία φορά την απαίτηση του λαού του Περιστερίου για μετονομασία του Δημοτικού Σταδίου σε Άγγελος Ράμφος». Ένα αίτημα που έγινε δεκτό με έντονο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Γιώργος Σιδέρης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΑΕ, που έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα» και εγκαλούσε το ΚΚΕ ότι «το σήμα της ομάδας μας απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς», σημείωσε ότι «την ιστορία, το όνομα και το σήμα του Ατρόμητου που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια δεν χρειάζεται άδεια κανείς Περιστεριώτης από μία Ανώνυμη Εταιρεία για να τα τιμήσει» και ότι «όποτε μιλάμε για τον Ατρόμητο, μιλάμε για μία γιορτή με τα άνω της και τα κάτω της. Αλλά πάντα για μία γιορτή για τον λαό του Περιστερίου».


Ο Νάσος Μπράτσος αναφέρθηκε στην ίδρυση και την πορεία του Ατρόμητου μέχρι σήμερα. Ειδικά για την περίοδο της Κατοχής σημείωσε ότι «η φωτογραφία μπροστά στα μαγειρεία του ΕΛΑΣ στο Περιστέρι και η ένταξη συγκεκριμένων αθλητών του στην Αντίσταση είναι ισχυρή σύνδεση με το κίνημα αυτό». Τόνισε ακόμα πως «εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Συλλόγου, ο Άγγελος Ράμφος και ο αδικοχαμένος Μουκάντι Τσιμάνγκα (...) έδειξαν ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να είναι μια όμορφη λαϊκή υπόθεση».


Ο Θοδωρής Λιάππης υπογράμμισε ότι «αναδεικνύουμε την ιστορία των ομάδων, την πείρα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, τότε που το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του Αθλητισμού, πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την οργάνωση των εργαζόμενων στα αθλητικά σωματεία μέσα από τα οποία δρούσαν και οργάνωναν την ενημέρωση, την κινητοποίηση, τη διεκδίκηση, αλλά και τη δραστηριότητα αυτήν καθ' αυτήν που βοηθούσε στην ψυχική και ηθική ανάταση σε περιόδους παρανομίας και έντονων διώξεων». Ανέφερε ότι «σήμερα δυστυχώς το "παιχνίδι" παίζεται έξω από το γήπεδο. Το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση κέρδους και εξουσίας». Πρόσθεσε πως «χρειάζεται αγώνας. Να υπάρξουν φωνές αντίδρασης από τους αθλητές, προπονητές, από φορείς, σωματεία και ανθρώπους του Αθλητισμού. Χρειάζεται προπόνηση και προετοιμασία γιατί ο αντίπαλος είναι δύσκολος, όχι όμως ανίκητος. Γιατί μόνο έτσι θα ξαναγίνει το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι που θα το χαίρεται ο λαός και η νεολαία». Όπως είπε, «σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα δώσει το "παρών" με όλες του τις δυνάμεις, όπως ακριβώς υπαγορεύει η ιστορική του πορεία μέχρι σήμερα».


Στους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Ατρόμητος αναφέρθηκε ο πρόεδρος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Γιώργος Κωνστανστινίδης που ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την εκδήλωση που διοργάνωσε. «Ευτυχώς που μας πήγαιναν σε ξενοδοχείο πριν τον αγώνα και τρώγαμε διότι στα σπίτια δεν είχαμε...» ήταν τα λόγια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Σωτήρη Ζαρτανόπουλου, ενώ ο Χρήστος Πάτσης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και αυτός, μίλησε συγκινημένος τα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο και για τον Άγγελο Ράμφο.

Το ΚΚΕ τίμησε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου με αναμνηστικές πλακέτες όπως και τους φιλάθλους και οπαδούς της ομάδας χαρίζοντάς τους ένα κάδρο της ομάδας του 1943, το οποίο δέχθηκαν όπως ειπώθηκε με «μεγάλη χαρά, συγκίνηση και τιμή», σημειώνοντας ότι το σύμβολο του Ατρόμητου ανήκει σε κάθε Περιστεριώτη.