Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Δήλωση του Φίλιππου Φλουσκούνη, δημοτικού συμβούλου Περιστερίου στο enikos.gr για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

 

"Στον Δήμο Περιστερίου υπάρχουν 52 Νηπιαγωγεία Γενικής Αγωγής ( με 96 τμήματα πρωινής υποχρεωτικής λειτουργίας και 50 απογευματινής προαιρετικής) και 1 Νηπιαγωγείο Ειδικής αγωγής.

Πολλά νηπιαγωγεία( 7-18-20-14-36-37-13-27-42-44-47-49) στεγάζονται σε αίθουσες δημοτικών σχολείων (ακόμη και στον α’ όροφο, όπως το 42ο και 44ο) χωρίς να διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για την ολοήμερη λειτουργία τους. Mε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ( 2019) χωρίς δημόσια δαπάνη ( ν 4521/2018 ΣΥΡΙΖΑ) οι ανάγκες αυξήθηκαν σε κτιριακές υποδομές και για να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιήθηκαν κλειστές αίθουσες ή διαθέσιμοι χώροι (σίτισης, ύπνου και δραστηριοτήτων) και όπου δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα έγιναν( και γίνονται) υποχρεωτικές μετακινήσεις υπεράριθμων μαθητών σε όμορα νηπιαγωγεία».

Για το 44 Νηπιαγωγείο τοποθετήθηκε αίθουσα ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του 4ου Δημοτικού ( ν 4610/2019 ΣΥΡΙΖΑ) και για το δεύτερο τμήμα του 10 Νηπιαγωγείου μπήκε ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του 21 νηπιαγωγείου( με το οποίο συστεγάζεται). Ο αριθμός των μαθητών σήμερα στα περισσότερα τμήματα είναι 22-25 παιδιά.

Σοβαρό πρόβλημα είναι η απουσία μόνιμου προσωπικού και η κάλυψη των αναγκών με αναπληρωτές που δεν προσλαμβάνονται σε μία φάση(αρχές Σεπτέμβρη) με αποτέλεσμα να ξεκινάει η σχολική χρονιά χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς και για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις περισσότερες φορές αναστέλλεται η λειτουργία του απογευματινού (ολοήμερου) τμήματος .

Ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων τη φετινή χρονιά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο αυτήν την κατάσταση με ό,τι συνεπάγεται για τα μορφωτικά δικαιώματα των μικρών μαθητών. Μεγάλες ευθύνες έχει και η Διοίκηση του Δήμου που δεν έχει πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων σύγχρονων Νηπιαγωγείων δεσμεύοντας γι’ αυτό χώρους και διεκδικώντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανέγερσή τους".