Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγ. Βαρβάρα" (Πρώην Λοιμωδών) - Επιτακτική η πλήρης και ολοκληρωμένη επαναλειτουργία του

 

Τo 2013 η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κλείνει 8 δημόσια νοσοκομεία, «λουκέτο» που διατήρησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε.

Τα στελέχη της τότε κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούσαν ότι «θα ελέγξουν τα πάντα, νοσοκομεία, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα»... λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία! Παίζοντας με τον πόνο των ασθενών, η συγκυβέρνηση προπαγάνδιζε πως «όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, τα κρεβάτια θα είναι περισσότερα». Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι υλοποιήθηκε ο στόχος προηγούμενων ετών για κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων, 10.000 κρεβατιών και τη «διαθεσιμότητα» χιλιάδων υγειονομικών.

Οι συνέπειες του «λουκέτου»

Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) είναι ένα από τα 8 νοσοκομεία που έκλεισαν.

Σε αυτό λειτουργούσαν δύο Παθολογικές κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Νευρολογική, χειρουργικών ειδικοτήτων (Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αναισθησιολογικό τμήμα, Ακτινολογικό, πλήρης εργαστηριακός έλεγχος (Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Βιοχημικό), τακτικά εξωτερικά ιατρεία με όλες τις ειδικότητες των κλινικών κι επιπλέον Δερματολογικό, Ηπατολογικό, Ψυχιατρικό, Οδοντιατρικό, ενώ υπήρχαν 3 κρεβάτια εμφραγμάτων. Από τις 214 κλίνες, λειτουργούσαν οι 135.

Σωματεία και φορείς της περιοχής οργάνωσαν κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο, τα αποτελέσματα του οποίου σε βάρος του λαού της περιοχής έγιναν άμεσα αισθητά, καθώς κάθε χρόνο στο νοσοκομείο γίνονταν περίπου 25.000 εισαγωγές, 100.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, 1.500 χειρουργεία, εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις στα εργαστήρια.

Τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν ότι οι 700.000 κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας «θα καλύπτονται από τον "Αττικόν"», όταν σύμφωνα με μελέτες στη συγκεκριμένη περιοχή θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες πάνω από 3.000 κλίνες, και αυτήν τη στιγμή στο «Αττικόν» είναι ανεπτυγμένες περίπου 650...

Πρόκληση και υποκρισία από την κυβέρνηση και τους προκατόχους της

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία απαίτησαν την επαναλειτουργία και των 8 νοσοκομείων, με άμεση προτεραιότητα στα Λοιμωδών, που μπορούν να παίξουν έναν πολυδιάστατο ρόλο ως κέντρα αναφοράς για μεταδοτικές ασθένειες.

Η ολοκληρωμένη και σε βάθος συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων σε καθημερινή βάση αποτελεί ένα από τα εργαλεία για τον έλεγχο της εξέλιξης των επιδημιών στην κοινότητα και την έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση του όποιου επερχόμενου υγειονομικού φορτίου. Στη χώρα μας, όμως, από την αρχή της πανδημίας δεν συλλέγονται καν τα μίνιμουμ στοιχεία και αυτή η ανεπάρκεια συλλογής κρίσιμων στοιχείων, όπως έχουν επισημάνει επιστήμονες, σχετίζεται με τις δομικές ανεπάρκειες του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται πλέον ψευδώς πως «ανοίξαμε το Λοιμωδών στην Αθήνα».

«Μετά το 2013 στο "Αγία Βαρβάρα" έχουν απομείνει μόνο λίγα εξωτερικά ιατρεία, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, και αυτήν την περίοδο μια κλινική Covid-19 με 28 κρεβάτια που γίνονται ακορντεόν», ξεκαθαρίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μιχάλης Σελέκος, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαϊδαρίου.

Οπως μας λέει, «στο πρώτο κύμα ανοίγουν για ένα μήνα, στις αρχές Απρίλη, χωρίς προετοιμασία και κλείνουν στις αρχές Μάη. Ξανανοίγουν όπως όπως το Σεπτέμβρη. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, κτίρια και υποδομές είναι πλέον κουφάρια, έχουν εγκαταλειφθεί και ρημάζουν. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της ευρείας διασποράς του ιού ειδικά στη Δυτική Αττική, προστίθενται άλλα... 6 κρεβάτια. Οι 35 κλίνες λειτουργούν με 20 επικουρικούς νοσηλευτές που θα απολυθούν τους επόμενους μήνες και δανεικούς από άλλα νοσοκομεία. Και με 10 γιατρούς που όταν δουν τους ασθενείς επιστρέφουν στα νοσοκομεία προέλευσής τους. Μέσα μένουν δύο γιατροί παθολόγοι, για 35 ασθενείς. Αν κάποιος ασθενής χειροτερεύσει διακομίζεται στο "Αττικόν", ή όπου κι όταν βρεθεί κρεβάτι».

