Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ένωση Γονέων Περιστερίου για τα προβλήματα στα σχολεία - ΟΛΟΙ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 17ης Σεπτεμβρίου στα Προπύλαια στις 18:30.


Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, εύχεται υγεία και καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει σε μία ιδιαίτερη συνθήκη για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Όπως κάθε χρόνο ξεκινάμε αισιόδοξα, με όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά μας, αλλά και με αγωνία και προβληματισμό, γιατί αυτή η νέα σχολική χρονιά φέρνει στην επιφάνεια χαρακτηριστικά που την καθιστούν διαφορετική από κάθε προηγούμενη.

Η πανδημία του covid-19 ήρθε και ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της παιδείας: ολιγάριθμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ανεπάρκεια σε βοηθητικό προσωπικό, ανυπαρξία σχολικών νοσηλευτών, παλαιά κι επικίνδυνα κτήρια, υποχρηματοδότηση σχολικών επιτροπών.

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα με το Υπουργείο Παιδείας να έχει αναιρέσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Μαρτίου, στοιβάζοντας 25 κ΄ 27 μαθητές ανά αίθουσα, ακόμα και σε αίθουσες - σπιρτόκουτα, με μοναδικά μέτρα προστασίας, τη χρήση μάσκας, το παγουρίνο και την ατομική υγιεινή – ευθύνη.

Αξίζει εδώ να γίνει μνεία για την ψήφιση και εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, από την Ά Λυκείου κιόλας μετατρέποντας τις προαγωγικές εξετάσεις σε εξετάσεις πανελλαδικού τύπου.

Οι προηγούμενες δεσμεύσεις του Υπουργείου για αναπλήρωση της ύλης που δεν διδάχθηκε τους δυόμιση μήνες καραντίνας, εξανεμίσθηκαν με νέες εγκυκλίους που ορίζουν αναπλήρωση μόλις 4-5 διδακτικών ωρών ανά μάθημα.

Ως Ένωση Γονέων Περιστερίου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιδοθήκαμε σε συναντήσεις με την Δημοτική αρχή, Συλλόγους Γονέων, συνδικαλιστικούς φορείς εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ΄ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και αυτοψίες σε σχολικές μονάδες.

 

Διαπιστώσαμε:

-την ύπαρξη κενών αιθουσών στην πλειοψηφία των σχολείων,

-δύο νηπιαγωγεία με έναν εκπαιδευτικό και καμία καθαρίστρια για σαράντα έξι παιδιά,

-σχολικές μονάδες με διακόσιους και άνω μαθητές με μία καθαρίστρια,

-αίθουσες προκάτ που ο χρόνος χρησιμοποίησής τους έχει παρέλθει στο 10ο Λύκειο.

 

Ήδη στο Περιστέρι έχουμε κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό σε 30ο Δημοτικό Σχολείο, 16ο Γυμνάσιο και Εσπερινό Γυμνάσιο, χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση μέχρι και χτες για την εύρυθμη ή όχι λειτουργία τους.

Ως Ένωση Γονέων δηλώνουμε ότι θα σεβαστούμε τις προτάσεις και τις θέσεις των ειδικών υγείας και προσκαλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να κάνει το ίδιο. Θα σταθούμε στο πλευρό των μαθητών κι εκπαιδευτικών. Θα γίνουμε το μάτι και το αυτί του γονέα. Γιατί και κάτω από τις μάσκες υπάρχει φωνή.

 

Διεκδικούμε:

-15 μαθητές ανά τμήμα

-άμεση κάλυψη εκπαιδευτικών κενών

-μόνιμοι διορισμοί σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό

-μόνιμοι διορισμοί σχολικών νοσηλευτών ανά σχολική μονάδα

-δειγματοληπτικά επαναλαμβανόμενα τεστ ανά σχολική μονάδα

 

Προσκαλούμε  όλους τους Συλλόγους Γονέων, μαθητές κι εκπαιδευτικούς στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 17ης Σεπτεμβρίου στα Προπύλαια στις 18:30.

΄΄Μην ανέχεσαι να σου κουνάνε το δάκτυλο. Θέλουν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Ατομική ευθύνη έχεις να ξεσηκωθείς για την υγεία των παιδιών σου!΄΄

για το ΔΣ