Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Γ. Σιδέρης: Ο λαός να συναντηθεί με την πρόταση του ΚΚΕ, η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις ανακούφισης και οριστικής λύσης των προβλημάτων

 

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι, συνολικότερα τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία τους, να συναντηθούν με την συνολική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ώστε για να έχει υγεία και πρόνοια στο ύψος των αναγκών του σήμερα αλλά και αύριο, απέναντι στο σημερινό σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας, ανέδειξε κατά την μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας.

Στη γεμάτη από υγειονομικούς, εργαζόμενους διαφόρων κλάδων, αλλά και νέους ανθρώπους αίθουσα εκδηλώσεων της Ιχθυόσκαλας στην Πάτρα, αναφορά έγινε, όχι μόνο στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά και στις εξελίξεις που σημειώνονται, τόσο από την κεντρική ομιλία, όσο και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Θανάσης Μελάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενος στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία στην περιοχή, καλώντας ταυτόχρονα και γι’ αυτά τα ζητήματα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Παρασκευής.

Δίνουν χρήματα για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και όχι για την Υγεία


Υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία, είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών μέτρων όλων των κυβερνήσεωνο Γ. Σιδέρης, επεσήμανε ότι αυτά τα μέτρα καθορίζονται από τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα, στο πώς με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα διάφορα μέτωπα στον πλανήτη, προωθείται η πολεμική οικονομία και στην Υγεία, ως αποτέλεσμα των συνολικότερων προτεραιοτήτων του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως και «η υγεία του λαού με τη σειρά της θα είναι “τόση-όση” δεν αποτελεί βραχνά σε αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες όπως αποτυπώθηκαν και στον φετινό πολεμικό προϋπολογισμό».

Σε αυτή τη βάση, αφού ανέδειξε ότι χρήματα υπάρχουν για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις ΝΑΤΟικές ανάγκες ανέλυσε πως προσαρμόζεται και η υγεία σε έναν τέτοιο πολεμικό προσανατολισμό όπως:

Τα σχέδια Εκτάκτων Αναγκών και διαχείρισης κρίσεων που πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες και εκπονούνται από διάφορα νοσοκομεία της χώρας, τις εκδηλώσεις από διάφορα επιχειρηματικά κέντρα και πολιτικά φόρουμ με θέματα ακόμη και για την  «Υγειονομική Διπλωματία στο Πλαίσιο των Γεωπολιτικών Εξελίξεων», τις νέες επενδύσεις και τη μετατροπή της Τρίπολης σε φαρμακευτικό hub, τις αναδιαρθρώσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων των 4 στρατιωτικών, 2 ναυτικών, του 1 νοσοκομείου της αεροπορίας όπως και του ΝΙΜΤΣ οι οποίες καλύπτουν όλες τις βαθμίδες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε ότι κινούνται επίσης, το νέο νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες τραύματος, οι κυβερνοεπιθέσεις σε ηλεκτρονικά αρχεία νοσοκομείων (πρόσφατα στο ΑΧΕΠΑ), οι σχέσεις Υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και σε άλλα στοιχεία που συνομολογούν σ’ αυτό το σχεδιασμό, που φτάνουν από την εξαγορά του 60% του ομίλου Hellenic Healthcare Group, μέχρι το ρόλο και τη φύση λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Ο λαός να συναντηθεί με το ΚΚΕ μέσα στον αγώνα


Αναδεικνύοντας και το γεγονός ότι ακόμη και στην υγεία το κριτήριο ανάπτυξής της στον καπιταλισμό είναι το κόστος σε σχέση με το κέρδος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αυτή είναι η αντικειμενική βάση που εξηγεί το διαχρονικά ανεπαρκές σε ανάπτυξη και παροχές δημόσιο σύστημα υγείας, τους όρους, τις προϋποθέσεις και το επίπεδο παροχών, τη χρηματοδότηση κλπ.», εξηγώντας πως και η πρόληψη αποτελεί ένα τέτοιο ενδεικτικό παράδειγμα.

«Αποσπασματικότητα, κατακερματισμός, ιδιωτικοποίηση, κράτος επιλεκτικά ανίκανο. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την κατάσταση στην πρόληψη. Άρα όταν μιλάμε για "Τέμπη παντού μήπως δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί;», επεσήμανε και μιλώντας και με πρόσφατα παραδείγματα από την περιοχή, σε άλλο σημείο τόνισε:

«Κάτι τέτοιο ζήσαμε στην Πάτρα τους τελευταίους μήνες. Τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας μέσα σε ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο. Τα πρωτόκολλα χημειοπροφύλαξης που εφαρμόστηκαν σε καμία περίπτωση δεν αναίρεσαν την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού όλων των φοιτητών και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, άμεσα και δωρεάν, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ. Γιατί δεν έγιναν αυτοί οι εμβολιασμοί; Γιατί θα κόστιζαν κοντά 500 εκατομμύρια ευρώ. Να λοιπόν η απόδειξη ότι όσο τα φάρμακα και τα εμβόλια αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα της καπιταλιστικής βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διακίνησης, μόνιμα χαμένοι θα είναι οι λαοί, είτε ψάχνοντας φάρμακα χωρίς να βρίσκουν, είτε για αυτά που υπάρχουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν αξίζει καν να σχολιάσουμε τις αποσπασματικές δράσεις πρόληψης που η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει σαν να είναι κοσμογονία και οι οποίες αφορούν λίγους και δεν εξασφαλίζουν καμία θεραπεία ή συνέχεια στην παρακολούθηση. Δείτε τα προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του μαστού. Που θα στραφεί μία γυναίκα για θεραπεία; Μα φυσικά στον αγαπημένο της κυβέρνησης ... ιδιωτικό τομέα».

