Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Συνέντευξη του Γιώργου Σιδέρη στον «Αθήνα 98,4»: Ο λαός πρέπει να αγωνιστεί με τους υγειονομικούς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία (AUDIO)

 «Το θέμα της υγείας του κόσμου, του λαού, πρέπει να το πάρει ο ίδιος πάνω του μαζί με τους υγειονομικούς και να απαιτήσει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «Αθήνα 98,4», ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Σημείωσε ότι «η γενική κυβερνητική πολιτική εκφράζεται σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε περιοχή με μία ιδιαιτερότητα. Δεν θα βρείτε γιατρούς στο "Αττικόν" να μετακινούνται σε άλλες γειτονικές δομές, αλλά θα δείτε ότι το "Αττικόν" έχει 90 ράντζα». Από τη μία είπε, «φταίει μία πολιτική που την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση την έχει στο στρατηγικό της πυρήνα, την έχει κάνει επάγγελμα. Υπάρχει μειωμένη υποχρηματοδότηση 25% την τελευταία 10ετία, την ίδια ώρα οι συνολικές δαπάνες Υγείας για τον κόσμο είναι στο 8,1% του εισοδήματός του». Και αυτό προκειμένου να κερδίζουν οι λίγοι, οι ιδιωτικοί όμιλοι που έχουν κέρδη 3,9 δισ. τον χρόνο ενώ από την άλλη, «υπάρχει μία πολιτική εμπορευματοποίησης όποιας δημόσιας υπηρεσίας έχει μείνει, το πώς δηλαδή θα δουλεύει με όρους ενός καλού μαγαζιού».  

Έφερε ως παράδειγμα τις 58 καθαρίστριες στον «Αγ. Σάββα» που εργάζονται κάτω από το καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τώρα θέλουν να τις απολύσουν ώστε να έρθει μία ιδιωτική εργολαβική επιχείρηση. Και πρόσθεσε πως όταν τέθηκε το θέμα στον υπουργό Υγείας, εκείνος απάντησε πως οι 58 θα βρουν δουλειά σε ξενοδοχεία.  «Είναι τόσο κυνική και ανάλγητη η πολιτική τους που τέτοιες απαντήσεις, αν δεν παλέψουμε, δεν αγωνιστούμε, θα τις δεχόμαστε και θα προχωράει μία τέτοια βαρβαρότητα», ανέφερε ο Γ. Σιδέρης. 

Τόνισε πως οι απαντήσεις που έχουν λάβει οι διάφορες Ενώσεις υγειονομικών σε συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου είναι πως το πρώτο μέτρο που θα πάρει η τελευταία είναι να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία και πως κάποιες ελάχιστες προσλήψεις θα γίνουν σε τρεις δόσεις και οι οποίες καλύπτουν το 1/5 των κενών που υπάρχουν. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτινοδιαγνωστικών και βιοπαθολογικών πράξεων θα δοθεί με συμβάσεις σε ιδιωτικούς ομίλους και σκοπός του υπουργού, όπως είπε ο ίδιος, είναι να κλείσουν κάποια νοσοκομεία της επαρχίας γιατί έτσι θα περισσέψει χρηματοδότηση.

«Δεν νοιάζει τον υπουργό και την κυβέρνηση τι θα κάνει ο κόσμος. Αυτό που τους νοιάζει είναι να υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών, ένα τόσο όσο, δηλαδή στην καλύτερη ένα ραντεβού του 15λεπτου και αφού ο κόσμος έχει φτύσει αίμα για να το κλείσει», επισήμανε.