Με αφορμή την επίσκεψη του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στην πόλη και την συνάντηση με τον Μητροπολίτη Περιστερίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου, πέρα από το αυτονόητο αίτημα του άμεσου διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους, επισημαίνει, εκ νέου, ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Εκκλησίας και Δήμου Περιστερίου σχετικά με τη δημόσια γη και περιουσία.
1. Είναι γνωστές οι απαράδεκτες διεκδικήσεις του μητροπολιτικού ναού Λαμίας στο Ποικίλο όρος και σε δομημένες περιοχές της πόλης. Από το 1930, που για πρώτη φορά έφτασε στα δικαστήρια το θέμα του Ποικίλου Όρους μέχρι σήμερα, ο ναός της Ευαγγελιστρίας Λαμίας δεν κατάφερε να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία και τίτλους κυριότητας, που να αποδεικνύουν την υποτιθέμενη ιδιοκτησία του και τα όρια αυτής. Παρ’ όλα αυτά, ο ναός διεκδικεί σήμερα ακόμη 34 (!!!) πλατείες μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και 7.500 στρέμματα στο Ποικίλο όρος (!!!). ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΤΗ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ!!! Η Μητρόπολη Περιστερίου, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις για να πάρει θέση υπέρ του λαού σε αυτό το μείζον θέμα αλλά έχει συμβάλει στην απόπειρα νομιμοποίησης αυτών των απαιτήσεων. Για το Γηροκομείο που χτίστηκε στο βουνό ζήτησε την παραχώρηση του οικοπέδου από την Μονή Λαμίας αναγνωρίζοντας την ως νόμιμο ιδιοκτήτη. Η Μητρόπολη Περιστερίου αναπτύσσει και δικές της καταπατήσεις σε έκταση γύρω από το μοναστήρι στην περιοχή του Φοίνικα.2. Επαναφέρουμε το ερώτημα για τις προθέσεις της Μητρόπολης Περιστερίου σχετικά με το οικόπεδο στη γωνία Εθνικής Αντιστάσεως και Καρυάτιδος, που της παραχωρήθηκε από το Δήμο Περιστερίου, με πρόσχημα τη δημιουργία Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών. Η Μητρόπολη προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, ως μάντρα οικοδομικών υλικών, και έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο. Αφού δεν ικανοποιήθηκε το πρόσχημα της παραχώρησης, οφείλει να το επιστρέψει στο Δήμο, ώστε να αξιοποιηθεί για κοινωνική χρήση.
3. Ενδεικτικό των διαθέσεων της Εκκλησίας είναι το ζήτημα του οικοπέδου στην οδό Κάκτου στον Άγ. Ιερόθεο, όπου η Μητρόπολη Περιστερίου θεμελίωσε γυναικείο μοναστήρι, λίγα μέτρα από χώρο σχολικών συγκροτημάτων και εφαπτόμενο με κατοικίες. Κατά τη γνώμη μας ο χώρος πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο για κοινωνική χρήση.
Στο Περιστέρι υπάρχουν ναοί σε μεγάλη πυκνότητα που καλύπτουν τις ανάγκες εκείνων που επιθυμούν να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Εκείνο που δεν καλύπτεται είναι η ανάγκη των κατοίκων για χώρους πρασίνου και αναψυχής αφού κατοικούν σε μια περιοχή με λιγότερο από 1-2% πράσινο/ τμ.
Χρόνια τώρα, η δημοτική αρχή Παχατουρίδη ανέχεται και στηρίζει παρόμοιες ενέργειες όχι μόνο για λόγους ψηφοθηρικούς αλλά και από αντίληψη αφού διαχρονικά στηρίζει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, διευκολύνονταν την δημιουργία ανάλογων υποδομών.
Απαιτούμε:
- Άμεση νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει ότι οι πλατείες και το Ποικίλο, είναι δημόσιο κτήμα.
- Να παραχωρηθεί στο Δήμο Περιστερίου και στους άλλους δήμους αποκλειστικά για χώρος πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού. Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος, την περιφέρεια και το Δήμο τα αναγκαία έργα ανάπλασης της περιοχής (πεζόδρομοι, παγκάκια, δενδροφύτευση, άρδευση).
- Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική, εμπορική δραστηριότητα στο χώρο. Αποκλειστικά δωρεάν χρήση των χώρων.