Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Πρωτούλης: Όχι στο νέο έγκλημα, το νέο ΠΕΣΔΑ να μείνει στα χαρτιά (VIDEO)

 

Την ολοκλήρωση του αντιλαϊκού σχεδιασμού από την περιφερειακή Αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων, με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), κατήγγειλε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής στη συζήτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ.

Προκειμένου να περιοριστεί η λαϊκή παρέμβαση, η περιφερειακή αρχή συγκάλεσε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη αντί για δια ζώσης, για το κρίσιμο ζήτημα της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ΠΕΣΔΑ

Ωστόσο, η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής (την οποία συναποτελούν σωματεία εργαζομένων και φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής) πραγματοποίησε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Μέσα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, ο Γιάννης Πρωτούλης, αρχικά κατήγγειλε τις «εν κλειστώ και παραβύστω» διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) για τη διαχείριση των σκουπιδιών, βαδίζοντας πάνω στις «ράγες» που έστρωσε η προηγούμενη διοίκηση, της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ψηφίζοντας για τη νέα χωματερή στη Φυλή και τη δοκιμαστική λειτουργία στο Γραμματικό. Υπενθύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε 14 φορές το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων να συζητηθεί διά ζώσης, αλλά η διοίκηση το αρνείται.

Μίλησε αναλυτικά για τις προτεραιότητες του αστικού σχεδιασμού υπέρ του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι για να παραπλανηθεί ο λαός παραποιούνται οι λέξεις και τονίζοντας: «Οι "Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων" (ΟΕΔΑ), βλέπε ΟΕΔΑ Φυλής, βαφτίζονται "Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας", όπου θα "μπορεί να περιλαμβάνονται" μεταξύ άλλων και "χώροι αναψυχής προσβάσιμοι στο κοινό". Οσο για τους χώρους υγειονομικής ταφής εν γένει αποβλήτων (ΧΥΤ), και όχι μόνο υπολειμμάτων ("ΧΥΤΥ"), παρά τους περί του αντιθέτου προφορικούς ισχυρισμούς οι προθέσεις τους δεν κρύβονται. Στο σχετικό "Μέτρο ΑΣΑ 21" σαφώς ορίζεται: "Η χωροθέτηση των ΧΥΤ γίνεται κατά προτεραιότητα στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας".

Στην ίδια κατεύθυνση, το υφιστάμενο "Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης" (ΕΜΑΚ) βαφτίζεται "Πράσινο Εργοστάσιο". Σύμφωνα όμως με την υπ' αρ. 169/15.4.21 "διά περιφοράς" απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, μόνο το 6,5% επί του εισερχόμενου φορτίου (300.000 τόνοι) θα ανακυκλώνεται ως ξηρά ανακυκλώσιμα υλικά. Το 16,5% είναι SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες, το 5,9% είναι εμπορεύσιμο κόμποστ και "συνολικό υπόλειμμα μικρότερο του 50%" στην καρκινογόνα - και όχι μόνο - μονάδα αποτέφρωσης. Αυτό είναι το "πράσινο"...

Διαιωνίζεται η ΟΕΔΑ Φυλής, με επόμενο ορόσημο το 2030, οπότε προβάλλει η καρκινογόνα μονάδα καύσης των 1.000 τόνων τη μέρα. Συγκεκριμένα, στην προς εδαφική επέκταση ΟΕΔΑ Φυλής (μετονομαζόμενη σε "Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Δυτικού Τομέα") μεθοδεύεται και η χωροθέτηση του "Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας" και του πρόσφατα ανασυρθέντος "Πάρκου Βόρειου Τομέα" της Αθήνας. Με βάση την υπόψη χωροθέτηση των 3 "Πάρκων" στην ευρύτερη ΟΕΔΑ Φυλής, είναι βέβαιο ότι η ποσότητα των αποβλήτων που θα υφίστανται επεξεργασία και διάθεση στην ευρύτερη ΟΕΔΑ Φυλής θα ξεπερνά εν έτει 2030 τους 1.250.000 τόνους ανά έτος!

Ταυτόχρονα προβλέπεται "αξιοποίηση της πλεονάζουσας δυναμικότητας" (περίπου 5.500 τόνοι ανά έτος) του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων!

Παραμένει στο επίκεντρο του ταξικού σχεδιασμού η λειτουργία του ΧΥΤ"Υ" και προσεχώς ΧΥΤΑ Γραμματικού, στο πλαίσιο της οικείας ΟΕΔΑ, η πανάκριβη ΜΕΑ της οποίας σχεδιάζεται σχεδόν αποκλειστικά ως τροφοδότης με εναλλακτικά καύσιμα της τσιμεντοβιομηχανίας και μάλιστα επί πληρωμή, καθώς και της μονάδας καύσης, έναντι υψηλού τιμήματος, όχι μόνο υγειονομικού αλλά και οικονομικού.

Βασικό αντικείμενο ενός ΠΕΣΔΑ αποτελεί και η διαχείριση της μεγάλης μάζας των βιομηχανικών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη. Οπως όμως το ΠΕΣΔΑ 2016 του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η Μελέτη του ΠΕΣΔΑ 2022 της ΝΔ αρνείται να θέσει οποιαδήποτε ουσιαστική - δεσμευτική υποχρέωση των παραγωγών τους για τη διαχείριση και ειδικότερα την επεξεργασία των αποβλήτων αυτών».

«Σε αυτό το τεράστιο θέμα επιβεβαιώνεται αυτό το συγκλονιστικό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας σε συνθήκες πανδημίας “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό” εδώ βρίσκεται η λύση και η διέξοδος. Μαζί με τα σωματεία, τους φορείς, το συντονιστικό φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας, του Βαρνάβα και του Γραμματικού, οργανωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα, να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελος της ζωής και των δικαιωμάτων μας» κατέληξε . 

Σημειώνεται πως πριν την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γιάννης Πρωτούλης επεσήμανε πως πρόθεση της διοίκησης είναι να πάρει μία έγκριση με οποιοδήποτε τρόπο για τη ΣΜΠΕ και πως η συνεδρίαση επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής οπότε η περιφερειακή Αρχή δε θα μπορέσει να αποφύγει τις αντιδράσεις του κόσμου, «ότι και να κάνει». Τέλος, υπενθύμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει υποβάλλει αίτημα για «δια ζώσης» συνεδρίαση και ζήτησε -κάτι που απορρίφθηκε- ονομαστική ψηφοφορία για τη σημερινή συνεδρίαση .

Την ίδια ώρα, η προηγούμενη περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, μπροστά στην τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ απάντησε καταφεύγοντας σε αντικομουνισμό και ειρωνείες. 

Σημαντικές πτυχές της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ και των επιπτώσεων στο λαό της Αττικής ανάπτυξαν στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας ΠαναγιώτουΗλίας Σιώρας και Στέλιος Μπενετάτος.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Δημοφίλη Χαλκιώτη από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής, ο Σπύρος Ηλίας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαρνάβα.