Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Άλλη μια πρωτιά…. αδιαφορίας για τη Διοίκηση Παχατουρίδη - Eμπαίζουν και τις σχολικές τροχονόμους για 170 ευρώ !!!



Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ανάλγητη στάση της διοίκησης Παχατουρίδη απέναντι στις σχολικές τροχονόμους του Περιστερίου  στις οποίες στερεί την καταβολή του αστρονομικού ποσού των …170 ευρώ για την περίοδο της αναστολής  λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν εντάσσονταν στην αρχική πρόβλεψη των διατάξεων για επιδότηση αλλά κατόπιν παρεμβάσεων, από το Μάρτιο κιόλας, της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δήμους και περιφέρειες καθώς και δημάρχων από διάφορες περιοχές  εκδόθηκε ΠΝΠ στις 14 Απρίλη η οποία όριζε σαφώς ότι μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας του Δήμου έτσι ώστε και να μπορούν να δουλέψουν και να να μην μείνουν απλήρωτες.

Για όλα αυτά όμως η Διοίκηση Παχατουρίδη ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ τίποτα. Είτε γιατί δεν ήξερε (σιγά μην ασχοληθούν με 170 ευρώ) είτε σκόπιμα (ακόμα χειρότερα)!!!

Όπως καταγγέλλουν οι σχολικοί τροχονόμοι  μετά από συνεχείς οχλήσεις στον υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο πήραν την απάντηση ότι “δεν γνωρίζει την ΠΝΠ” και “να του τη …στείλουν” (!!!). Αφού απέστειλαν οι ίδιες οι εργαζόμενες το κείμενο τους είπε ότι “θα το διαβάσει αλλά….δεν βλέπει να γίνεται τίποτα”(!!!)

Το απαράδεκτο αυτό αντεργατικό καθεστώς σχεδιάστηκε και υλοποιείται χρόνια τώρα, από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις και από την τοπική διοίκηση. Βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του στους Σχολικούς Τροχονόμους, που εκμεταλλευόμενοι  βάναυσα και εκβιασμένοι από την παρατεταμένη ανεργία, αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς ασφάλιση και με χαμηλούς μισθούς, για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους,  με ένα πενιχρό μεροκάματο.

Απαιτούμε να πληρωθούν τώρα οι σχολικοί τροχονόμοι και στο Περιστέρι. Να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό των σχολικών μονάδων και να δουλεύουν με πλήρη δικαιώματα.

Επιστολή σπουδαστή του Δημοσίου ΙΕΚ Περιστερίου: "Eνώ δικαιούμαι το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, το σύστημα με αποκλείει λόγω της ενεργής σύμβασης της απλήρωτης πρακτικής άσκησης!"


Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του σπουδαστή


"Είμαι εργαζόμενος σπουδαστής από το Δ.ΙΕΚ Περιστερίου.

Είμαι ένας από τους πολλούς συναδέλφους που, ενώ δικαιούμαι το έκτακτο επίδομα των 800ευρώ, το σύστημα με αποκλείει λόγω της ενεργής σύμβασης της απλήρωτης πρακτικής άσκησης!

Έχω ξεκινήσει την 6μηνη πρακτική σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Περιστερίου. Αν και οι πρακτικές έχουν ανασταλεί, οι συμβάσεις μας στην ΕΡΓΑΝΗ μέσω των Δήμων που είναι άμισθες είναι ενεργές!!!

Αυτό ξέρετε τι σημαίνει;

Εγώ που δουλεύω σε επιχείρηση που μπήκε σε αναστολή με κρατική εντολή και δικαιούμαι τα 800ευρώ ... τα χάνω, ενώ έπρεπε να τα έχω πάρει από 15/04!

Στα ΤΕΙ-ΑΕΙ όπου η πρακτική αμοίβεται μπήκαν σε αναστολή οι συμβάσεις απ' την πρώτη μέρα, γιατί εκεί είχαν να κάνουν με χρήματα !!!

Το συμπέρασμα να έχει κλείσει η επιχείρηση με κρατική εντολή και να πήρανε το επίδομα όλοι, εκτός από εμένα λόγω της ενεργής σύμβασης της απλήρωτης πρακτικής. Παρότι η αίτηση που έκανα στο emploeyys yeka, στην πλατφόρμα για το επίδομα, έγινε αποδεκτή! Δε μου έβγαλε κανένα πρόβλημα εκείνη τη στιγμή.... όταν όμως διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και φάνηκε η άλλη σύμβαση, έτσι απλά, δεν έγινε εκταμίευση !!


  • Έχω πάρει τηλέφωνο στον ΕΡΓΑΝΗ δεν απαντούν!
  • Έχω πάρει στο υπουργείο εργασίας, ανύπαρκτοι κι εκεί!
  • Ο ΟΑΕΔ δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα!
  • Στον Δήμο Περιστερίου δεν με βάζουν σε αναστολή, γιατί λένε έχει ασάφεια η ΚΥΑ!
  • Στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ λένε δεν είναι αρμοδιότητά τους!

Ε, τι άλλο να σας πω !;!;!;

Είναι ένα θέμα που είναι όχι απλά αδικία, αλλά κάτι πολύ παραπάνω!!!

Γι' αυτό χαιρετίζω την παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου σπουδαστών Δ.ΙΕΚ σήμερα στο υπουργείο Εργασίας! 

Τη διεκδίκηση για ένα ζήτημα που αφορά την επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας!

Δε σταματάμε! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!
Να δοθεί λύση εδώ και τώρα!
Μαρίνος Ταξείδης,
εργαζόμενος σπουδαστής Δ.ΙΕΚ Περιστερίου"

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020: Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός


Περιοδεία της ΚΟ Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου του ΚΚΕ σε δημοτικές υπηρεσίες

