Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος στην αλυσίδα του αγώνα - Ομιλία του Γιώργου Σιδέρη στην συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού


Εκατοντάδες ήταν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων διεκδικώντας, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς, για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα που σε δήλωσή του εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παρευρέθηκε ακόμα και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.


«Τα στόματά μας δεν σιωπούν»...

Και πράγματι, το Σύνταγμα γέμισε από νωρίς το μεσημέρι με μουσικές, πανό, ευφάνταστες κατασκευές που έδωσαν το δικό τους χρώμα στον αγώνα των σωματείων του χώρου. «Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη» έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα» ήταν το μήνυμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Σήμερα τραγουδάμε το πιο όμορφο τραγούδι απ' όλα: Το τραγούδι του αγώνα», αυτό τραγούδησε και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών. Οι εικαστικοί με τις πικέτες τους απαιτούσαν μέτρα στήριξης για όλους και το πανό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έγραφε «Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες», ενώ το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα - Ακρόαμα διαμήνυε «Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους». Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των αυριανών καλλιτεχνών και δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων τους. «Χθες, σήμερα και αύριο παλεύουμε για την Τέχνη μας. Παλεύουμε για την Τέχνη σας» έγραφε το πανό του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου της Καλών Τεχνών έγραφε «Τα πινέλα είναι τα όπλα μας που ζωγραφίζουν τις ανάγκες των πολλών». Εκεί ήταν και δημιουργοί και εργαζόμενοι από τον οπτικοακουστικό χώρο που ζητούσαν «Άμεση και καθολική ενίσχυση όλων των κινηματογραφιστών χωρίς όρους». Και τόσα ακόμα...


Ένωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των μάχιμων υγειονομικών


Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των μάχιμων υγειονομικών. Τις μέρες του εγκλεισμού και της καραντίνας, όπως εξήγησε, η Τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο «για να μην αφυδατωθεί η καρδιά και το μυαλό μας, για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μετά από μια εξαντλητική βάρδια».
«Συναγωνιστές, έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες μαζί σας από ό,τι νομίζουμε και από ό,τι νομίζετε», είπε και σχολίασε πως όπως πίσω από κάθε έναν πάμπλουτο ιδιοκτήτη καλλιτεχνικών επιχειρήσεων βρίσκονται εκατοντάδες καλλιτέχνες με προβλήματα επιβίωσης, έτσι και πίσω από κάθε πάμπλουτο γιατρό, ιδιοκτήτη και μέτοχο διαγνωστικών κέντρων, αντιστοιχούν πολλές δεκάδες υγειονομικών που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία του λαού. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως σχολίασε, ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας» και όχι μόνο ως την απουσία ασθένειας. «Τέτοια υγεία, όπως όλοι καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει μέσα στη μέση το κέρδος, όσο ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι σε αυτή την κατάσταση», ξεκαθάρισε.