«Ο χορός των αποχωρήσεων από τα Νοσοκομεία καλά κρατεί γιατί πάρα πολλοί γιατροί -παλαιότεροι και νεότεροι- έχουν κουραστεί, έχουν αηδιάσει με τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις, την υπερεργασία, με την επιστημονική και την μισθολογική καθήλωση που τους έχουν επιβάλλει όλες οι κυβερνήσεις», τόνισε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», με αφορμή το κύμα παραιτήσεων από τα δημόσια Νοσοκομεία.
«Οι μετακινήσεις και τα αλλεπάλληλα ''εντέλλεσθε'', τα οποία επιβάλλονται σε γιατρούς, έχουν αγγίξει το σημείο του παραλογισμού και είναι επικίνδυνα για την υγεία του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σιδέρης.
Αναφερόμενος στην μισθολογική καθήλωση των γιατρών που επικρατεί, ο Γ. Σιδέρης τόνισε ότι το επίδομα που δίνεται σε κάποιο γιατρό προκειμένου να πάει σε μια άγονη περιοχή, χορηγείται με βάση ένα νόμο του 1983, ο οποίος απλά μετατρέπει τις δραχμές σε ευρώ, αντί να τους υπολογίζει με βάση τους σημερινούς μισθούς. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, το μηνιαίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό επιμελητή β' στα 142 ευρώ, είναι δηλαδή σαν να παίρνει σήμερα 142 ευρώ και επομένως με την μετατροπή της δραχμής σε ευρώ το μηνιαίο επίδομα άγονου αρχίζει από τα 11 ευρώ.
Όλα αυτά αποδεικνύουν αυτά για τα οποία φώναζε η ΟΕΝΓΕ, πόσο σημαντικό δηλαδή είναι σε ένα Νοσοκομείο να υπάρχουν το απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό, υποδομές, καλά αμειβόμενοι επιστήμονες για να παρέχονται καλές, δωρεάν υπηρεσίες στον κόσμο, ανέφερε ο Γ. Σιδέρης.
Όπως είπε, η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το ζήτημα είναι, συνέχισε σε ποια κατεύθυνση τα λύνουν. Και η κατεύθυνση που τα λύνουν, συμπλήρωσε ο Γ. Σιδέρης, είναι η συνέχιση της εμπορευματοποίησης της υγείας, της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και μιας υγείας που θα είναι με βάση το πορτοφόλι.
Εμείς λέμε, υπογράμμισε ο Γ. Σιδέρης, ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα αποκλειστικά, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας. Αυτό είναι η λύση που και στους ασθενείς μπορεί να προσφέρει αυτά που μπορούν να τους παρέχουν τον 21ο αιώνα και στους υγειονομικούς να είναι καλά αμειβόμενοι και επιστημονικά εξελισσόμενοι.