Στο Γκαράζ, τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Περιστερίου περιόδευσε η ΚΟ Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
Τα μέλη του Κόμματος από τα χαράματα μοίρασαν την ανακοίνωση του Κόμματος, έκαναν αφισσοκόλληση, συζήτησαν με τους εργαζόμενους, διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά, προβλήματα που προκύπτουν από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- διοίκησης δήμου όπως ότι αρκετοί από αυτούς δουλεύουν με προβλήματα υγείας.
Ανέδειξαν το περιεχόμενο του εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς, ότι πρέπει να αποτελέσει αφετηρία νέων μεγάλων αγώνων, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες.
Ο Γιώργος Σιδέρης μεταξύ άλλων σημείωσε: 
"... Αποδείχτηκε ότι η ΕΕ που θα μας προστάτευε είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η ΕΕ είναι μία ζούγκλα ανταγωνιστικών κρατών που την περίοδο της πανδημίας το ένα τρώει το άλλο, το ένα έκλεβε από το άλλο αναπνευστήρες, τεχνογνωσία, μάσκες. Αποδείχτηκε ότι η εθνική ομοψυχία είναι ένας μύθος. Ακόμα και αυτές τις μέρες δεν την περάσαμε, ούτε την περνάμε όλοι το ίδιο. Κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες είχαν προνόμια και κέρδη, επιδοτήθηκαν χοντρά με πολλά εκατομμύρια. Στο λαό μας είπαν “κλείσου μέσα και κόψε το λαιμό σου”. Σε σας και σε όλους τους εργαζόμενους των Δήμων που παλεύουν κάθε μέρα λένε ακόμα και σήμερα ότι το αίσχος των συμβασιούχων θα συνεχιστεί και θα έρθουν απολύσεις, αρνούνται να σας εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά. Εμείς συνεχίζουμε κόντρα στην κυβέρνηση. Να μην χάσουμε χρόνο, να μην πληρώσουμε ξανά εμείς την κρίση του συστήματος που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα η κυβέρνηση μας εγκαλεί και μάλιστα αποφάσισε τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Λες και ο κορονοϊός μέχρι τότε θα εξαφανιστεί. Στοχεύουν αλλού. Η 1η Μάη, η μεγάλη γιορτή των εργατών βαμμένη με αίμα, αγώνας, θυσίες για σκοπούς ανεκπλήρωτους θα γιορταστεί κανονικά γιατί αυτά που αποφασίζουν με πρόσχημα την πανδημία και αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες ήρθαν για να μείνουν και γιατί σήμερα δικαιούμαστε πολύ περισσότερα από αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε, όλο τον πλούτο της χώρας που παράγουμε να τον καρπωθούμε."



Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Εργατική Πρωτομαγιά 2020. Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα (VIDEO)


Αρθρο της Νίκης Χρονοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αττικής της Λαϊκής Συσπείρωσης: Πολύτιμη η συμβολή της περιφερειακής αρχής Αττικής στην αντιλαϊκή πολιτική.

