Το ζήτημα της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την αύξηση των εισφορών των Δήμων της Αττικής προς αυτόν, φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Γενάρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.
Ειδικότερα στο κείμενο του θέματος που φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση, τονίζονται τα εξής:
«Στη συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ στις 27 Δεκέμβρη, παραμονές της νέας χρονιάς και ενώ έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί πολλών δήμων της Αττικής, αποφάσισε να ενσωματώσει στην εισφορά των δήμων προς τον ΕΔΣΝΑ για το 2025 το ποσό των 87.640.883 ευρώ ως "Περιβαλλοντική Εισφορά" (τέλος ταφής). Αναλυτικά 26.292.265,00 ευρώ για το β΄ εξάμηνο του 2024 και αυξημένο το ποσό στα 61.348.618,00 ευρώ για το 2025.
Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς των δήμων με εκατομμύρια ευρώ, πολλοί εκ των οποίων είναι στο κόκκινο, με το μάρμαρο τελικά να καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι-δημότες.
Σημειώνουμε μάλιστα ότι για να οριστικοποιηθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου η λειτουργία αγνοείται όπως και με τις προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας.
Ζητάμε από τη διοίκηση της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη για τον ΕΔΣΝΑ να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Μεγάλες αυξήσεις στο χαράτσι του «τέλους ταφής» στους δήμους της
Σημειώνεται πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά την ενημέρωση γι αυτό το ζήτημα καθώς μεγάλες αυξήσεις εισφορών για το 2025 ζητάει από τους δήμους ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) -την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφέρεια Αττικής- για το λεγόμενο «τέλος ταφής», όπως αποφασίστηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου στις 27 Δεκέμβρη.
Το «τέλος ταφής» είναι άλλος ένας «πράσινος» φόρος στο πλαίσιο της εφαρμογής κοινοτικής Οδηγίας, υποτίθεται «αντίμετρο» με στόχο να παρακινήσει τους αρμόδιους για την ανακύκλωση, και βαραίνει τους δήμους, που ωθούνται να μετακυλίσουν το κόστος στους δημότες.
Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και στους δήμους ή στα νομικά πρόσωπα στους δήμους που ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Η φοροεισπρακτική μηχανή που έχει στηθεί στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος υπολογίζεται κλιμακωτά, αυξανόμενη ανά έτος, αρχής γενομένης από το 2022, και συγκεκριμένα ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο, μέχρι την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από 1η Γενάρη 2026 το τέλος ταφής ορίζεται στα 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και από 1η Γενάρη 2027 αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για το 2024 οι δήμοι επιβαρύνθηκαν με το ποσό των 240 εκατ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022 και 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Αναλυτικά στην κοινή τους καταγγελία ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, και ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, σημειώνουν:
«Καταγγέλλουμε την τακτική του ΕΣΔΝΑ που χέρι–χέρι με την κυβέρνηση προχωρά στην παραπέρα οικονομική αφαίμαξη των δήμων επιβάλλοντας αυξημένες καταβολές για το "τέλος ταφής" του 2025, με άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των δήμων!
Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) συνεδρίασε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου με τη διαδικασία της Κατεπείγουσας Συνεδρίασης, στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού του Συνδέσμου για το 2025, για να αποφασίσει την αύξηση της περιβαλλοντικής εισφοράς (τέλος ταφής) από τους δήμους–μέλη του. Και αυτό, αφού είχαν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί πολλών δήμων στην Αττική και χωρίς καν να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.
Θυμίζουμε ότι το "τέλος ταφής" είχε προβλεφθεί με τον νόμο 4042/2012, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ, μετονομάστηκε με νόμο σε "περιβαλλοντική εισφορά" (άρθρο 55 του Ν.4609/3.5.2019) και από 1/1/2020 θεσμοθετήθηκε η καταβολή του προβλέποντας για το 2022, ως έτος εκκίνησης, το "τέλος ταφής" να διαμορφωθεί στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, με αύξηση 5 ευρώ ετησίως.
Το 2023, το υπουργείο Εσωτερικών με σχετικές αποφάσεις (ν.5069/23) πλήρωσε το "τέλος ταφής" του 2022 και του α΄ εξαμήνου του 2023, ποσά που τα παρακρατεί από τους κρατικούς πόρους υπέρ δήμων μέσα στο 2024, απομειώνοντας σοβαρά τη χρηματοδότηση των δημοτικών προϋπολογισμών.
Τώρα έρχεται ο ΕΔΣΝΑ να κάνει εκκαθάριση οφειλών και διαχειριστικού κόστους για την περίοδο 2021-2024, και το αυξημένο ποσό, που προκύπτει σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις των προϋπολογισμών των δήμων για το 2024 το κάνει άμεσα απαιτητό από τους δήμους, με βάση την νέα νομοθεσία (ν.5151/24), που προβλέπει ότι: "η ετήσια εισφορά των δήμων, καταβάλλεται σε 12 ισόποσες δόσεις" και "το ποσό της ετήσιας εισφοράς… θα παρακρατείται από τη 'ΔΕΗ ΑΕ' ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του οικείου δήμου...". Παράλληλα, βεβαίως, θα παρακρατούνται και οι τρέχουσες οφειλόμενες εισφορές…!
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουμε την πολιτική που φορτώνει στις πλάτες του λαού "πράσινους" φόρους, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας στη διαχείριση των σκουπιδιών που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ). Είναι απαράδεκτο οι ίδιοι που δεν παίρνουν μέτρα για εξοπλισμό και έργα για τη διαχείριση των αποβλήτων έτσι που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και την προστασία του περιβάλλοντος, να εξαπολύουν και νέα φοροληστεία προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού ("Πράσινο Ταμείο", Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης). Βεβαίως, η έλλειψη σχεδιασμού με ευθύνη του κράτους και η υποστελέχωση των υπηρεσιών στον χώρο, είναι συνειδητή επιλογή για να ανοιχτούν οι πιο μεγάλοι δρόμοι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, που ήδη νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί η λειτουργία του αίσχους της χωματερής στη Φυλή, προωθείται η καρκινογόνα καύση και επιβαρύνονται η υγεία, η ποιότητα ζωής και το εισόδημα του λαού.
Μετά τις εξελίξεις αυτές ζητάμε την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΑ και από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία ασκεί τη Διοίκηση στον ΕΔΣΝΑ, να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ.
Δε θα συναινέσουμε στη λαϊκή αφαίμαξη και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται.
Απαιτούμε κατάργηση του τέλους ταφής και διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Να κλείσει το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής και να μην έχουμε άλλα εγκλήματα σαν και αυτό στην Αττική».