«Με δεδομένη και την αποψίλωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», προσθέτει, «συμπληρώνεται ένα περιβάλλον δύσκολης πρόσβασης των πολιτών στη δημόσια Υγεία, που διαρκώς οξύνεται. Το νοσοκομείο ήταν ένα αποκούμπι για το λαό της Δυτικής Αθήνας, ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από ανεργία, φτώχεια και ανέχεια. Μετά το κλείσιμό του όλη αυτή η δραστηριότητα διαμοιράστηκε στα έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένα Νοσοκομεία "Αττικόν" και Νίκαιας, τα οποία συμπιέζονται παραπέρα δεχόμενα πλέον όλο το βάρος της περίθαλψης μιας τεράστιας πληθυσμιακής ενότητας».

Πέρα από τους προκλητικούς ισχυρισμούς της ΝΔ, τόσο όταν έκλεινε το νοσοκομείο όσο και σήμερα, προκλητική είναι και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «βγαίνει στα κεραμίδια» ζητώντας το άνοιγμα των νοσοκομείων. Πριν γίνει κυβέρνηση, έλεγε «εμείς θα ανοίξουμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν», ωστόσο όχι μόνο δεν τα άνοιξε, αλλά ξήλωσε και από τους γύρω δήμους διάφορες υπηρεσίες, όπως το ΙΚΑ Αιγάλεω (στην οδό Μαγνησίας), τα Κέντρα Μάνας και Παιδιού Αιγάλεω και Νίκαιας, το Φυσικοθεραπευτήριο Νίκαιας, το ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά κι άλλες υπηρεσίες, που τις στρίμωξε μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, σε άθλιες συνθήκες και με ακόμη λιγότερους εργαζόμενους, διαμηνύοντας «νοσοκομείο τέλος».

«Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές. Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές»

Μιλώντας για το θέμα, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιστερίου, Γιώργος Σιδέρης, σημειώνει τα εξής:

«Επεισόδιο πρώτο: Τo 2013, ο Αδωνις Γεωργιάδης, τότε υπουργός Υγείας, δήλωνε στο "Εθνος της Κυριακής": "Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω. Χρωστάμε περίπου 1,7 δισ. Θα προχωρήσω πολύ γρήγορα ακόμη και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά".

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να κλείσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών. Το άλλο επιχείρημα ήταν ότι τέτοιου είδους "ειδικά νοσοκομεία δεν χρειάζονται επειδή δεν έχουμε πια επιδημίες κ.τ.λ."!

Το Νοσοκομείο Λοιμωδών παρέμεινε κλειστό και επί ΣΥΡΙΖΑ. Προκαλούν γέλιο και οργή διάφοροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση διαμαρτύρονταν για το Λοιμωδών και μετά δεν θυμόντουσαν ούτε κατά πού πέφτει.

Το Νοσοκομείο Λοιμωδών ήταν αυτό που λέει η λέξη. Ενα νοσοκομείο για λοιμώδη νοσήματα. Σε περίπτωση που το υπουργείο δεν το ξέρει, η COVID-19 είναι ένα λοιμώδες νόσημα.

Επεισόδιο δεύτερο: Το 2013, σε άλλη του συνέντευξη ο Α. Γεωργιάδης δήλωνε ότι "...στο τέλος της μεταρρύθμισης στην Υγεία, (...) όχι μόνο δε θα έχουμε περισσότερα ράντζα, γιατί σήμερα έχουμε, αλλά θα έχουμε λιγότερα έως και καθόλου. Μάλιστα, στην εφημερία θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια".

Τα ράντζα στο "Αττικόν" Νοσοκομείο πολλαπλασιάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες να υπάρχουν. Κάποιοι θλιβεροί απολογητές τα βαφτίζουν επικουρικές κλίνες και κάποιοι ακόμα πιο θλιβεροί δεν τα θεωρούν επικίνδυνα για διασπορά νοσημάτων για τον απλούστατο λόγο ότι "οι ασθενείς είναι σε ...διάδρομο, δηλαδή σε καθαρό αέρα"!

Οι φωτογραφίες που στέλνουν καθημερινά σχεδόν ασθενείς σε διάφορα ΜΜΕ και σωματεία δείχνουν και πάλι τον παχυδερμισμό όλων των κυβερνήσεων.

Η πολιτική των κυβερνήσεων και η ζωντανή πραγματικότητα αποδεικνύουν πόσο επίκαιρο είναι ένα πολύ εύστοχο σύνθημα των τελευταίων ημερών: "Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές. Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές"».