H άοκνη δραστηριότητα κυβέρνησης, περιφερειακών και τοπικών αρχόντων εν μέσω πανδημίας για να στηθεί το σκηνικό, ώστε την «επόμενη μέρα» τα βάρη να φορτωθούν στο λαό και τους εργαζόμενους δείχνει ότι «στην αντάρα τρέχει ο λύκος». Δεν είναι τυχαία η διαρκής προβολή από την κυβέρνηση, δια στόματος Υπουργού Εσωτερικών, της σημασίας του ρόλου της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης στην επίτευξη της «κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», ως «πυλώνα ανάπτυξης για την επόμενη μέρα».
Αποφεύγοντας, από τη μία, σαν το διάολο το λιβάνι να αναφερθούν στη γύμνια των δομών της δημόσιας υγείας, τη γύμνια συνολικά των δομών που προορίζονται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Και από την άλλη, καθιστώντας το λαό συνυπεύθυνο για το σήμερα, αλλά κυρίως συμπαραστάτη γι’ αυτό που θ’ ακολουθήσει αύριο, το αύριο που θα πατήσει εκ νέου πάνω στα λαϊκά δικαιώματα.
Από αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια δε θα μπορούσε να λείπει η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής, προς την Περιφέρεια Αττικής για σύναψη προγραμματικής σύμβασης, με την ανάλογη χρηματοδότηση, για τη διαχείριση κρουσμάτων στο σπίτι, για «την αποσυμφόρηση διαπιστευμένων νοσοκομείων από την προσέλευση μεγάλου αριθμού περιστατικών».
Από πού και ως που χρηματοδοτείται ένας σύλλογος για να κάνει λήψεις με σύμβαση έργου; Επειδή είναι ιατρικός; Αυτή είναι δουλειά των κρατικών δομών υγείας. Δηλαδή, με την ίδια λογική, να χρηματοδοτηθεί και η Ένωση Πυροσβεστών για να φτιάχνει δικά της συνεργεία για δουλειές της Πυροσβεστικής;
Υπάρχουν όμως κι άλλες σοβαρές πλευρές: Ποιος αποφασίζει σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η διεξαγωγή των τεστ; Γιατί δεν αξιοποιούνται οι Κινητές Ομάδες Υγείας που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για λήψη δειγμάτων; Στην ουσία, πρόκειται για την επί πληρωμή υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης.
Δεν αμφισβητεί κανένας την αναγκαιότητα να γίνονται διαγνωστικά τεστ και στους ασθενείς που δεν εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και "μένουν σπίτι" με κίνδυνο για τους ίδιους και για την μη αποτελεσματική πρόληψη τηςμετάδοσης. Αποτελεί αίτημα πολλών μαζικών φορέων και σωματείων εργαζομένων.
Όμως, η συμβολή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας δεν μπορεί να υποκατασταθεί και θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό, τουλάχιστον βάσει της ιατρικής ιδιότητάς του. Γιατί ο πολυπράγμων Πρόεδρος του ΙΣΑ – Περιφερειάρχης Αττικής δεν προτείνει την αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών με την ένταξή τους στο κεντρικό σχέδιο, με ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους γιατρούς στις δημόσιες δομές; Αυτό θα μπορούσε να απαντήσει και στην επιτακτική ανάγκη για στελέχωση των παραπάνω δομών, των κινητών μονάδων, όσο και των δομών για την ασφαλή νοσηλεία και υγειονομική απομόνωση με ανθρώπινους όρους και των ΜΕΘ.
Αν δεν ήταν τόσο κρίσιμο το ζήτημα, θα μπορούσε να έδινε τροφή για νούμερο επιθεώρησης η ανταλλαγή επιστολών και γενικά η συνεργασία μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη.
Κι ενώ ο Περιφερειάρχης δε φείδεται τηλεδιασκέψεων με τον ΙΣΑ και με Δημάρχους της Αττικής (αλήθεια γιατί όχι όλους) και άλλων φορέων, όπου μπαίνουν στο τραπέζι σημαντικά ζητήματα για την «επόμενη μέρα» - όπως τα οικονομικά των δήμων, η έλλειψη προσωπικού, μέχρι και η…ανακύκλωση – σε κατεύθυνση λύσης τους που πατά πάνω στις ράγες τη περιοριστικής για τα δικαιώματα του λαού κυβερνητικής πολιτικής - οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιούνται διά περιφοράς (!), παρά τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων παρατάξεων. Συγκεκριμένα, καλούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων να στέλνουν με email τις τοποθετήσεις τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για συζήτηση. Μάλλον, η νέα «ψηφιακή εποχή» δεν έχει περάσει το κατώφλι του συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας. Είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, προκειμένου να αποστεωθεί από ουσιαστικές αρμοδιότητες το συλλογικό όργανο της Περιφέρειας και να μετατραπεί σε τυπικό μηχανισμό έγκρισης αποφάσεων πάνω σε δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ για τα κρίσιμα μετατίθεται η αρμοδιότητα σε Επιτροπές, που συγκροτούνται από και για την πλειοψηφούσα παράταξη. Άλλωστε και στις δια ζώσης συνεδριάσεις του Π.Σ. το προηγούμενο διάστημα κάναμε μαύρα μάτια να δούμε τον κ. Πατούλη…
Φαίνεται ο κ. Πατούλης έκανε την αντικειμενική αδυναμία της πραγματοποίησης δια ζώσης συνεδριάσεων «ευκαιρία» να ξεδιπλώσει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, επενδυμένο με τον μανδύα της δήθεν «κοινωνικής πολιτικής».
Κάποιες ακόμα πλευρές από τη «δράση» του αυτό το διάστημα:
Πρόσφατο είναι το θέμα που προέκυψε με την παροχή των πασχαλινών γευμάτων. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανάθεση της διανομής καθημερινών γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες, η πλειοψηφούσα παράταξη εισηγήθηκε τη ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού, επειδή υπήρχαν προσφορές με λιγότερο από 2,50 ευρώ ανά γεύμα. Αφού έστησαν ολόκληρο επικοινωνιακό πανηγύρι, ζητώντας επαρκείς εξηγήσεις από τους συμμετέχοντες για τις προσφορές και παρά την αποδοχή των εξηγήσεων από τη γνωμοδοτική επιτροπή, είπαν να προχωρήσουν με δύο συγκεκριμένες εταιρείες ειδικά για το πασχαλινό γεύμα, οι οποίες ανέλαβαν να ετοιμάσουν τα δύο γεύματα στην «τιμή ευκαιρίας» των 13,70 ευρώ!
Προφανώς δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα παροχής ποιοτικών δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες. Είναι όμως μείζονος σημασίας ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφούσα παράταξη κατέληξε στις εταιρίες που διένειμαν τα γεύματα; Πολύ περισσότερο που εδώ μιλάμε για κόστος που προσεγγίζει την επίσκεψη σε μια ταβέρνα.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η προμήθεια των αντισηπτικών για την Περιφέρεια Αττικής. Η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην προμήθεια αντισηπτικών, αμφιβόλου ποιότητας, που δεν τηρούν τις προδιαγραφές του ΕΟΦ. Μάλιστα, για να καταστήσει και την όλη διαδικασία πιο «γρήγορη», εκτός από την «αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής», μπορούσε τα προϊόντα να παραλαμβάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και να «βεβαιώνει» την Επιτροπή Παραλαβής για «να συντάξει το πρωτόκολλο παραλαβής».
Είναι δυνατόν η Περιφερειακή Αρχή, αλλά και ο ίδιος ο περιφερειάρχης ως γιατρός, να κάνει τα «στραβά μάτια» σε προϊόντα που δεν έχουν την έγκριση από τον ΕΟΦ, ειδικά σε αυτές τις ώρες που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού;
Στο ίδιο πλαίσιο, παρά το ότι υπάρχει υπηρεσία στην Περιφέρεια που μπορεί να αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη των απολυμάνσεων, των εντομοκτονιών και μυοκτονιών σε όλους τους δημόσιους χώρους, των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στην Αττική, η Περιφέρεια προχωρά στην ανάθεση τους σε εργολάβους, σε πλήρη εναρμόνιση με τον σχεδιασμό των κυβερνήσεων και της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο απασχόλησε και η πρόσληψη προσωπικού στην Περιφέρεια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάφορων ειδικοτήτων διάρκειας 4 μηνών, με την συζήτηση και την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στον αριθμό των θέσεων. Οι 224 προσλήψεις στις οποίες προχωρά η Περιφερειακή Αρχή αποτυπώνουν είναι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται – και σε συνθήκες πανδημίας - ο συνολικός προσανατολισμός για τον δημόσιο χαρακτήρα υπηρεσιών, σημαντικών για την προστασία της υγείας του λαού. Η εκλεκτή της ΝΔ Περιφερειακή Αρχή Αττικής, όπως και η προηγούμενη της κας Δούρου, διατηρεί τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, εναρμονιζόμενη με την απαγόρευση των μόνιμων προσλήψεων. Απαξιώνει με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση κοινωνικές υπηρεσίες και την ίδια στιγμή, στηρίζει και προωθεί τις κατευθύνσεις για παράδοση τους σε εργολάβους και μεγάλες επιχειρήσεις.
Συνολικότερα, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιλαμβάνονταν και οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, οι οποίες θα πραγματοποιούσαν την ιχνηλάτηση των δηλούμενων κρουσμάτων και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στον ΕΟΔΥ, στην πορεία ο ρόλος τους περιορίστηκε μόνο στον υγειονομικό έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς, καθώς και στην «επιβολή προληπτικών ελέγχων υγειονομικής φύσεως», αφήνοντας σκόπιμα έξω από το πεδίο ελέγχου τους, τον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων στους εργασιακούς χώρους. Η καταγραφή της διασποράς των κρουσμάτων έχει ανατεθεί σε φορείς όπως η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική κλπ, των οποίων το προσωπικό δεν έχει την σχετική επιστημονική ή επαγγελματική κατάρτιση για το ζήτημα. Οι υπάλληλοι στις σχετικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι ελάχιστοι, αν και σταθερά απαιτείται να εκπονούνται προγράμματα πρόληψης.
Εκμεταλλεύεται τα αισθήματα αλληλεγγύης, ενότητας, αλλά και την ανάγκη ανιδιοτελούς προσφοράς του λαού, όπως για παράδειγμα στις πλατφόρμες ψυχολογικής και ιατρικής υποστήριξης που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια κι έχει στελεχώσει με εθελοντές. Εντείνει την προσπάθειά σε όλα τα επίπεδα να μπαλωθούν κραυγαλέες ελλείψεις που αποκαλύπτονται στις δοσμένες συνθήκες. Βάζει πλάτη για να καλλιεργηθεί το αφήγημα της «εθνικής υπευθυνότητας και ομοψυχίας» που χρειάζεται το αστικό σύστημα για την φάση της κρίσης που θα ακολουθήσει. Κυβέρνηση και περιφέρεια θέλουν ο λαός να χειροκροτεί την πολιτική τους, να φορτωθεί αγόγγυστα και πάλι τα βάρη.
Ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να δώσει συγχωροχάρτι σε τέτοιες πρακτικές, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Να μη δώσει συγχωροχάρτι στην αντιλαϊκή πολιτική που εντείνεται.
Να οργανώσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων. Να καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες Περιφερειών και Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσει η εμπλοκή των επιχειρήσεων που επιπρόσθετα ανεβάζουν το κόστος, με το μάρμαρο να πληρώνουν εργαζόμενοι και αυταπασχολούμενοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης θα δώσουμε και το επόμενο διάστημα όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέτζιου και ο Γιώργος Σιδέρης: Φωτίζεται η αναγκαιότητα της άλλης προοπτικής, για ένα σύστημα Υγείας με αποκλειστικό γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες


Τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται ακόμα πιο καθαρά για το σύστημα Υγείας στη χώρα μας και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, με αφορμή την πανδημία του νέου κορονοϊού, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν μπροστά και στην «επόμενη μέρα» οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και όλος ο λαός, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, όπως και η παρακαταθήκη που αφήνουν για τη συνέχεια οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» με τους κομμουνιστές υγειονομικούς Αφροδίτη Ρέτζιου και Γιώργο Σιδέρη, πρόεδρο και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αντίστοιχα.

Η πολιτική που μας έφερε ως εδώ συνεχίζεται

-- Καθώς έχουμε πλέον μπει στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» σε ό,τι αφορά τις φάσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση επικαλούμενη τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε, αναφέρει ότι «κερδήθηκε χρόνος», λέει ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας «άντεξε» και ότι στον αναμενόμενο «δεύτερο γύρο» της πανδημίας το φθινόπωρο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για το ΕΣΥ. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Αφροδίτη Ρέτζιου: Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για το δημόσιο σύστημα Υγείας αν υπήρχε ένα σχέδιο ανάπτυξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του, τέτοιο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επιδημίας, όσο και στις τρέχουσες ανάγκες. Θα ήταν διαφορετικά αν η κυβέρνηση είχε στον προσανατολισμό της και τους στόχους της την ανάπτυξη ενός συστήματος Υγείας με τις κατάλληλες εφεδρείες σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό όμως για την κυβέρνηση, όπως και για τις προηγούμενες, είναι ανεπίτρεπτο «κόστος» και «σπατάλη».
Αυτή είναι άλλωστε η πολιτική που ακολουθήθηκε με συνέπεια και τώρα. Το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν πριν από την επιδημία και παραμένει σε πλήρη δυσαρμονία με τις ανάγκες που υπάρχουν. Για να μπορέσει να «αντέξει» ανέστειλαν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών, μπήκε φρένο στη διάγνωση, στη θεραπεία και την παρακολούθηση ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Είχαμε π.χ. μείωση κατά 75% των τακτικών χειρουργείων, μείωση κατά 1/3 των ραντεβού για ακτινοθεραπεία των ογκολογικών ασθενών. Ετσι αντιμετωπίζουμε έναν ορατό κίνδυνο, αυτόν της αύξησης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας λόγω της υποθεραπείας άλλων προβλημάτων υγείας, που «κρύβεται» πίσω από τις στατιστικές για τον κορονοϊό.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί να αναπτυχθεί, να στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, για να αναλάβει την παρακολούθηση για παράδειγμα χρονίως πασχόντων, συρρικνώθηκε. Μετακινήθηκε προσωπικό από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας. Ενώ μάλιστα τα Κέντρα Υγείας έχουν τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, ο υφυπουργός Υγείας αναφερόμενος στις λιγοστές προσλήψεις, μόλις 381 επικουρικών γιατρών, είπε χαρακτηριστικά ότι τελικά και αυτές δεν τις χρειαστήκαμε! Αυτό εννοούν ενίσχυση του συστήματος Υγείας με βάση «τις πραγματικές ανάγκες», όπως είπε ο υπουργός Υγείας. Τη στιγμή που λείπουν τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, να ισχυρίζεσαι ότι... περίσσεψαν οι 380 επικουρικοί που προσλήφθηκαν.
Γιώργος Σιδέρης: Αποδεικνύεται ότι, παρά τις επιμέρους διαφορές, κανένα σύστημα Υγείας καπιταλιστικής χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει το λαό. Οποια κυβέρνηση και αν είχε, όποιο επιδημιολογικό μοντέλο και αν διαλέχτηκε, τα δεινά που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ως ασθενείς και που θα πληρώσουν στη συνέχεια είναι μεγάλα.
Στην περίπτωση της χώρας μας, μία πλευρά επιπλέον είναι η εξής: Ο λαός μας κλείστηκε σπίτι του, χωρίς να υπάρχει έστω μια υποτυπώδης στήριξη. Του είπαν «κλείσου μέσα και τέλος», με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του. Ταυτόχρονα, περιορίστηκαν οι συλλογικές και ατομικές ελευθερίες με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κόσμος απολύθηκε, χάθηκαν εργασιακά δικαιώματα, ώρες διδασκαλίας και άλλα πολλά. Υποτίθεται για έναν λόγο: Οτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που οι ίδιοι και οι προηγούμενοι έφτασαν σε αυτό το χάλι, δεν ήταν θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε όμως δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Η πολιτική που μας έφερε ως εδώ συνεχίζεται.

