Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Περιστερίου


Το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 που φέρνει για ψήφιση η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου είναι της τάξης των 8.598,639,63 € και όπως ο επερχόμενος προϋπολογισμός του Δήμου καθώς και ο κρατικός προϋπολογισμός που θα έρθει υποτάσσονται στις ανάγκες της ανάπτυξης για τους λίγους, στις προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της πόλης μας. Ευθυγραμμίζεται με τον δημοσιονομικό “κορσέ” του Μεσοπρόθεσμου και προφανώς αποδεικνύει ότι τα δημόσια έργα προσανατολίζονται στους τομείς που το κεφάλαιο αναζητά τη μέγιστη κερδοφορία και όχι στις ζωτικές ανάγκες του λαού του Περιστερίου. Αυτές τις στοχεύσεις εκφράζουν οι αντιδραστικότατες αναδιαρθρώσεις των 20 τελευταίων χρόνων στην Τοπική Διοίκηση με κορυφαία τον Κλεισθένη. Είναι μεγάλη η ευθύνη της Διοίκησης Παχατουρίδη τόσο γιατί χειροκρότησε ένθερμα αυτές τις αλλαγές όσο και γιατί τις εφάρμοσε με παραδειγματική προσήλωση.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού αξιοποιώντας τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντί αυτού βλέπουμε πάλι πως οι βασικοί τομείς που κατευθύνονται τα χρήματα είναι: σε συνεχείς αναπλάσεις με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της διασκέδασης, στους εργολάβους , στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτή η τάση καταγράφεται σε συνεχιζόμενα και νέα έργα που προγραμματίζονται όπως η ανάπλαση του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως ύψους 1.000.000 € , η ανάπλαση της Σοφοκλή Βενιζέλου ύψους 1.740.000 € , η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης ύψους 1.200.000 € , ανάπλαση του χώρου των πολυκατοικιών στο κέντρο της πόλης 1.400.000 € .
Το πλεόνασμα των 6,5 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκε από τη φορομπηχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα δηλώνει η διοίκηση ότι θα παραμείνει άθικτο στο τέλος του 2020 και διαθέσιμο για την ώρα που θα ζητηθεί από την κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η για απευθείας αγορές οικοπέδων.
Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν αποδεχόμαστε οι κοινωνικές ανάγκες να λογαριάζονται ως “κόστος”. Για αυτό ένα από τα βασικά σημεία κριτικής που κάνουμε στη Διοίκηση δεν μόνο είναι τι εγγράφει αλλά και τι δεν εγγράφει. Γιατί λειτουργεί, όχι διεκδικητικά, αλλά με κατεβασμένα παντελόνια μπροστά στην κυβέρνηση και τα υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και αυτό πρέπει να το σκεφτεί καλά η Διοίκηση γιατί το 74% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές το αποκοιμίζει και το χαϊδεύει αντί να το κινητοποιεί για να πιέζει και να αποσπά κατακτήσεις. Αυτό θα έκανε μία δημοτική αρχή που είναι μαζί με το λαό της πόλης.
Είναι σοβαρότατο θέμα ότι δεν εγγράφεται ούτε ένα κονδύλι για:

  • αντιπυρικό ή αντισεισμικό έργο αλλά προσανατολιζόμαστε σε μπαλώματα αν μας βρει “η κακιά η ώρα”.
  • αντιπλημμυρική θωράκιση στην Ανθούπολη, την Κηπούπολη, τη Χρυσούπολη παρά μόνο το αντιπλημμυρικό στην Τσαλαβούτα και αυτό μετά από δεκαετίες που υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την περιοχή και έχουμε θρηνήσει υλικές καταστροφές και ανθρώπινα δράματα. Χρειάστηκαν θύματα από πλημμύρες και πυρκαγιές στη Μάνδρα στο Μάτι και αλλού, χρειάστηκε να χαθούν περιουσίες , να ξεχειλίσει η οργή , να οργανωθούν διεκδικητικοί αγώνες για να γραφτεί έστω και αυτό το έργο.
  • απαλλοτριώσεις οικοπέδων για κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες και διανοίξεις οδικών αρτηριών
  • παιδικούς σταθμούς παρά μόνο για έναν που εγγράφεται εδώ και κάμποσα χρόνια και αυτό όταν 250 παιδιά έχουν μείνει έξω από παιδικό σταθμό, από αυτά που έκαναν αίτηση. Λειτουργούν 15 σταθμοί που «φιλοξενούν» περίπου 900 παιδιά ηλικίας από 16 μηνών. Τα 147 από αυτά μέσω ΕΣΠΑ (τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούνταν περίπου 1300 παιδιά). Ο αριθμός αυτός είναι μικρό ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-4 ετών του Περιστερίου. Για τα περισσότερα παιδιά οι γονείς είτε απευθύνονται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με ότι αυτό σημαίνει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είτε παραμένουν στο σπίτι με ότι αυτό σημαίνει για τη σωστή ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Απαιτούνται νέοι σταθμοί και ιδιαίτερα θέσεις βρεφών για το σύνολο των αναγκών.
  • την κάλυψη των αναγκών στις υποδομές των σχολικών μονάδων, με ασφαλή, σύγχρονα κτίρια και αύλειους χώρους. Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. ΑΜΕΣΗ, ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ σε υποδομές και έργα, έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών καταλληλότητας. Εδώ να πούμε ότι μην λέτε συνέχεια ότι μας φόρτωσαν τις σχολικές μονάδες, γιατί αδιαμαρτύρητα δεχτήκατε να περάσει η σχολική στέγη στην Τοπική Διοίκηση και με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα αναφέρθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η επερχόμενη μεταφορά της ευθύνης των σχολικών μονάδων στο δήμο είναι θετική γιατί θα αυξήσει την περιουσία του !!!
  • το γήπεδο του Ιεροθέου που βρίσκεται σε προκλητική εγκατάλειψη από τη μεριά του Δήμου Περιστερίου και θα μπορούσε αν υπήρχε θέληση να φτιαχτεί με αυτεπιστασία, ακυρώνοντας στην πράξη τις διεκδικήσεις των φερόμενων ιδιοκτητών. Γενικότερα όσον αφορά την αθλητική υποδομή που δεν επαρκεί για τις ανάγκες άθλησης: το δημοτικό στάδιο βρίσκεται σε καθεστώς δωρεάν παραχώρησης σε καπιταλιστή -ιδιοκτήτη αθλητικής επιχείρησης. Επιπλέον ο λαός του Περιστερίου πληρώνει έξοδα λειτουργίας αυτής της ιδιωτικής Ανώνυμης Εταιρείας αφού συντηρήσεις του γηπέδου και λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ πληρώνονται από τον ΟΠΑΑΠ.
Προφανώς για αυτό ΔΕΝ εγγράφεται ούτε ένα κονδύλι για ανάγκες προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες ώστε να λειτουργούν αυτές οι υποδομές.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου αγωνίζεται με το λαό και τη νεολαία της πόλης ώστε να κάνουμε πράξη αυτές τις διεκδικήσεις που είναι αναγκαίες όσο ποτέ. Για αυτό και ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ το Τεχνικό Πρόγραμμα που προτείνει η Διοίκηση.