Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοίνωση ΕΣΥΝ σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Αθηναίων-ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία κινητών ΧΕΧ

 

 

Το ΕΣΥΝ καταδικάζει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΚΑΝΑ με σκοπό τη δημιουργία πέντε κινητών Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), το οποίο ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13 Δεκέμβρη. Σε μια περίοδο που η γενικότερη επιδείνωση των όρων ζωής συνέβαλε στην παγκόσμια αλλά και εγχώρια εκτόξευση της χρήσης και της εξάρτησης, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών επιλέγει την καταδίκη των χρηστών στον κοινωνικό θάνατο και στον εγκλεισμό πίσω από βιτρίνες που δεν θα χαλάν την “τουριστική αίγλη” του κέντρου.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής απεξάρτησης. Είναι υποκρισία η αναφορά στην πρόληψη όταν, μέσω των ΧΕΧ, προωθείται η αποδοχή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Είναι υποκρισία να διαφημίζεται η υποκατάσταση ως θεραπεία όταν έχει παγκοσμίως αποδειχτεί ότι λειτουργεί εις βάρος της δημιουργίας κινήτρων για αυτή. Είναι υποκρισία η αναφορά σε κοινωνική επανένταξη όταν φτιάχνουν λεωφορεία που απλά θα οδηγούν τους εξαρτημένους μακριά από τα φλας των τουριστών και τα μάτια του κόσμου, με σκοπό να εποπτεύουν την ακροβασία τους μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου.

Οι συνέπειες της περιόδου της πανδημίας στην Ελλάδα θέτουν πιο επιτακτικά την ανάγκη για ενίσχυση των παραπάνω και όχι διάλυσή τους.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των lockdown παρατηρήθηκε τετραπλασιασμός της ημερήσιας χρήσης κοκαΐνης και 600% αύξηση της χρήσης μεθαμφεταμινών. Η αύξηση δεν μπορεί να παρουσιαστεί αποκομμένη από το γεγονός ότι το άγχος, ο θυμός και η θλίψη είχαν τριπλάσια αύξηση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, απόρροια της συνέπειας των σκληρών θυσιών που απαιτήθηκαν από τον ελληνικό λαό, των μέτρων που πέρασαν, αλλά και του φορτώματος της ευθύνης για το ξεπέρασμα της πανδημίας στις πλάτες του. Ενισχύθηκαν όλοι οι παράγοντες που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη χρήση και την εξάρτηση, καθώς εντάθηκαν τα αδιέξοδα στην εργασία, την εκπαίδευση, τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Οι ΧΕΧ δεν είναι λύση αλλά μέρος του προβλήματος!

Είναι η τελευταία από μια σειρά αποφάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω διάλυση της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Αποτελεί συνέχεια της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων, της επιδείνωσης των όρων εργασίας στο ΚΕΘΕΑ, της απαράδεκτης ΠΝΠ που κατήργησε το αυτοδιοίκητό του, της θεσμοθέτησης των ΧΕΧ. Αποτελεί επίσης έναν προπομπό του επερχόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, το οποίο, όπως φαίνεται από τις ηδη ασκούμενες πολιτικές και τα επιχειρήματα που τις στηρίζουν, θα ακολουθήσει τη λογική του αντίστοιχου ευρωπαϊκού. Θα διευρύνει τις πολιτικές μείωσης της βλάβης εις βάρους της μείωσης της ζήτησης, θα καθιερώσει λογικές κόστους-οφέλους στη λειτουργία των προγραμμάτων, θα ταυτίζει την πρόληψη με την καταστολή, θα θεσμοθετήσει την αποδοχή του διαχωρισμού του χρήστη σε λειτουργικό και μη, θα αθωώνει τη χρήση ναρκωτικών μέσω του διαχωρισμού της σε προβληματική και μη.

Καμία αποδοχή, καμία ανοχή στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης!

Το ΕΣΥΝ καλεί τον λαό και τη νεολαία να μην ανεχτεί τη λειτουργία ΧΕΧ σε καμία περιοχή της Ελλάδας. Μια λειτουργία που από τη μία είναι επικίνδυνη για τους εξαρτημένους, καθώς τους καταδικάζει στη συντήρηση της εξάρτησής τους, και από την άλλη είναι επικίνδυνη για τον λαό και τη νεολαία γιατί είναι κομμάτι της προσπάθειας για κοινωνική αποδοχή της χρήσης. Απαιτούμε:

  • Απόσυρση του μνημονίου συνεργασίας και κατάργηση του νόμου για τη θεσμοθέτηση των ΧΕΧ.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων streetwork με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων για απεξάρτηση στους εξαρτημένους.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων στεγνής θεραπείας σε δομές, μόνιμο προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης σε δομές, μόνομο προσωπικό, εξοπλισμό και ουσιαστική ενίσχυση της σύνδεσής τους με την εκπαίδευση, την εργασία, το στρατό κτλ.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης.

 

Η γραμματεία του ΕΣΥΝ