Αν δεν υλοποιηθούν αυτά που διεκδικούμε, θα ζήσουμε αυτό που αποφύγαμε προσωρινά

-- Για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά της περί «διαφορετικής κατάστασης» στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση κάνει λόγο για χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν, για πολλά κρεβάτια ΜΕΘ που άνοιξαν, για ακόμα περισσότερα που θα ανοίξουν έως το φθινόπωρο. Πώς το σχολιάζετε;
Α.Ρ.: Να δούμε τι έγινε στην πραγματικότητα. Προσλήφθηκαν 3.073 επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 30.000 με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, που και αυτοί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Και είναι πίσω από τις ανάγκες γιατί τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν εργαστήρια, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία, επικαλούμενοι το «χαμηλό ποσοστό πληρότητας» των νοσοκομειακών κρεβατιών, λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχειακές μονάδες!
Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν, τα κρεβάτια ΜΕΘ αυξήθηκαν από 557 πριν την επιδημία σε 775. Στόχος τους, λένε, είναι «να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ». Αυτός όμως ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας. Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι ο μέσος όρος που ανάγκαζε τους γιατρούς στην Ευρώπη - και τώρα και πριν την επιδημία - να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Θυμίζουμε ότι πέρσι τέτοιο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει συζήτηση για την αναθεώρηση των κριτηρίων διασωλήνωσης και εισαγωγής στις ΜΕΘ, να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη εκτός από τα επιστημονικά κριτήρια και το κριτήριο του κόστους - οφέλους, για να ντύσει με επιστημονικό περίβλημα την πολιτική που θεωρεί την εξειδικευμένη φροντίδα και θεραπεία που προσφέρουν οι ΜΕΘ ως «κόστος». «Κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, «δαπάνη» που πρέπει να εξορθολογιστεί.
Γ.Σ.: Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αναθεωρεί την άποψή του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» και ο υπουργός Υγείας ότι «βάζει το ΕΣΥ πάνω από το εγώ». Αυτές οι δηλώσεις είναι μία ομολογία της χρεοκοπίας της πολιτικής που εφαρμόζεται και θεωρεί τις υπηρεσίες Υγείας εμπόρευμα, τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες. Ταυτόχρονα, αυτή η δήλωση αποτελεί μία κοροϊδία. Βγάζει μάτι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο, για να μπορέσει να βρει τον πιο πρόσφορο τρόπο ώστε να φορτώσει τα βάρη της νέας κρίσης στο λαό.
Οσο και αν «αλλάζουν άποψη», που δεν αλλάζουν, θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο βαθμό που δεν τους βάλουμε φρένο. Τα αιτήματά μας λοιπόν είναι ανοιχτά, δεν έχουν υλοποιηθεί. Μπροστά είναι το φθινόπωρο και αν δεν υλοποιηθούν, θα ζήσουμε αυτό που αποφύγαμε προσωρινά.
Και μια ακόμα πλευρά: Με αφορμή την επιδημία, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο αδιέξοδη είναι η κάλυψη των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό. Η στελέχωση των ΜΕΘ, για παράδειγμα, απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, που χρειάζεται χρόνο για να αποκτηθεί. Δεν μπορεί τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα, στερώντας έτσι το δημόσιο σύστημα Υγείας από έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούσε και λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος

-- Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «μέσα σε αυτήν τη δοκιμασία δείξαμε πως η κοινωνία μας δεν έχει τόσες διακρίσεις όσο ενδεχομένως άλλες κοινωνίες στο εξωτερικό», ανέφερε ακόμα ότι όλος ο ιδιωτικός τομέας τέθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, αλλά «δεν χρειάστηκε» να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητές του. Πόση βάση έχουν αυτοί οι ισχυρισμοί;
Α.Ρ.: Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, με το προσωπικό και τον εξοπλισμό που διαθέτουν, και σε ένταξή του σε ένα ενιαίο κρατικό επιτελικό σχέδιο.
Ακόμα και στις συνθήκες της επιδημίας, σε συνθήκες «πολέμου», ο ιδιωτικός τομέας συνέχισε να πουλάει τις υπηρεσίες του, αξιοποιώντας τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και από την άλλη υπάρχουν μονάδες του ιδιωτικού τομέα που υπολειτουργούσαν για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, επειδή δεν είχαν τα αναμενόμενα κέρδη, ενώ θα έπρεπε όλες οι υγειονομικές μονάδες που διαθέτει η χώρα, όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις να είναι επί ποδός.
Επίσης, αντί οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κρατικό σχέδιο, να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές Υγείας, να παρέχουν δωρεάν περίθαλψη στους ασθενείς, να εξετάζουν κατ' οίκον, έκλεισαν τα ιατρεία ή δέχονταν ασθενείς κατ' επιλογή, με επίκληση της επιδημίας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Είναι απόδειξη ότι όχι μόνο δεν μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά και ότι ο ιδιωτικός τομέας υπονομεύει στην πράξη, μπαίνει εμπόδιο στην υλοποίηση ενός κεντρικού κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των αναγκών. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν ένα ξένο σώμα, που εξακολούθησε να λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος.
Γ.Σ.: Μέχρι πριν τρεις μήνες ο πρωθυπουργός και διάφοροι άλλοι μας βομβάρδιζαν με σχέδια για επιχειρηματικές μπίζνες. Ιατρικός τουρισμός, κλινικές μελέτες και πρωτόκολλα και πάει λέγοντας. Δεν είναι μακριά η μέρα που στη φιέστα με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, με ομιλητές κυβερνητικούς, τραπεζίτες, μάνατζερ και ιδιοκτήτες μονοπωλιακών ομίλων, η κυβέρνηση υποδέχτηκε τους υγειονομικούς με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, ο ισχυρισμός ότι ο ιδιωτικός τομέας τέθηκε «υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας» ισχύει, αφού το κράτος έκανε πολλά δωράκια στις ιδιωτικές κλινικές, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της επινοικίασης των κλινών ΜΕΘ στη διπλάσια τιμή.
Ειναι τραγικό το πρόσφατο παράδειγμα στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, των επιχειρηματιών και του ΕΟΔΥ.
Οσο και να «αλλάζει άποψη» ο πρωθυπουργός, η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδύσει μονοπωλιακοί όμιλοι στην ιδιωτική υγεία, οι οποίοι διεκδικούν επιδοτήσεις, προνόμια και μέχρι τώρα τα έχουν. Με αυτούς δεν ξεμπερδέψαμε, ούτε θα ξεμπερδέψουμε αν δεν γίνουν αλλαγές, αν δεν ανατρέψουμε το σύστημα που κάνει την Υγεία εμπόρευμα. Για επίταξη ούτε λόγος, τους πιάνει αλλεργία και με τη λέξη. Το παρουσίασαν η κυβέρνηση και κάποιοι δημοσιογράφοι της ως κομμουνισμό. Είναι κομμουνιστικό λοιπόν να προστατεύεις την υγεία του λαού εις βάρος των κερδών; Ε, λοιπόν είναι. Αυτές είναι οι αξίες και η πολιτική μας. Τιμή μας και καμάρι μας.

