Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Άρθρο του Γ. Σιδέρη στο «Παρόν της Κυριακής»: Τι είναι αυτό που τους ενώνει;

 

Σε άρθρο του στο  «Παρόν της Κυριακής» ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

«Μπορεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, να μονοπώλησε κυρίως η αντικατάσταση του υποψηφίου της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής και δευτερευόντως η "δυστοκία" του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας, ωστόσο οι διεργασίες στις τάξεις των κομμάτων του συστήματος είναι "στο φουλ" σε ολόκληρη τη χώρα.

Άλλωστε, η προγραμματική τους σύγκλιση, που σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο εκφράζεται, για παράδειγμα, με την από κοινού υπερψήφιση νομοσχεδίων ή πολλών τους άρθρων, μεταφράζεται σε πλήρη ταύτιση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στις περιφέρειες και στους δήμους.

Αυτό δεν μπορεί παρά να εκφράζεται και στις υποψηφιότητες, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από τα γνωστά κλισέ περί "ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων", "αυτοδιοικητικών προσώπων που είναι πάνω από κόμματα", στις οποίες χωράνε από "προοδευτικοί" μέχρι φασίστες, όπως έχουμε δει κατά το παρελθόν και στο Περιστέρι, όπου υποψήφιος με τον συνδυασμό Παχατουρίδη ήταν και ο μετέπειτα βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας.

Ενδεικτικά, καταγράφουμε:

• Στον Δήμο Περιστερίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον εμβληματικό δήμαρχο της ΝΔ και ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης "μετακόμισε" στην παράταξη του Παχατουρίδη.

• Στην Περιφέρεια Κρήτης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, τον οποίο το 2019 είχαν στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. • Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινούς υποψηφίους.

• Στον Δήμο Πάτρας διαφαίνεται κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν ξεχνιέται το βίντεο με τον επικεφαλής της ΝΔ να καλεί τους άλλους δύο να συμφωνήσουν ότι θα συνασπιστούν στον δεύτερο γύρο απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη.

• Στον Δήμο Καισαριανής οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ενώθηκαν σε μία παράταξη προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή κομμουνιστή δημάρχου.

Είναι βέβαιο ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. Αυτό το "αλισβερίσι" προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τη στρατηγική σύμπλευση αυτών των κομμάτων όσο και για τον χαρακτήρα των δήμων και των περιφερειών και –κατά συνέπεια– των εκλογών για την ανάδειξη των διοικήσεών τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τις περιφέρειες και τους δήμους για την κλιμάκωση του αντιλαϊκού της έργου, που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή.

Αυτοί οι μηχανισμοί τού –εχθρικού για τα λαϊκά συμφέροντα– αστικού κράτους θα συνεχίσουν να βάζουν τη σφραγίδα τους στην πολιτική της φορομπηξίας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, όπως και στο μοίρασμα της πίτας στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και, ταυτόχρονα, στη "γύμνια" της Πολιτικής Προστασίας, που την αποκάλυψαν με τραγικό τρόπο οι πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

Για παράδειγμα, στο Περιστέρι το 57% των τακτικών εσόδων του δήμου αφορά νόμιμο "άρπαγμα" από τους δημότες με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και "χαράτσια". Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων της πόλης πληρώνει θέλει – δεν θέλει, 44 ΑΦΜ μεγάλων ομίλων πίνουν στην υγεία των κορόιδων και χρωστάνε 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτή την πολιτική είναι πλήρως "εξαρτημένοι" και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, την ώρα που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν τα καλέσματα προς το ΠΑΣΟΚ για "συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην παντοδυναμία της ΝΔ", το ΠΑΣΟΚ στηρίζει κοινούς υποψηφίους με τη ΝΔ σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Στην άλλη όχθη βρίσκονται οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες σε όλη τη χώρα, αποτελώντας την 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης και στις κατευθύνσεις της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου, τη μόνη συνεπή και μαχητική δύναμη υπεράσπισης των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο. Μετά την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, η ύπαρξη περισσότερων κομμουνιστών, αγωνιστών δημάρχων και δημοτικών / περιφερειακών συμβούλων θα σημαίνει ότι ο λαός θα είναι ακόμα πιο δυνατός την επόμενη μέρα!»