Δίνοντας και με παραδείγματα την στρατηγική σύμπλευση και στον τομέα της Υγείας, των πολιτικών των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των «κομματιών» του), υπογράμμισε την κυνικότητα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και σημείωσε για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ:

«Με  κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κεντρικό σχεδιασμό και εργατική εξουσία ο λαός μας μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα υγείας – πρόνοιας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, στην επείγουσα ιατρική, το οποίο θα παρέχει απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες χωρίς διάκριση. Μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού, να σχεδιάσει την εκπαίδευση, να αναπτύξει τη "ραχοκοκαλιά" του συστήματος υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, να αναπτύξει την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, τεχνικών βοηθημάτων, να αναπτύξει σε ένα βαθμό τη βιομηχανία παραγωγής βιοϊατρικής τεχνολογίας. Ο λαός μας χρειάζεται να συναντηθεί με την πρόταση του ΚΚΕ μέσα στον αγώνα γιατί μόνο αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις ανακούφισης και οριστικής λύσης των προβλημάτων».

Παρεμβάσεις με βάση την πείρα και την ανάγκη του σήμερα!

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν ο Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πάτρας, κάλεσε να αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν η Υγεία να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, να κόβονται αυτονόητα για το λαό αγαθά.

«Με ωραίες λέξεις όπως η συνύπαρξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα και στην Υγεία, θέλουν να μας πείσουν ότι θα έχουμε βελτιωμένες υπηρεσίες και αγαθά και βιώνουμε ό,τι μας βασανίζει σήμερα. Την ίδια ώρα παρουσιάζουν ως ευεργέτες μεγαλοεπιχειρηματίες όπως πρόσφατα στο ΠΓΝΠ του Ρίου για την εγκατάσταση σύγχρονων και αναγκαίων μηχανημάτων», είπε.

Στάθηκε και στην κατάσταση στην Πάτρα, όπου και απ’ τα στοιχεία του Δήμου εμφανίζονται ασθενείς να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους λόγω της αύξησης της δαπάνης γι’ αυτά καταγγέλλοντας, ότι δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων η μη λειτουργία νοσοκομείων που έκλεισαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως το «409» και το «Νοσημάτων Θώρακος» (τα διατήρησε κλειστά η ΝΔ), αλλά οι συνολικές πολιτικές που εφαρμόζουν και μεγεθύνουν την επιχειρηματική δράση και στην υγεία, δηλώνοντας πως απέναντι σ’ αυτές, μπορεί να απαντήσει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ που καλεί σε κατάργησή της.

Με τη σειρά της η Βάνα Πατρινού Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Μεσολογγίου, χειρουργός και δημοτική σύμβουλος Μεσολογγίου, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των υποδομών της δημόσιας Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία και ως μεγαλύτερο νομό στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον καθημερινό «Γολγοθά» υγειονομικών και ασθενών υποστελεχωμένες δομές δημόσιες δομές υγείας. Εξήγησε πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ο λαός συνολικότερα, ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων κινητοποιήσεών του, με χαρακτηριστικά τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, για να μην κλείσει το νοσοκομείο στο δεύτερο, να ανακληθούν «εντέλλεσθε» σε υγειονομικούς κ.α., τονίζοντας ότι πρόκειται για  αγώνες, όπως και άλλοι, που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ.

Και κατέληξε: «Με το ΚΚΕ λοιπόν, στην αντεπίθεση για την υγεία του λαού, απέναντι στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, γιατί τα κέρδη τους δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες μας!».

Ο Χρήστος Καποδίστριας, φοιτητής ιατρικής και γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ αναφέρθηκε στους νέους επιστήμονες και αναφερόμενος στην πολιτική που θέλει να φαίνεται για παράδειγμα ότι «είναι στην ατομική ευθύνη του ασθενούς να κάνει οποιαδήποτε απαραίτητη Ιατρική εξέταση, παρόλο που αυτή μπορεί να μην υπάρχει στην περιοχή του ή να έχει μήνες ολόκληρους αναμονή, όπως μια μαγνητική στο νοσοκομείο του Ρίο», είναι η ίδια που θέτει τα κέρδη πάνω από τη ζωή, που ευθύνεται ακόμη και για τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και στο Πανεπιστήμιο της πόλης, ακόμη και στην ιατρική σχολή.

Ακολούθησε πλούσια και με ενδιαφέρον συζήτηση.

Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία, θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου 1-2 Μάρτη.