Πολύτιμη αγωνιστική παρακαταθήκη, φωτίζεται η αναγκαιότητα της άλλης προοπτικής

-- Παράλληλα με τη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί με την εργασία τους για την προστασία της υγείας του λαού, στις δημόσιες μονάδες Υγείας αναπτύχθηκαν και μια σειρά αγωνιστικές παρεμβάσεις. Σε τι κατάσταση βρίσκει αυτή η «επόμενη μέρα» τη συλλογική οργάνωση και δράση των υγειονομικών, την πείρα και τα συμπεράσματά τους;
Α.Ρ.: Οι κομμουνιστές υγειονομικοί μαζί με άλλους αγωνιστές από την πρώτη στιγμή μπήκαν μπροστά στη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμό σε μέσα προφύλαξης και υγειονομικό υλικό, άνοιγμα των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ κ.λπ.
Στο έδαφος αυτών των παρεμβάσεων, προσπαθήσαμε να ανοίξει, να βαθύνει ο προβληματισμός και να βγουν συμπεράσματα, για να μην αθωωθεί η αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί την Υγεία από τη μία «κόστος», που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα, και από την άλλη χρυσωρυχείο για να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματίες.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες στο μέλλον. Για μια άλλη προοπτική, για ένα άλλο σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, στην οποία τα ηνία της οικονομίας θα έχει η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, στην οποία η Υγεία δεν θα είναι εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό. Για μια άλλη οικονομία και κοινωνία, στην οποία η ανάπτυξη του συστήματος Υγείας θα γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Γ.Σ.: Να προσθέσουμε μία πλευρά: Εχουν κόστος αυτά που ζητάμε; Ναι, έχουν, στην κοινωνία που λογίζει την Υγεία για εμπόρευμα. Αλλά 10 δισ. έδωσαν στις επιχειρήσεις. Δόθηκε αλόγιστα χρήμα σε διαφημίσεις και σε «σελέμπριτι» για να μας διαφημίζουν τι καλά που περνάνε στις βίλες τους. Δόθηκε χρήμα σε προγράμματα κατάρτισης τύπου «σκοιλ ελικικού». Ας κόψουν από αυτά.
Ταυτόχρονα όμως με τη διεκδίκηση, είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, μπορεί να εμπνεύσει περισσότερο από ποτέ, η προοπτική ενός συστήματος Υγείας πανεθνικού, κεντρικά σχεδιασμένου, με τους εργαζόμενους κοινωνούς του σχεδιασμού, με κρατική βιομηχανία φαρμάκου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών δομών Υγείας και ένταξη όλων των επιστημόνων και των εργαζόμενων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σύστημα Υγείας. Σε αυτό το σύστημα μπορεί η έρευνα να συμβάλει καθοριστικά στην επιστημονική πρόβλεψη, στην επιμόρφωση και το σχεδιασμό για την ικανοποίηση των έκτακτων και των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Αποτελεί αναγκαιότητα του σήμερα. Αυτή η πρόταση απαντάει στις αντιφάσεις που καθημερινά συναντάνε τόσο οι εργαζόμενοι ως ασθενείς, όσο και οι υγειονομικοί ως επιστήμονες.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Για τα κρούσματα κορονoϊού στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι

Τα δεκάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού (με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συνανθρώπου μας μέχρι στιγμής) που εντοπίστηκαν στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι σε ασθενείς, εργαζόμενους και συνοδούς αποδεικνύουν αυτό για το οποίο παλεύει το Σωματείο εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές υγείας και έχει στηρίξει και αναδείξει η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου.

ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας με τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης τους
  • Να γίνουν μαζικά test σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλού κινδύνου ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις
  • Nα ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί συνεχίζει να πριμοδοτεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας που κονομάνε διπλά στην πανδημία με...«την εποπτεία του κράτους». Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και υποστελεχωμένοι. Όταν ακούει για επίταξη παθαίνει ...αλλεργία ενώ σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η πλήρης ευθύνη και έλεγχος να γίνεται από το κράτος.

Οι επιχειρηματίες της υγείας συνεχίζουν να ξεσαλώνουν αφού το μόνο που τους απασχολεί είναι ο “θεός μαμμωνάς”, η κερδοφορία τους και όχι η μέριμνα για τα αναγκαία μέτρα προστασίας εργαζομένων και ασθενών. Για αυτό ακόμα και σήμερα μετακινούν εργαζόμενους από τη μία κλινική στην άλλη, τους ξεζουμίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την υγεία αυτών, των ασθενων και των συγγενών. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν εφαρμόζουν ακόμα και τα ελλειπή μέτρα που προτείνονται από τους επιστημονικούς φορείς.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ακόμα και σήμερα δεν επιβάλουν στους ασθενείς των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού να ελέγχονται με test για SARS-CoV2. Λένε ότι δεν χρειάζονται. Είναι η συνέχεια της πολιτικής “δεν χρειάζονται μάσκες επειδή δεν έχουμε”, “δεν χρειάζονται test επειδή δεν έχουμε”, άλλη μία ομολογία πως τα επιστημονικά κριτήρια υποτάσσονται στο κέρδος.

Η Διοίκηση Παχατουρίδη συνεχίζει να επαναλαμβάνει μονότονα την ατομική ευθύνη με βιντεάκια στο διαδίκτυο. Ούτε μία φορά δεν έχει απαιτήσει τη στελέχωση και στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. “Πλένει τα χέρια της σχολαστικά” σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους συνοδούς της ιδιωτικής κλινικής και τους εύχεται ταχεία ανάρρωση.

Ο μύθος της υπεροχής του πολυδιαφημισμένου ιδιωτικού μοντέλου υγείας και ασφάλισης καταρρέει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω του αρρώστια και θάνατο.

Μένουμε δυνατοί, αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, θα τα καταφέρουμε.

24/4/2020

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Πανελλαδική μέρα δράσης στις 28 Απρίλη στους χώρους δουλειάς (SPOT)

Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα της χώρας, οργανώνουμε ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Παίρνοντας τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, στις εργοδοτικές ενώσεις, στις πύλες εργοστασίων κοκ, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Οργανώνουμε την απάντηση μας, απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ότι νέο προετοιμάζουν. Σχεδιάζουν για την «επόμενη μέρα», να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε «το μάρμαρο», με νέες θυσίες, με ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης βραχείας διάρκειας, με μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, με τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ξεπληρώνει στην κυβέρνηση το ένα γραμμάτιο πίσω από το άλλο. Δεν περιμέναμε τη νέα κρίση για να αντιληφθούμε το ρόλο των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ που όχι μόνο κρατούν αλυσοδεμένους τους εργαζόμενους αλλά συνδιαμορφώνουν μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ το κάθε αντεργατικό βήμα. Είμαστε, όμως, όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας! Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί από κάθε κλάδο, για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης. Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Για να βγουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όρθιοι από την πανδημία και την κρίση ο μόνος δρόμος που έχουν είναι εκείνος της οργανωμένης αντεπίθεσης. • Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης, • Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ!  

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Χρόνια πολλά. Βγαίνουμε όρθιοι και πιο δυνατοί από την πανδημία. Να μην πληρώσει πάλι ο λαός την κρίση (VIDEO)


Δείτε το video που αναρτήθηκε στο ALT.GR 
«Μένουμε Δυνατοί! Δε μένουμε σιωπηλοί! Τώρα θα λογαριαστούμε, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα» αναφέρει.
«Τώρα:
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών
  • Πλήρη επίταξη ιδιωτικών κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων, του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους
Βγαίνουμε όρθιοι και πιο δυνατοί από την πανδημία. Να μην πληρώσει πάλι ο λαός την επερχόμενη κρίση!» 

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Πάνω από πενήντα σωματεία εμποροϋπαλλήλων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα η 15η Απριλίου να αποτελέσει μέρα δράσης για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ (VIDEO)


Δείτε βίντεο από τη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τα πάνω από πενήντα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων απ’ όλη τη χώρα, τα επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου, τα εργατικά σωματεία πολλών κλάδων και ειδικά των υγειονομικών, την ΟΓΕ και τους άλλους μαζικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα η 15η Απριλίου να αποτελέσει μέρα δράσης για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μέρα δράσης στα Σούπερ Μάρκετ: Παρέμβαση στο Περιστέρι για μέτρα προστασίας των εργαζομένων


Σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι έγιναν σήμερα παρεμβάσεις για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης του Συλλόγων Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. 

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν φροντίδα και περίθαλψη για τα αδέσποτα. Να γίνει αποδεκτό το αίτημα μετακίνησης πολιτών για σίτιση ζώων


Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου συμφωνεί με τις ανησυχίες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, οι οποίες θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του κ. Χαρδαλιά σχετικά με τη σίτιση και φροντίδα χιλιάδων ζώων κάθε είδους σε όλη τη χώρα δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης για αδέσποτα και δεσπόζομενα ζωντανά πλάσματα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν οικόσιτα ζώα εντός και εκτός ορίων του δήμου που χρειάζεται να σιτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην πεθάνουν από την πείνα όπως και υπάρχουν φιλόζωοι που μέχρι πρότινος τάιζαν αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές και τώρα αδυνατούν να προσφέρουν έργο αφού οι Δήμοι δεν ανταποκρίνονται με βεβαιώσεις.  Επίσης τα μαγαζιά εστίασης που τάιζαν κατά τόπους αδέσποτα ζώα είναι κλειστά.

Επειδή το ζήτημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό καλούμε, τη δημοτική αρχή και την πολιτική προστασία του δήμου να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκδοθούν βεβαιώσεις κίνησης για τους δημότες που σιτίζουν και φροντίζουν ζώα και να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η μετακίνηση τους για αυτό το σκοπό.

Επίσης θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει επικοινωνία και συντονισμός με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

Δεν αρκεί η ατομική ευθύνη. Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν φροντίδα για τα αδέσποτα.

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

15 Απρίλη, μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super market (SPOT)


Spot του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: 15 Απρίλη, μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super market.
Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα super market! Μας αφορά όλους!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Γιώργος Σιδέρης: Πρέπει να ενισχυθούν τα νοσοκομεία γιατί εκεί δίνεται η «μάχη» της ζωής (VIDEO)


«Στα νοσοκομεία δίνεται η "μάχη" της ζωής και πρέπει να ενισχυθούν» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σιδέρης, γιατρός και μέλος ΟΕΝΓΕ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης 7 Απρίλη στο κανάλι «BlueSky».

Χαρακτήρισε προβληματική την κατάσταση που προβλέπει ότι οι υγειονομικοί μένουν μόνο 7 μέρες σε καραντίνα ενώ ο μέσος όρος είναι 14 μέρες λόγω έλλειψης προσωπικού. Χρειάζεται  - εκτός από τα αναγκαία ατομικά μέτρα - η πολιτεία να αναλάβει την συλλογική ευθύνη και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ατομικά μέσα προστασίας, μαζικά τεστ σε όλο τον κόσμο και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. 

Αυτό πρόσθεσε ήταν και το μήνυμα των δεκάδων συμβολικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία ενώ υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος για την επόμενη μέρα είναι αν θέλουμε μία Υγεία με μειωμένους προϋπολογισμούς ή θα το πάμε αλλιώς; Αν πήραμε το μάθημα, κατέληξε πρέπει να ληφθούν και τα αντίστοιχα πολιτικά μέτρα». 

«Ήρωες με φίμωτρα δεν θα έχουν» (VIDEO)

«Ήρωες με φίμωτρα δεν θα έχουν», σημείωσε ο γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν» Γιώργος Σιδέρης για τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Τρίτη 7 Απρίλη στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης στην Υγεία.
Μιλώντας στο κανάλι «Κontra» το βράδυ της Τρίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή των υγειονομικών που διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, Μέσα Ατομικής Προστασίας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.
Υπογράμμισε ότι κινητοποιήσεις έγιναν σε δεκάδες νοσοκομεία και εκδηλώθηκε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης από τον κόσμο, ενώ χαρακτήρισε ευτράπελο την παρουσία της Αστυνομίας στον «Ευαγγελισμό».

Η κυβέρνηση κόβει και ο ΣΥΡΙΖΑ ράβει...


Του Γιώργου Κρητικού

Ξαφνικά, ένα τεράστιο διαστημόπλοιο κάλυψε τον ουρανό της Αθήνας. Σε λίγα δευτερόλεπτα είχε προσγειωθεί σε πλατεία, στην οδό Πειραιώς. Η πόρτα άνοιξε και εμφανίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, κρατώντας χαρτιά στα χέρια του.
Θα μπορούσε να είναι απόσπασμα βιβλίου επιστημονικής φαντασίας. Θα μπορούσε όμως να είναι και η εισαγωγή της παρουσίασης των «70+1 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση», που κατατέθηκε προχτές, με αφορμή το ρόλο των δήμων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πώς αλλιώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι θέσεις του για σαρωτική ενίσχυση, όπως λένε, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλες τις ειδικότητες (οδηγούς, διανομείς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε δράσεις; Από πού και πότε ήρθαν τα στελέχη του στη Γη και δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα; Από το 2015 έως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε. Στις Αναφορές που κατέθετε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που έκανε, απλές και Επίκαιρες, στις οποίες ζητούσε τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» σε αορίστου χρόνου, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κουνούσαν το άρθρο 103 του Συντάγματος και επικαλούνταν την ευρωενωσιακή πολιτική, για να μας εξηγήσουν γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε ομηρία. Την ίδια απάντηση έπαιρναν και οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνταν. Από ανέξοδα λόγια χόρτασαν, στην πράξη όμως οι συμβάσεις τους δεν μετατράπηκαν ποτέ σε αορίστου χρόνου.
* * *
Κι επειδή θέλουν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει, με ποιο τρόπο προτείνουν να ενισχυθούν με προσωπικό και δομές που μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανακούφιση του λαού μας; Διαβάστε: Στην καθαριότητα και τις κοινωνικές δράσεις, με ανανέωση για δύο έτη όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν. Στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με άμεση ενίσχυση προσωπικού για 12 μήνες. Στις γενικότερες ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, με 3.000 νέους με έκτακτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 8 μηνών, με παράταση των 5.500 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ηλικίας 24 έως 29 χρονών. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι οι τελευταίοι έχουν ήδη απολυθεί. Ας δεχθούμε ότι δεν ήξεραν, δεν ρώτησαν. Τσιμουδιά για μαζικές προσλήψεις σε αυτές τις υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κουβέντα για μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Λες και οι ανάγκες που διευρύνονται δεν πρέπει να ικανοποιούνται, λες και η παραγωγή τόσου πλούτου δεν επιτρέπει σε όλους τους εργαζόμενους να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ανάγκες μπορούν να ικανοποιούνται μόνο όταν οι λύσεις δεν ξεφεύγουν από τα μνημόνια και τους δημοσιονομικούς στόχους που η κυβέρνησή του επεξεργάστηκε και υλοποίησε.
* * *
Στο κείμενο των προτάσεων εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους, όπου επιχειρείται, με την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων με αφορμή την πανδημία. Πριν από λίγες βδομάδες, η δημοτική αρχή του Βύρωνα έφερε πρόταση για ανάθεση σε εργολάβο της περισυλλογής των ογκωδών αντικειμένων. Η ίδια δημοτική αρχή πριν από λίγες μέρες αντί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης στις κοινωνικές υπηρεσίες της, ανέστειλε τις συμβάσεις τους, για να μπορέσουν, όπως νομίζουν, να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Αυτή η δημοτική αρχή είναι του ΣΥΡΙΖΑ.Θα τους λέγαμε, πριν αρχίσουν να γυρίζουν τη νέα εκδοχή του «Κράμερ εναντίον Κράμερ», να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το κράτος, για να είναι πιο αποτελεσματικό για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Οτι ποτέ δεν αμφισβήτησε πως οι κρατικές υπηρεσίες, είτε είναι του υπουργείου Υγείας, είτε των δήμων, είτε άλλες, θα περικυκλώνονται από επιχειρηματίες. Και βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, ως κυβέρνηση δεν πείραξαν ούτε μία «τρίχα» από το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα από το 2011 για παράδοση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες...
* * *
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρξει κεντρική παραγγελία από κάποιο υπουργείο, των μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους δήμους. Εχουν ακούσει ότι υπάρχουν τμήματα προμηθειών υπουργείων που έπαιρναν τηλέφωνα σε επιχειρήσεις για να προμηθευτούν αντισηπτικά και τους απαντούσαν ότι δεν έχουν; Οτι το κράτος δεν είχε μέσα ατομικής προστασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες του, αλλά ούτε για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία; Το κράτος που υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κράτος των μονοπωλίων. Αυτά καθορίζουν τι θα παραχθεί, πόσο και με τι τιμές θα πουληθεί. Αν δεν τους συμφέρει, δεν θα παραχθούν αντισηπτικά. Οταν τους συμφέρει θα παραχθούν και η διάθεσή τους θα γίνεται με τον τρόπο που θέλουν. Οι «μεγαλοφυείς» προτάσεις τους δυστυχώς σκοντάφτουν στο σύστημα που υπηρέτησαν από κυβερνητικές θέσεις, και τώρα ως αντιπολίτευση. Και θυμίζουμε ότι μιας και τώρα κόπτονται για την οικονομική ενίσχυση των δήμων, ως κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατέστησαν υποχρεωτική τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων...
* * *
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ερώτημα: Δεν ντρέπονται όταν ζητάνε να δοθεί έκτακτα το Δώρο Πάσχα μεταξύ άλλων και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ; Να τους θυμίσουμε ποια ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησής τους στο ΣτΕ για να μην ξαναδοθεί; Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υψηλόμισθοι, καλοζωισμένοι και η καταβολή του θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία, χωρίς τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζονταν με την καταβολή τους να είναι επιβίωσης. Αυτά λέγανε. Λες κι ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν είναι δικαίωμα των εργαζομένων. Λες και δεν πρέπει να τους πάρουν όλοι, κάθε χρόνο, αλλά έκτακτα και ορισμένοι. Στις πανδημίες οι υγειονομικοί, τα καλοκαίρια οι πυροσβέστες και τα Χριστούγεννα αυτοί που ντύνονται Αη Βασίληδες...
* * *
Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το κείμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα σε ένα συμπέρασμα καταλήγουν. Η αβεβαιότητα που νιώθουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα για την προστασία της υγείας τους, η ανασφάλεια για το αν θα τα βγάλουν πέρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έχουν την υπογραφή των αστικών κομμάτων, είτε βρέθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις, είτε σε θέσεις αντιπολίτευσης. Εχουν συμφέρον να τα αποδυναμώσουν, να αμφισβητήσουν και να συγκρουστούν με την πολιτική τους, να βρεθούν στο πλάι των κομμουνιστών διεκδικώντας λύσεις που θα είναι προς όφελός τους.


Γιώργος ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία: Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Αττικόν» (VIDEO)

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Αττικόν» το πρωί, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής μέρας δράσης για την υγεία, μετά το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ.
Την κινητοποίηση στήριξαν σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας, ενώ παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, οι οποίοι σε σύντομους χαιρετισμούς τους εξέφρασαν την συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών. Εξάλλου, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των υγειονομικών, των σωματείων και των φορέων.
«Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», ανάγραφε το πανό των σωματείων και των φορέων, διεκδικώντας: «Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μέτρα ατομικής προστασίας για όλους».

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία: Παρέμβαση στα Κέντρα Υγείας Περιστερίου

Κινητοποίηση στην είσοδο των Κέντρων Υγείας Περιστερίου πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς του Περιστερίου στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία. Το πανό έγραφε: "Δε μένουμε σιωπηλοί- Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Για μέτρα προστασίας των υγειονομικών και όλου του λαού"
Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

Τόσα χρόνια λέγαμε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας. Ακόμα και σήμερα ζητάμε, πριν να είναι πολύ αργά, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, ζητάμε μέσα ατομικής προστασίας, ζητάμε να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος από παπαγαλάκια και εγκάθετους της κυβέρνησης ότι δεν είμαστε γιατροί αλλά κάτι άλλο. Είμαστε καλοί όταν μας χειροκροτάνε κατ'εντολή της γυναίκας του πρωθυπουργού. Είμαστε ήρωες όταν έχουμε φίμωτρο. Τέτοια πάνω-κάτω διαδίδουν από το πρωί τα ΜΜΕ του τρόμου. Αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε. Σήμερα είναι η αρχή. Δε σταματάμε να διεκδικούμε το αυτονόητο γιατί αυτή την περίοδο στις μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας δίνεται η μάχη της ζωής. Να είστε όλοι δυνατοί και υγιής”.